surowa wołowina

Magdalena Żołyńska

Kuchnia: chinkali - gruzińskie pierożki z bulionem i mięsem

Kuchnia: chinkali - gruzińskie pierożki z bulionem i mięsem

Obok chaczapuri pierożki chinkali to chyba najsłynniejsza potrawa kuchni gruzińskiej, czy też szerzej - kaukaskiej. W Gruzji przysmak ten można znaleźć na każdym kroku. W Polsce niemal każda gruzińska restauracja posiada chinkali w swoim menu.

Jak przyrządzić wołowinę? 3 pomysły na pyszne dania mięsne

Królowa mięs, rządzi kuchnią każdego kontynentu. Szanujący się mięsożerca z pewnością nie zaprzeczy. U nas trochę po polsku, trochę po mongolsku: modne poliki, klasyczny strogonow, a także wołowina z ryżem.

Jak przyrządzić wołowinę? 3 pomysły

Królowa mięs, rządzi kuchnią każdego kontynentu. Szanujący się mięsożerca z pewnością nie zaprzeczy. U nas trochę po polsku, trochę po mongolsku: modne poliki, klasyczny strogonow, a także wołowina z ryżem.

Moda na jedzenie (na koszulkach)

Moda na jedzenie (na koszulkach)

Dziś przygotowaliśmy mały przegląd koszulek z nadrukami przedstawiającymi jedzenie. Ciastka, hot dogi, francuskie sery i bagietki, a nawet surowa ryba - wszystko to może prezentować się na ubraniach nie tylko apetycznie, ale też modnie. Namiętny

Grillowane szaszłyki z krewetkami, warzywami i ananasem z dodatkiem ostrego sosu

Grillowane szaszłyki z krewetkami, warzywami i ananasem z dodatkiem ostrego sosu

szarpanej wołowiny lub burgera. Spróbujcie, a pokochacie! Grillowane szaszłyki z krewetkami, warzywami i ananasem Składniki (10 szaszłyków) : - 20 krewetek surowych, oczyszczonych i obranych - 1/2 ananasa - 1 cebula czerwona - 2 szalotki - 1 papryka czerwona - 1 papryka zielona - 1 papryka żółta - kilka

Restaurant Week męskim okiem

Restaurant Week męskim okiem

niewykorzystany przysmak – Altro Locale popularyzuje panierowane risotto w dwóch wersjach: z szarpaną wołowiną, zielonym groszkiem i wędzoną scamorzą z sosem pomidorowym oraz z pesto genovese i, ponownie, wędzoną scamorzą z sosem serowym. Obie wersje pyszne, choć sos serowy zaintrygował mnie swoją głębią

Stek z Biedronki czy od rzeźnika. Zrobiliśmy dla was mięsny test

Oglądając amerykańskie filmy, dziwiłem się, jak oni mogą jeść prawie surowe, ledwo liźnięte ogniem kawały wołowego mięcha? Nic dziwnego. Do niedawna w Polsce jedliśmy wyłącznie wołowinę z krów ras mlecznych. Rolnicy bali się ryzyka, bo taki np. mięsny cielak rasy angus jest o

Kuchnia: sześć sposobów na wołowinę

Kuchnia: sześć sposobów na wołowinę

Nie ukrywajmy, wbrew pozorom to marzenie niełatwo zrealizować. W Polsce krowa jest od dawania mleka: mięso jest produktem ubocznym. Tymczasem argentyński gauczo nie biega po pampie z wiaderkiem, by wydoić krówkę. Prawdziwa wołowina pochodzi z ras bydła hodowanych specjalnie dla mięsa. Można ją

Jaka dieta dla sportowca? Zaglądamy do talerza zawodowcom

Jaka dieta dla sportowca? Zaglądamy do talerza zawodowcom

przerwa powinna wynosić 2-3 godziny, po obiedzie natomiast 3-4 godziny, do tego niewielka przekąska najpóźniej pół godziny przed treningiem.Dieta musi być lekkostrawna i niskotłuszczowa, co wymaga uwzględniania chudych produktów mięsnych i mlecznych. Powinny dominować: cielęcina, chuda wołowina

Chcesz być jak szef kuchni? Podstawa to znajomość noży

Chcesz być jak szef kuchni? Podstawa to znajomość noży

powierzchnia styku bardzo ułatwia odklejanie się artykułów od bocznych „blatów" noża. Plastrowanie wędlin cięcie kawałków surowego mięsa. Nóż do filetowania ryb, w zależności od tego ile dany konsument spożywa ryb, czasem jest ważniejszy niż nóż szefa kuchni a czasem zupełnie nieużywany w zależności

Wszystko, czego nie wiesz o Chile

Wszystko, czego nie wiesz o Chile

wołowiny i warzywami. A czemu italiano? Bo kolorki we włoską flagę – zielone awokado, biały majonez i czerwony pomidor. Gwen to ciekawa postać. I zawsze ma rację. Jest pół-Palestynką, ma siostrę w USA, zwiedziła cały świat i potrafi mówić o Chile nie tylko w samych superlatywach. Ja jednak na

Zadziwiające historie twoich ulubionych potraw

Zadziwiające historie twoich ulubionych potraw

Przystawka kuchni włoskiej. Przygotowuje się ją z cienko pokrojonego lub rozbitego surowego mięsa (może to być wołowina lub cielęcina) lub tłustych ryb - łososia, tuńczyka i polewa oliwą oraz sokiem z cytryny. Podaje się je z dodatkiem różnego rodzaju sałat i cienko pokrojonych serów. Najbardziej

Sheppards Pie

Sheppards Pie

przykład lubię posypać wierzch startym żółtym serem, najlepiej angielskim cheddarem. Jednego tylko składnika w shepperd's pie zmieniać nie wolno - baranina jest konieczna. Prawie identyczna zapiekanka z wołowiny, którą tak lubią Amerykanie, ma już inną nazwę. To cottage (albo cowboy) pie. Kanadyjczycy mają

Dieta: jak zbudować masę mięśniową

Dieta: jak zbudować masę mięśniową

powinieneś dostarczać sobie na tyle dużo, by stale stymulować wyrzut insuliny, najsilniejszego hormonu anabolicznego, który zapewnia przyrost mięśni. Unikaj produktów, które utrudniają trawienie - mleka i jego przetworów, niedojrzałych, surowych owoców, surowych, twardych warzyw. Nie popijaj posiłków, bo to

Łapanowski: "Fast food? To jak oglądanie erotyków zamiast uprawiania seksu"

Łapanowski: "Fast food? To jak oglądanie erotyków zamiast uprawiania seksu"

kościoła pójść w Rzymie. Na pewno trzeba zjeść fois gras, ostrygi, spróbować kaczki confit, wołowiny po burgundzku, napić się dobrego wina. PIOTR ZABŁOCKI: Zjeść kurczaka? Mój znajomy Francuz mawiał, że w Polsce nie ma jadalnych kurczaków, kurczaki są tylko w Bresse

Świat pierogów

Świat pierogów

pani Magda Wenzel zaproponowała pierogi z kaszanką, wątróbką, cebulą i jabłkami. Wyobraźnia nie ma granic. Empanady argentyńskie najczęściej są z wołowiną, często tą, która została z grillowej uczty. Albo z cebulą i kukurydzą. Albo kurczakiem, czosnkiem, oliwkami, rodzynkami

Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska

Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska

zmian. Wszędzie możesz zamówić sałaty. Osoby na diecie powinny uważać na amerykańskie sosy. Te podawane do popularnych sałat: cezara (rzymska sałata, grzanki), BLT (bekon, sałata, pomidory), coleslaw (surowa kapusta, marchewka, cebula), do niskokalorycznych nie należą. W dużych miastach czasami łatwiej

10 klubów i restauracji w Singapurze, które musisz zobaczyć

10 klubów i restauracji w Singapurze, które musisz zobaczyć

Nie brakuje tu owoców morza (w tym znakomitych ostryg), genialnie przyrządzonych ryb oraz innych potraw. Szczególnie godny polecenia jest australijski omlet z krabem i grzybami enoki, które jako jedne z niewielu, można jeść także na surowo. Restauracją zarządza jeden z najbardziej znanych na

Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat

Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat

Wołowina zniknęła z curry ok. 800 roku naszej ery. W czasie najazdów muzułmańskich kapłani zaostrzyli reguły hinduizmu. Porządni Hindusi uznali krowę za zwierzę święte i nietykalne - nie zamierzali jeść tego, co arabscy barbarzyńcy. Dziś w Indiach mięso na curry wybiera się

Kuchnie świata: sosy

Kuchnie świata: sosy

nieba. Sos Rybny Obok sosu sojowego jeden z głównych dodatków w kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Produkowany jest ze sfermentowanych ryb, czasami surowych lub?podsuszonych, ale również z owoców morza. Każdy kraj ma swoją odmianę, różniąca się smakiem (np. filipiński jest lekko kwaśny, a

Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli

Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli

chili w USA i Meksyku, jedno z najważniejszych warzyw w tamtejszej kuchni. Jest umiarkowanie ostre, więc można je spożywać w wielu postaciach: suszone, mielone, surowe, marynowane, pieczone lub wędzone. Suszone, a następnie wędzone, znane jest jako chipotle.   Cayenne (Finger pepper

Weekend na gazie

Weekend na gazie

, robię to, prawdę mówiąc, na oko. Kotlety mają ładny kolor - są gotowe. Ale z większymi kawałkami mięsa już tak łatwo nie jest - wystarczy za wysoka temperatura i kolor może nas oszukać. Z zewnątrz pięknie przyrumienione, wewnątrz surowe. Pół biedy jeśli to wołowina, gorzej jest z drobiem. Na wpół surowy

Pasta i basta

Pasta i basta

Conchiglioni al salmone zapiekane z łososiem SKŁADNIKI: 25 dag conchiglioni (duże muszle) 30 dag surowego łososia

Wacław Radziwinowicz: opowieść o rosyjskiej kuchni

Lwu Tołstojowi, bardziej jednak podobała się kuchnia "zepsuta" wpływami europejskimi. Ich nie przyciągały ryby czy mięsa duszone w "czugunkach" (żeliwnych sagankach) w "ruskiej pieczce", czyli tradycyjnym wielkim piecu. Im raczej podchodził filet z przedniej wołowiny na

Carpaccio z surowej wołowiny

50 dag wołowiny (tzw. polędwicy żydowskiej), 4 łyżki oliwy z oliwek, parmezan lub inny ostry ser, 2 łodygi młodego selera naciowego lub kilka łodyżek (nie listków) młodego szpinaku lub szczawiu, 1/2 cytryny Bardzo świeżą, młodą wołowinę (powinna być jasnoróżowa) czyścimy dokładnie z zewnętrznej

Wołowina po irlandzku

1/2 kg młodej wołowiny, 15 dag marchewki, 15 dag cebuli, 1 seler naciowy, 80 dag ziemniaków, 1/2 l ciemnego piwa, sól, pieprz, suszony majeranek i bazylia, 20 dag koncentratu pomidorowego, 1 szklanka oleju, kawałek surowego boczku Wołowinę i oczyszczone warzywa (marchewkę, cebulę i seler naciowy

Meksykańskie chili con carne - czerwona fasola duszona z mieloną wołowiną

1/2 kg surowej czerwonej fasoli, 1.5 kg mielonej chudej wołowiny, 4 cebule + 1 mała do dekoracji, 5 ząbków czosnku, 1 puszka całych pomidorów, 3 łyżki oleju, 2 kostki rosołowe wołowe, po 1 łyżeczce kminku w pudrze i oregano, po 3 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka cayenne

Kuleczki wołowe

1 kg mielonej wołowiny (lub kurczaka indyka czy innego mięsa), po 1 łyżeczce mielonego kardamonu, goździków, cynamonu, posiekanego imbiru i czosnku, sól, 1 cebula, tarta bułka, 3 białka, 3 rozgniecione, ugotowane ziemniaki, 1/2 łyżeczki chili, olej Zeszklij cebulę na odrobinie oleju. Gdy zacznie

Chorwackie ćevapi

500 g mielonej wołowiny,250 g mielonej baraniny,700 g mielonej wieprzowiny,1 białko,4 ząbki czosnku,1 łyżeczka soli,1 łyżeczka sody,2 łyżeczki mielonego pieprzu,1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego,1/2 łyżeczki papryki W sporej misce mieszamy ze sobą mielone mięsa, białko jajka, przeciśnięte przez praskę