stek z wołowiny
Stek z Biedronki czy od rzeźnika. Zrobiliśmy dla was mięsny test
Czasy, kiedy wołowina kojarzyła się z twardą, łykowatą podeszwą żołnierskiego kamasza, minęły. Dziś prawdziwymi stekami kusi nawet Biedronka. Rzucamy je na ruszt i porównujemy ze stekami od warszawskiego rzeźnika
Samo mięcho
Aby zrobić dobry stek, należy - kupić dobry stek. To wszystko. Jeśli wołowina jest świeża i dobrej jakości, żadne przyprawy poza pieprzem i solą w ogóle nie będą potrzebne.
Kuchnia: sześć sposobów na wołowinę
Prawdziwy mięsożerca zje pierś z indyka przygotowaną przez żonę i kotlet schabowy podany przez teściową. Zje, bo jest kulturalny. Ale marzy o solidnym kawałku porządnego mięsa, w sam raz wypieczonym, w który mógłby wbić kły. Marzy o solidnym kawałku wołowiny. (Uspokajamy, mamy też przepisy dla tych, co za stekami nie przepadają)
7 sposobów, jak szybko zarobić i stracić fortunę
Wpakować w akcje milion złotych i zgarnąć trzy procent? Smakowity kąsek. Wystarczy ten milion mieć i cierpliwie zaczekać na premię. Większość z tych, którzy chcieliby wzbogacić się o 30 tysięcy, miliona na inwestycje jednak nie ma. Stąd wziął się lewar, czyli dźwignia finansowa. O co chodzi
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o wołowinie
razy w tygodniu je 700-gramową porcję wołowiny. W takim razie ziemniaki i mizeria do steku?A.C.: Ja lubię ze świeżymi pomidorami, do tego trochę ziół, szalotka, natka pietruszki, skropione dobrym olejem. Można jeść, z czym nam smakuje, nie ma czegoś takiego jak profanacja steku. A zmielenie długo
Przepisy na męskie przekąski na mecz! Hamburger i stek z grilla
tylko, bo taki na przykład schab z kością ze świni rasy złotnickiej (32 zł za kg) ostatnio okazał się prawdziwym sztosem. Lekko zamarynowany w miodzie i musztardzie plaster po kilku minutach na dobrze rozgrzanym grillu niektórym smakował lepiej niż steki z najlepszej wołowiny. Ale zaczynamy od steków
Prezenty gwiazdkowe dla ukochanego mężczyzny - co wybrać?
je klasycznym nożem stołowym, szybko mogli się przekonać, że to nie jest najlepszy pomysł. Do krojenia wołowiny najlepiej sprawdza się ostre ząbkowane ostrze, które z łatwością kroi mięso bez jego miażdżenia. Nóż do steków można też wykorzystać przy podawaniu hamburgerów, jeśli nie lubimy ich jeść
Chcesz być jak szef kuchni? Podstawa to znajomość noży
genialne! - nóż do steków - fani steków, którzy próbowali kiedyś przygotować ulubione danie w domu i pokroić je klasycznym nożem stołowym, szybko mogli się przekonać, że to nie jest najlepszy pomysł. Do krojenia wołowiny najlepiej sprawdza się ostre ząbkowane ostrze, które z łatwością kroi mięso bez jego
Savoir vivre: na diecie, w gościach
wołowiny w ciężkim sosie winnym. W żadnym wypadku nie ograniczajmy naszego życia towarzyskiego, fakt, że nie jemy jak kiedyś, nie powinien nas bowiem dyskryminować. Jeżeli nasza dieta nie jest jedną z tych, kiedy to zjedzenie choćby kęsa purée z grochu spowoduje
Jaka dieta dla sportowca? Zaglądamy do talerza zawodowcom
: Cielęcina lub wołowina. Ewentualnie stek z grilla. Dużo warzyw. Czasem zupa, gdy trening jest ciężki. Przed kolacją : Owoce. Gdy trening jest ciężki, baton węglowodanowy. Kolacja : Makaron, spaghetii, risotto. Czasem kanapka. Łącznie najwyżej 1500 kalorii.
Ułatwiacze: bo gotowanie ma być przyjemnością
gotowania makaronu w mikrofali. Włosi pewnie by się wzdrygnęli, ale to działa. Makaron z mikrofali może być jak u mammy! Native Lekue Mykitchen.pl CENA: 108 zł Makaron - 8 minut, steki - 3 minuty, warzywa - 2 minuty. - Kochanie, pożycz komórkę, bo nie mam czym odmierzać czasu! Znasz to, prawda
Malvina Pe: najgłupsze teksty mężczyzn
. - To co zamówiłaś? - pyta Katarzyna, oglądając od niechcenia swoje nowe czerwone paznokcie. Wszystkie doskonale znamy już odpowiedź... - Na przystawkę krewetki w białym winie, później krem ze szparagów, na główne stek z wołowiny kobe, a na deser creme brulée. Facet
Ryż, umami i samuraje: przewodnik po kuchni japońskiej
daniem, sukiyaki. Ale choć Japończycy późno polubili mięso, to hodowlę doprowadzili do perfekcji. Znanym na całym świecie delikatesem jest wołowina z Kobe. Z krów pojonych piwem i regularnie masowanych pozyskuje się marmurkowe, poprzerastane delikatnym tłuszczykiem mięso. Pierwsze przewodniki
Ranking najlepszych hoteli w Polsce
dania z sezonowanej wołowiny) i deserami czarowanymi przez własnych cukierników. Jest też Sky Bar na najwyższej kondygnacji hotelu, gdzie władzę sprawuje wykwalifikowany sushimaster. Obsługa to ich bardzo mocny punkt, co nie jest oczywistością w polskich hotelach, nawet tych najlepszych. I nie chodzi
3 powody, żeby odwiedzić Argentynę
jednym a drugim kęsem wołowiny Chilijczyk, z którym jadłem obiad w restauracji na wybrzeżu La Platy. Od pół godziny przekazywał mi, często w mało subtelny sposób, wiedzę na temat subtelnych różnic między Chilijczykami, Argentyńczykami i Urugwajczykami. Z wszystkich tych
Wina argentyńskie kontra chilijskie: Copa America w kieliszku
zmieszane z zieloną papryką pojawiają się na początku. Później wychodzi odrobina powideł i suszonych owoców. W ustach pełne i pikantne. W sumie piecze jak kostka po nieudanym wślizgu, dzięki czemu nada się do solidnego steku albo ostrego gulaszu. Finca Flichman Syrah Roble 2013 Zapłacisz: 26,99 zł
Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska
Ten region nazywa się często spiżarnią Ameryki. W USA nie ma prostszej i bardziej sycącej kuchni. Pochodzące z tych stron zboże, mięso, warzywa oraz nabiał zapewniają bogactwo produktów. Surowy klimat i rolnicze tradycje wpływają na receptury i skład potraw. Kocha się tu wołowe i wieprzowe steki oraz
Kuchnie świata: sosy
, żeby podkreślić ich smak. Chińskie sosy sojowe mają więcej goryczki, sosy z Malezji i Indonezji są słodsze. Trzeba o tym pamiętać, dobierając sos do potraw. Yamasa Soya Sauce Cena: 11,90 zł Sos Worcester O korzennym, cierpkim smaku. Świetnie pasuje do dań z wołowiny, używa się go również do
Czas na grill
cyrku z rozpalaniem. Nie jest tylko w stanie uwędzić mięsa tak dokładnie, jak węglowy. Rady mistrza - Do grillowania wybieraj chudą wieprzowinę i poprzerastaną tłuszczykiem, marmurkową wołowinę. - Jeśli masz więcej czasu
Podróż w luksusie: najlepsze linie lotnicze
potrawa z ryby - samka harra, zawierająca filety z okonia morskiego, podawane z sosem o smaku pomarańczowym, wzbogacone papryką jalapeño. Do wyboru jest też wołowina duszona w mleku kokosowym, przyozdobiona kolendrą i smażonymi paprykami, lub pierś kaczki, glazurowana dzikim miodem, z
Weekend na gazie
, robię to, prawdę mówiąc, na oko. Kotlety mają ładny kolor - są gotowe. Ale z większymi kawałkami mięsa już tak łatwo nie jest - wystarczy za wysoka temperatura i kolor może nas oszukać. Z zewnątrz pięknie przyrumienione, wewnątrz surowe. Pół biedy jeśli to wołowina, gorzej jest z drobiem. Na wpół surowy
Route 66 - Droga, której nie ma
. No dobrze, ale warto się przemęczyć dla najlepszej wołowiny świata. Big Texan oferuje darmowy 72-uncjowy stek (ok. 2 kg). To po prostu wielka polędwica wołowa zgrillowana w całości. Jeśli zjemy ją w godzinę (razem z ziemniaczkami i surówką), jest za darmo
stek z wołowiny
Steki wołowe
4 plastry wołowiny (najlepiej z polędwicy), opakowanie mrożonych frytek, 1/4 główki młodej kapusty, pęczek grubego szczypioru, mięsisty pomidor, 3- 4 łyżki sosu winegret, estragon, bazylia, sok z cytryny, olej do smażenia, pieprz, sól Frytki rozsypać na wyścielonej folią aluminiową blasze i
Wołowina w winie
4 steki z wołowiny (po 20 dag), 3 łyżki oliwy, sól, pieprz Marynata:, 1 cebula pokrojona w plasterki, 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 łyżki oliwy, 1 liść laurowy, 6 ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki tymianku Wymieszaj składniki marynaty. Mięso rozbij, polej marynatą i wstaw do lodówki na 12
Wołowina marynowana w winie
4 steki z wołowiny (każdy po 200 g), 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, marynata: 1 cebula (100 g) pokrojona w plasterki, 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 łyżki oliwy, 1 liść laurowy, 6 ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki tymianku Przygotuj marynatę: składniki połącz i
Wołowina z brokułami
60 dag wołowiny (dobrej, chudej, np. polędwicy lub steków), łyżeczki mąki kukurydzianej, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oleju sojowego, 25 dag brokułów, 8 łyżek chińskiego sosu z czarnej fasoli (black bean sauce), 1 łyżeczka ziarna sezamowego Mięso pokrój w paski i
Carne asada - meksykańska grillowana wołowina
1 kg steku wołowego, 12 placków tortilla, 1/2 szklanki tequili, 1/4 szklanki soku z limonki, 1/4 szklanki soku z cytryny, 1/4 szklanki soku z pomarańczy, 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 drobno pokrojona średnia cebula , 2 łyżeczki czarnego pieprzu, 2 łyżeczki sosu tabasco Wymieszaj w