używany kawasaki kx 60

Purée z dyni

1.5 kg dyni Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Dynię przekroić. Ułożyć połówki na blaszce. Piec, aż będzie miękka (50-60 min). Wyjąć z pieca, ostudzić. Łyżką zeskrobać pestki, miąższ oddzielić od skóry. Zmiksować, najlepiej w malakserze, na purée (1 minuta). Podawać z białym mięsem zamiast ziemniaków

Grzanki z serem feta i pomidorami

4 okrągłe bułki grahamki,2 duże pomidory malinowe,3-4 łyżki (45-60 ml) oliwy,300 g sera typu feta lub koziego,kilkanaście listków oregano i bazylii,sól,1-2 garście czarnych oliwek Grahamki przekrój na pół, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st

Zupa z dyni z ostrą papryką i cynamonem

60 dag dyni pokrojonej w kostkę, 20 dag posiekanej cebuli, ok. 6 łyżek koncentratu pomidorowego (używam domowego koncentratu - dlatego ilość łyżek wg. uznania) lub pomidory z puszki, 30 dag ziemniaków pokrojonych w kostkę (2 średnie), oliwa z oliwek, ostra papryka w proszku, cynamon w proszku, sól

Tapenada (pasta z oliwek)

350 g czarnych oliwek bez pestek, 50 g anchois, 100 g tuńczyka w oliwie, 3 zgniecione ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżka kaparów, 60 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki koniaku, sól, świeżo zmielony pieprz Oliwki, anchois, tuńczyka, czosnek, kapary, oregano, sól, pieprz zmiksować lub rozgnieść w

Zupa cebulowa z Francji

masła, dodaj cebulę, dopraw solą i smaż, mieszając, aż się zrumieni, 15-20 minut. Jeśli używasz, pod koniec smażenia dolej wino (opcjonalnie). Dodaj bulion i zagotuj. Zupę przelej do żaroodpornego naczynia do zapiekania (lub do mniejszych, nie przykrywaj), wstaw na 45-60 minut do piekarnika rozgrzanego