maślak w górach gdzie

Magdalena Żołyńska

10 potraw regionalnych, które musisz wypróbować! Mamy dla was przepisy!

10 potraw regionalnych, które musisz wypróbować! Mamy dla was przepisy!

Tym razem zabieramy was w kulinarną podróż po Polsce. Do dyspozycji smakoszy oddajemy 10 regionalnych potraw. Każda z nich ma swój charakter - typowy dla regionu z jakiego pochodzi i kuchennych tradycji. Każda z nich jest warta spróbowania, a ponieważ z powodu pandemii, wizyty w restauracjach są bardzo utrudnione, proponujemy samodzielne eksperymenty. Wybraliśmy przepisy na smaczne i efektowne potrawy, ale też niezbyt wymagające. Przygotowując je we własnej kuchni, z pewnością zaimponujecie swoim domownikom.

Jak przyrządzić grzyby? Oto trzy super pomysły

Latte kurkowe czy burger z boczniakiem - brzmi apetycznie, prawda? Oto nietypowe i bardzo proste przepisy, które dla "Logo" przygotował Dominik Moskalenko, szef kuchni w restauracji TASTE Wilanów.

Klasztorna dieta

Na świecie od dawna, w Polsce ostatnio świetnie sprzedaje się jedzenie (i napoje) wytwarzane w klasztorach. Dlaczego? Przyszła moda na produkty zdrowe, robione według starych, tradycyjnych receptur, bez chemii i polepszaczy. Słowem, niefałszowane. A komuż można wierzyć bardziej, niż mnichom? Im wszak kłamać nie wolno.

Kryzys męskości. Panowie, co się z nami dzieje?!

Kryzys męskości. Panowie, co się z nami dzieje?!

dalszej i bliższej rodziny. W efekcie różne obowiązki są rozłożone tylko na dwie osoby. A pamiętam, że kiedyś w familokach było tak, że kiedy wybiegł pan na plac z mieszkania, to wszystkie umy, ciotki i tak dalej, które były wokół, miały baczenie. Nie było tak istotne, gdzie pan obiad zje i gdzie pan

Rolada z indyka z grzybami

1-1.5 kg piersi indyczej,350-450 g maślaków lub prawdziwków,duża cebula,jajko,125 ml kremówki,łyżka mąki,1/2 łyżeczki suszonego tymianku,pieprz,sól,1/2 łyżki bułki tartej,3 łyżki sklarowanego masła lub oleju do smażenia Umyte i osuszone mięso przecinamy tak, by powstał dość duży płat. Nacieramy go

Marynowane maślaczki

się połączą. Dobrze jest spróbować i dostosować moc marynaty do swojego smaku. Uwaga - nie wkładać nosa do garnka - zapach jest bardzo intensywny, kichanie gwarantowane : ). Do gotującej się na wolnym ogniu marynaty dodajemy uprzednio obgotowane w wodzie z solą maślaki i przez kilka minut gotujemy