używany ducati st 3

Stek w sosie St Laurent

30 dag polędwicy, 25 ml wina ze szczepu St Laurent (Austria), 3 łyżki śmietany (30,proc.), oliwa z oliwek extra vergine, po 2 łyżki tłuczonego pieprzu czarnego i zielonego, sól, ziarna pieprzu do dekoracji Stek posyp czarnym pieprzem, usmaż na oliwie (na krwisto), zdejmij z patelni i trzymaj w

Coquilles st. Jacques (duszone przegrzebki)

były znakiem pielgrzymów udających się do Santiago de Compostela na grób św. JAKUBA Posiekaj szalotki. Pieczarki pokrój w plasterki. Rozpuść na patelni połowę masła, wrzuć szalotki, zeszklij. Wlej kieliszek wina i szklankę wody, posól, duś 5 minut. Wrzuć do szalotek nierozmrożone przegrzebki. Po 3

Szybki chleb - 3 bochenki

kg mąki pszennej, 1 opak.(150g) otrąb, 1 opak.(200 g) słonecznika/dyni/sezamu/siemienia, 10 dag drożdży, 3 szklanki wody + 3/4 do drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, * ewentualnie 1 łyżka kminku 1)Drożdże rozpuścić w 3/4 szklanki ciepłej wody z 1 lyż cukru. 2

Placuszki z kaszy gryczanej

w drobną kostkę. Doprawić solą w zależności od tego, jak słony jest ser. Dodać mąkę, sporo pieprzu i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do wypieków i wylać na nią dwucentymetrową warstwę masy. Piec ok. 40 min w temp. 160 st. C. Ostudzić, wycinać kółka i używać ich jako spodu do przekąsek

Ciastka francuskie z jabłkiem

1 opakowanie (500 g) świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego,6 jabłek kwaskowych - np. papierówki lub reneta,3-4 łyżki cukru,mielony lub pokruszony cynamon (opcjonalnie),cukier puder do posypania Ciasto rozłóż na stolnicy (jeśli używasz mrożonego, najpierw je rozmroź) i wytnij prostokątne płaty