używana ktm sx 150

sos babuni

1 łyżka cukru, 1 łyżeczka angielskiej musztardy, 150 ml chudej śmietany, kilka kropli octu winnego, sól i świeżo zmielony czarny pieprz Mieszamy cukier z musztardą i śmietaną albo zagęszczonym mlekiem do momentu, aż się rozpuści. Dodajemy ocet, sól i pierz do smaku. Przelewamy do słoika, który

Budyń a' la anglaise

2 jajka,2 żółtka,1/3 szklanki cukru,laska wanilii,150 ml mleka,150 ml śmietanki 36%,masło do foremek,świeżo otarta gałka muszkatołowa,Wariant 1:,zamiast zwykłego mleka używamy kokosowego (w tym wariancie nie dodajemy gałki muszkatołowej),Wariant 2:,dodatkowo 2 łyżki ugotowanego ryżu,Wariant 3

Sos karmel z sokiem pomarańczowym

1 szkl. cukru, 100-150 ml soku pomarańczowego, 100 ml rumu Cukier podgrzać w rondlu - skarmelizować. Dodać sok, potem rum. Delikatnie gotować. 1. Karmelem możemy polewać lody, budynie, kremy, ciastka. 2. Aby uchronić sos karmelowy przed krystalizacją czy zmętnieniem, należy mieszać cukier z

Marchewkowe babeczki

500 g marchewki,200 g fasolki szparagowej,100g mąki,100 ml śmietany 12%,4 jajka,1 łyżeczka kminku,sól,pieprz Obrane i umyte marchewki kroimy i gotujemy do miękkości (ok. 30 minut) w małej ilości wody. Fasolkę obieramy z włókien i gotujemy 5 minut (jeśli używamy mrożonej, wystarczy ją rozmrozić

Dip tuńczykowy z kaparami

2 puszki tuńczyka w oleju lub zalewie, 1 opakowanie (ok. 130-150 g) naturalnego kremowego serka, 2 łyżki kaparów, 12 dużych czarnych oliwek, 1 ząbek czosnku, sok z 1/2 cytryny, 1/2 dużej czerwonej cebuli, 2 łyżki posiekanej bazylii, sól, pieprz Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Oliwki, kapary