dokąd na wiosenny urlop

Radosław Nawrot

Top 10: magiczne momenty Euro

Top 10: magiczne momenty Euro

Atmosfera przed Euro 2012 robi się coraz bardziej koko-spoko. I dobrze, bo przez ponad czterdzieści lat piłkarskie mistrzostwa Europy były dla nas imprezą równie obcą jak cesarskie turnieje sumo. Teraz będzie inaczej. Ale wcześniej - choć nie było na nich Polaków - nie brakowało magicznych i niewiarygodnych chwil. Przypomnijmy je sobie na rozgrzewkę.

Irlandia i Dublin: prawdziwy raj dla biało-czerwonych

Naprzeciwko pubu stał pomnik Molly Malone, dublińskiej sprzedawczyni ryb i własnego ciała. Barman poił mnie whiskey, a po każdym kieliszku, gdy wychodziłem na papierosa, molly miała coraz większe piersi. Gdyby nie pogoda, byłbym w raju.

Testowane Matuszewskim: dobre, bo polskie

Jakoś się chyba zagubiliśmy w tej nowoczesności. Kupujemy egipskie ziemniaki, peruwiańskie szparagi, argentyńskie jabłka. Smakują nam truskawki w styczniu, domagamy się kurek w październiku. Zapomnieliśmy o porach roku? O naszych świeżych, pachnących owocach, warzywach, serach? Toż to absurd - mówi Agnieszka Kręglicka w rozmowie o tym, co i kiedy warto mieć na talerzu.

Zobacz wideo

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

masywni. Co więc robić w czasie urlopu? Konie wydały się idealne. Jesienią rozpoczęliśmy naukę, by wakacje spędzić w siodle. Gdzie? Tam, gdzie są konie. Na półki księgarskie właśnie powrócił jeden z reportaży Kapuścińskiego - "Kirgiz schodzi z konia", więc zdecydowaliśmy, iż my na tego konia

Swego nie znacie

Swego nie znacie

, potem szczypta cukru. Bajer.     Jak lato, to grzyby.     Oczywiście. Najwcześniejsze, jeszcze wiosenne grzyby to smardze, u nas pod ochroną. Ale u Słowaków nie... A latem kurki, jak tylko się pokażą. Do jajecznicy z koperkiem: duszone z dodatkiem wina, nawet na surowo