dieta dla jelita grubego
Jedz bakterie, będziesz zdrowszy
Chodzi o probiotyki, żywe szczepy bakterii, które podane w odpowiedniej ilości mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Sprawdź geny w sieci - ile kosztuje badanie DNA online?
Nastały czasy "genomiki konsumenckiej". Badanie DNA kupujesz przez internet, kurier przywozi ci zestaw do pobrania materiału biologicznego, z instrukcją, jak krok po kroku wszystko wykonać i wysłać do analizy. Potem czekasz na PDF-a z wynikami. Sprawdziłem na własnej skórze.
Czas na przegląd stanu zdrowia
Pora zerwać ze stereotypem twardziela, który do lekarza idzie dopiero wtedy, gdy poważnie na coś zachoruje. Może właśnie omijanie badań profilaktycznych jest przyczyną tego, że mężczyźni żyją krócej od kobiet.
Pięć przykazań zdrowego mężczyzny
godziny dziennie jest w sposób istotny powiązany ze wzrostem ryzyka zachorowania na raka jelita grubego (o 8 proc.). Żadną wymówką nie jest w tym względzie brak czasu ani pieniędzy. Naprawdę nie trzeba od razu kupować najdroższych butów sportowych, by zrobić małą przebieżkę po parku. Na początku wystarczy
dieta dla jelita grubego
Meksykańskie kiełbaski Chorizo
1/2 kg surowej szynki wieprzowej grubo mielonej lub drobno siekanej, 50 ml białego octu winnego, 1 łyżka soli, 2/5 łyżki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki utartego czosnku, 1/2 łyżeczki chilli Wymieszać dokładnie
Kiszka ziemniaczana z grillowanym kindziukiem
2 i 1/2-3 kg ziemniaków, 3-4 średnie cebule, 4 jajka, 300-400 g słoniny, 300-400 g boczku, 400 g kindziuka, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól, 500 ml oleju, świeże sałaty, ok. 1 metr jelit wieprzowych Słoninę pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoty kolor, oddzielając skwarki od tłuszczu
Krewetki z cukinią i świeżym rozmarynem
800 g cukinii,3 łyżki oliwy extra virgin,3 ząbki czosnku,sól i pieprz,800 g krewetek,2 łyżki posiekanej natki pietruszki,2 łyżki świeżej mięty,2 łyżki posiekanego rozmarynu,50 g z prażonych ziaren sezamu Umytą cukinię kroimy w grube plasterki i osuszamy na ręczniku papierowym. Na dużej patelni
Jagnięcina po włosku z fasolką i polentą
szparagowej, * sól, * pieprz, * posiekana natka pietruszki do przybrania 1. Rozgrzej oliwę w naczyniu do zapiekania lub na patelni z grubym dnem. Wrzuć jagnięcinę i smaż, często mieszając, przez 5 minut lub do momentu gdy mięso będzie brązowe ze wszystkich stron. Wrzuć pomidory razem z sokiem i