używany ducati 350 mark 3

Zupa kalafiorowa

1 mały kalafior, 3 (około 350 g) ziemniaki, 1 mała włoszczyzna (możesz użyć mrożonej), 4 skrzydełka kurczaka, koperek, 4 łyżki śmietany 22 proc (opcjonalnie), sól, pieprz Do garnka włóż skrzydełka kurczaka razem z pokrojoną włoszczyzną i zalej 2 litrami wody. Dopraw solą i pieprzem i gotuj

Tapenada (pasta z oliwek)

350 g czarnych oliwek bez pestek, 50 g anchois, 100 g tuńczyka w oliwie, 3 zgniecione ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżka kaparów, 60 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki koniaku, sól, świeżo zmielony pieprz Oliwki, anchois, tuńczyka, czosnek, kapary, oregano, sól, pieprz zmiksować lub rozgnieść w

Likier różany

litr spirytusu,3 porcje (po 350 g) płatków na wpółrozkwitłych róż (najlepiej cukrowych),1 kg cukru,2.5 szklanki przegotowanej wody,1 cytryna Usuwamy żółte koniuszki z różanych płatków. Tak przygotowaną różę wsypujemy do gąsiorka, zalewamy taką ilością spirytusu, by była lekko przykryta. Gąsiorek

Babeczki z nadzieniem dla dzieci

. Wyjątek stanowi fakt, iż zamiast mleka używamy soku. Aby nadzienie nie było zbyt wodniste zmieniamy proporcję, czyli w przypadku budyniu na 500 ml mleka, dodajemy Kubusia 350 ml. 2. Przesiewamy mąkę z sodą. Dodajemy sól i cukier. W drugiej misce przygotowujemy składniki mokre, czyli wodę, olej i jogurt

Bakława

ciasto filo (skorzystałam z gotowego), 350 g orzechów (włoskich, pistacjowych), 100 g migdałów, pół łyżeczki zmielonych goździków, 1/3 łyżeczki cynamonu, 250 g miodu, 40 g cukru, ok. 150 g masła, 3 łyżki soku pomarańczowego, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki wody Masło rozpuścić i lekko