stek z wołowiny

Igor Nazaruk

Stek z Biedronki czy od rzeźnika. Zrobiliśmy dla was mięsny test

Stek z Biedronki czy od rzeźnika. Zrobiliśmy dla was mięsny test

Czasy, kiedy wołowina kojarzyła się z twardą, łykowatą podeszwą żołnierskiego kamasza, minęły. Dziś prawdziwymi stekami kusi nawet Biedronka. Rzucamy je na ruszt i porównujemy ze stekami od warszawskiego rzeźnika

Samo mięcho

Aby zrobić dobry stek, należy - kupić dobry stek. To wszystko. Jeśli wołowina jest świeża i dobrej jakości, żadne przyprawy poza pieprzem i solą w ogóle nie będą potrzebne.

Kuchnia: sześć sposobów na wołowinę

Prawdziwy mięsożerca zje pierś z indyka przygotowaną przez żonę i kotlet schabowy podany przez teściową. Zje, bo jest kulturalny. Ale marzy o solidnym kawałku porządnego mięsa, w sam raz wypieczonym, w który mógłby wbić kły. Marzy o solidnym kawałku wołowiny. (Uspokajamy, mamy też przepisy dla tych, co za stekami nie przepadają)

7 sposobów, jak szybko zarobić i stracić fortunę

7 sposobów, jak szybko zarobić i stracić fortunę

Wpakować w akcje milion złotych i zgarnąć trzy procent? Smakowity kąsek. Wystarczy ten milion mieć i cierpliwie zaczekać na premię. Większość z tych, którzy chcieliby wzbogacić się o 30 tysięcy, miliona na inwestycje jednak nie ma. Stąd wziął się lewar, czyli dźwignia finansowa. O co chodzi

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o wołowinie

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o wołowinie

razy w tygodniu je 700-gramową porcję wołowiny. W takim razie ziemniaki i mizeria do steku?A.C.: Ja lubię ze świeżymi pomidorami, do tego trochę ziół, szalotka, natka pietruszki, skropione dobrym olejem. Można jeść, z czym nam smakuje, nie ma czegoś takiego jak profanacja steku. A zmielenie długo

Przepisy na męskie przekąski na mecz! Hamburger i stek z grilla

Przepisy na męskie przekąski na mecz! Hamburger i stek z grilla

tylko, bo taki na przykład schab z kością ze świni rasy złotnickiej (32 zł za kg) ostatnio okazał się prawdziwym sztosem. Lekko zamarynowany w miodzie i musztardzie plaster po kilku minutach na dobrze rozgrzanym grillu niektórym smakował lepiej niż steki z najlepszej wołowiny. Ale zaczynamy od steków

Prezenty gwiazdkowe dla ukochanego mężczyzny - co wybrać?

je klasycznym nożem stołowym, szybko mogli się przekonać, że to nie jest najlepszy pomysł. Do krojenia wołowiny najlepiej sprawdza się ostre ząbkowane ostrze, które z łatwością kroi mięso bez jego miażdżenia. Nóż do steków można też wykorzystać przy podawaniu hamburgerów, jeśli nie lubimy ich jeść

Chcesz być jak szef kuchni? Podstawa to znajomość noży

Chcesz być jak szef kuchni? Podstawa to znajomość noży

genialne! - nóż do steków - fani steków, którzy próbowali kiedyś przygotować ulubione danie w domu i pokroić je klasycznym nożem stołowym, szybko mogli się przekonać, że to nie jest najlepszy pomysł. Do krojenia wołowiny najlepiej sprawdza się ostre ząbkowane ostrze, które z łatwością kroi mięso bez jego

Savoir vivre: na diecie, w gościach

Savoir vivre: na diecie, w gościach

wołowiny w ciężkim sosie winnym. W żadnym wypadku nie ograniczajmy naszego życia towarzyskiego, fakt, że nie jemy jak kiedyś, nie powinien nas bowiem dyskryminować. Jeżeli nasza dieta nie jest jedną z tych, kiedy to zjedzenie choćby kęsa purée z grochu spowoduje

Jaka dieta dla sportowca? Zaglądamy do talerza zawodowcom

Jaka dieta dla sportowca? Zaglądamy do talerza zawodowcom

: Cielęcina lub wołowina. Ewentualnie stek z grilla. Dużo warzyw. Czasem zupa, gdy trening jest ciężki. Przed kolacją : Owoce. Gdy trening jest ciężki, baton węglowodanowy. Kolacja : Makaron, spaghetii, risotto. Czasem kanapka. Łącznie najwyżej 1500 kalorii.

Ułatwiacze: bo gotowanie ma być przyjemnością

gotowania makaronu w mikrofali. Włosi pewnie by się wzdrygnęli, ale to działa. Makaron z mikrofali może być jak u mammy! Native Lekue Mykitchen.pl CENA: 108 zł Makaron - 8 minut, steki - 3 minuty, warzywa - 2 minuty. - Kochanie, pożycz komórkę, bo nie mam czym odmierzać czasu! Znasz to, prawda

Malvina Pe: najgłupsze teksty mężczyzn

Malvina Pe: najgłupsze teksty mężczyzn

. - To co zamówiłaś? - pyta Katarzyna, oglądając od niechcenia swoje nowe czerwone paznokcie. Wszystkie doskonale znamy już odpowiedź... - Na przystawkę krewetki w białym winie, później krem ze szparagów, na główne stek z wołowiny kobe, a na deser creme brulée. Facet

Ryż, umami i samuraje: przewodnik po kuchni japońskiej

Ryż, umami i samuraje: przewodnik po kuchni japońskiej

daniem, sukiyaki. Ale choć Japończycy późno polubili mięso, to hodowlę doprowadzili do perfekcji. Znanym na całym świecie delikatesem jest wołowina z Kobe. Z krów pojonych piwem i regularnie masowanych pozyskuje się marmurkowe, poprzerastane delikatnym tłuszczykiem mięso. Pierwsze przewodniki

Ranking najlepszych hoteli w Polsce

Ranking najlepszych hoteli w Polsce

dania z sezonowanej wołowiny) i deserami czarowanymi przez własnych cukierników. Jest też Sky Bar na najwyższej kondygnacji hotelu, gdzie władzę sprawuje wykwalifikowany sushimaster. Obsługa to ich bardzo mocny punkt, co nie jest oczywistością w polskich hotelach, nawet tych najlepszych. I nie chodzi

3 powody, żeby odwiedzić Argentynę

3 powody, żeby odwiedzić Argentynę

jednym a drugim kęsem wołowiny Chilijczyk, z którym jadłem obiad w restauracji na wybrzeżu La Platy. Od pół godziny przekazywał mi, często w mało subtelny sposób, wiedzę na temat subtelnych różnic między Chilijczykami, Argentyńczykami i Urugwajczykami. Z wszystkich tych

Wina argentyńskie kontra chilijskie: Copa America w kieliszku

Wina argentyńskie kontra chilijskie: Copa America w kieliszku

zmieszane z zieloną papryką pojawiają się na początku. Później wychodzi odrobina powideł i suszonych owoców. W ustach pełne i pikantne. W sumie piecze jak kostka po nieudanym wślizgu, dzięki czemu nada się do solidnego steku albo ostrego gulaszu. Finca Flichman Syrah Roble 2013 Zapłacisz: 26,99 zł

Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska

Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska

Ten region nazywa się często spiżarnią Ameryki. W USA nie ma prostszej i bardziej sycącej kuchni. Pochodzące z tych stron zboże, mięso, warzywa oraz nabiał zapewniają bogactwo produktów. Surowy klimat i rolnicze tradycje wpływają na receptury i skład potraw. Kocha się tu wołowe i wieprzowe steki oraz

Kuchnie świata: sosy

Kuchnie świata: sosy

, żeby podkreślić ich smak. Chińskie sosy sojowe mają więcej goryczki, sosy z Malezji i Indonezji są słodsze. Trzeba o tym pamiętać, dobierając sos do potraw. Yamasa Soya Sauce Cena: 11,90 zł Sos Worcester O korzennym, cierpkim smaku. Świetnie pasuje do dań z wołowiny, używa się go również do

Czas na grill

Czas na grill

cyrku z rozpalaniem. Nie jest tylko w stanie uwędzić mięsa tak dokładnie, jak węglowy. Rady mistrza - Do grillowania wybieraj chudą wieprzowinę i poprzerastaną tłuszczykiem, marmurkową wołowinę. - Jeśli masz więcej czasu

Podróż w luksusie: najlepsze linie lotnicze

Podróż w luksusie: najlepsze linie lotnicze

potrawa z ryby - samka harra, zawierająca filety z okonia morskiego, podawane z sosem o smaku pomarańczowym, wzbogacone papryką jalapeño. Do wyboru jest też wołowina duszona w mleku kokosowym, przyozdobiona kolendrą i smażonymi paprykami, lub pierś kaczki, glazurowana dzikim miodem, z

Weekend na gazie

Weekend na gazie

, robię to, prawdę mówiąc, na oko. Kotlety mają ładny kolor - są gotowe. Ale z większymi kawałkami mięsa już tak łatwo nie jest - wystarczy za wysoka temperatura i kolor może nas oszukać. Z zewnątrz pięknie przyrumienione, wewnątrz surowe. Pół biedy jeśli to wołowina, gorzej jest z drobiem. Na wpół surowy

Route 66 - Droga, której nie ma

Route 66 - Droga, której nie ma

. No dobrze, ale warto się przemęczyć dla najlepszej wołowiny świata. Big Texan oferuje darmowy 72-uncjowy stek (ok. 2 kg). To po prostu wielka polędwica wołowa zgrillowana w całości. Jeśli zjemy ją w godzinę (razem z ziemniaczkami i surówką), jest za darmo

Steki wołowe

4 plastry wołowiny (najlepiej z polędwicy), opakowanie mrożonych frytek, 1/4 główki młodej kapusty, pęczek grubego szczypioru, mięsisty pomidor, 3- 4 łyżki sosu winegret, estragon, bazylia, sok z cytryny, olej do smażenia, pieprz, sól Frytki rozsypać na wyścielonej folią aluminiową blasze i

Wołowina w winie

4 steki z wołowiny (po 20 dag), 3 łyżki oliwy, sól, pieprz Marynata:, 1 cebula pokrojona w plasterki, 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 łyżki oliwy, 1 liść laurowy, 6 ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki tymianku Wymieszaj składniki marynaty. Mięso rozbij, polej marynatą i wstaw do lodówki na 12

Wołowina marynowana w winie

4 steki z wołowiny (każdy po 200 g), 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, marynata: 1 cebula (100 g) pokrojona w plasterki, 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 łyżki oliwy, 1 liść laurowy, 6 ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki tymianku Przygotuj marynatę: składniki połącz i

Wołowina z brokułami

60 dag wołowiny (dobrej, chudej, np. polędwicy lub steków), łyżeczki mąki kukurydzianej, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oleju sojowego, 25 dag brokułów, 8 łyżek chińskiego sosu z czarnej fasoli (black bean sauce), 1 łyżeczka ziarna sezamowego Mięso pokrój w paski i

Carne asada - meksykańska grillowana wołowina

1 kg steku wołowego, 12 placków tortilla, 1/2 szklanki tequili, 1/4 szklanki soku z limonki, 1/4 szklanki soku z cytryny, 1/4 szklanki soku z pomarańczy, 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 drobno pokrojona średnia cebula , 2 łyżeczki czarnego pieprzu, 2 łyżeczki sosu tabasco Wymieszaj w