używana yamaha xs 2

Sos majonezowy

3 łyżki gęstego majonezu, 2 łyżki keczupu, 1 łyżka drobno posiekanych ogórków konserwowych, 2 posiekane szalotki, 1 łyżeczka chrzanu ze słoika, pieprz, tabasco, słodka papryka w proszku Składniki sosu wymieszać i używać go do smarowania kanapek. Sos majonezowy używany do kanapki Reubena nazywany

Chutney z czerwonych porzeczek

1 kg czerwonych porzeczek,pół kg cukru (używam żelującego 2:1),pół szklanki octu winnego (używam jabłkowego lub malinowego),1-1.5 łyżeczki mielonego cynamonu,1-1.5 łyżeczki mielonych goździków,pół łyżeczki pieprzu mielonego Porzeczki opłukać. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem. Dodać

Prosty sos czosnkowy

3 łyżki śmietany gęstej (np. 12%), 3 łyżki majonezu, czosnek, sól, pieprz Przygotować czosnek. Ja używam czosnek w suszonych płatkach, które uprzednio tłukę w moździerzu (około 1-2 łyżeczek), ale z powodzeniem można użyć świeży przeciskany przez praskę (np. 3 ząbki). Wedle upodobań. Szczypta

Krem Ganache

2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady, szklanka kremówki Pokruszyć czekoladę do miski. Kremówkę zagotować, gorącą zalać czekoladę. Zostawić na kilka minut, po czym dokładnie rozmieszać, aż cała czekolada się rozpuści (takiej używać jako polewy do ciast). Schłodzić w lodówce, mieszać co jakiś

Sałatka ogórkowa z Tajlandii

0.5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki, 3 łyżki cukru, 2 łyżki sosu rybnego, 2 spore ogórki (bez nasion pokrojone w półplasterki), 2 małe posiekane szalotki, ew. 2 łyżki suszonych krewetek do posypania Jeśli używasz krewetek, przełóż je do malaksera i rozdrabniaj około minuty. Wymieszaj