używana ktm exc 200

Krem Ganache

2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady, szklanka kremówki Pokruszyć czekoladę do miski. Kremówkę zagotować, gorącą zalać czekoladę. Zostawić na kilka minut, po czym dokładnie rozmieszać, aż cała czekolada się rozpuści (takiej używać jako polewy do ciast). Schłodzić w lodówce, mieszać co jakiś

Kakaowe muffiny

200 gram masła, 200 gram mąki, 200 gram cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao - najlepiej gorzkiego, 4 łyżki ciepłej wody, 2 jajka 1. Kakao wymieszać z wodą. 2. W misce utrzeć masło z cukrem 3. Dodać rozrobione z wodą kakao, dwa jajka, proszek do pieczenia i mąkę. 4

Rogaliki francuskie z gorgonzolą

1 opakowanie (ok. 300 g) ciasta francuskiego (mrożonego lub świeżego), 80-100 g gorgonzola, 1 jajko Ser delikatnie rozkrusz widelcem. Ciasto francuskie pokrój w równe kwadraty, a potem w trójkąty (jeśli używasz ciasta mrożonego, przed użyciem rozmroź je w lodówce). Na środek każdego trójkąta nałóż

Tarta z jabłkiem

1op. cista francuskiego (ja używam A.Blikle), 0.5 kg jabłek , 0.10 kg brązowego cukru, bita śmietana Rozmrozić ciasto francuskie, ułożyć na blaszce. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki, ułożyć rzędami na cieście. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st.C. Wstawić ciasto do piekarnika i piec

Margarita truskawkowa

40 ml srebrnej tequili, 10 ml likieru z pomarańczy, 200 g świeżych lub mrożonych truskawek, 20 ml syropu cukrowego, splash (ok. 5 ml) soku z limonki, kilka kostek lodu Wszystkie składniki zmiksuj z lodem w blenderze i przelej do kieliszka. Jeżeli używasz mrożonych truskawek, przed przygotowaniem