używany ducati st 2

Coquilles st. Jacques (duszone przegrzebki)

50 dag mrożonych przegrzebków (muszli św. Jakuba),4 puste, czyste muszle, a jeśli nie ma - porcelanowe kokilki,30 dag pieczarek, 10 dag masła, 4 szalotki (lub 2 cebule),2 łyżki tartego żółtego sera, 1 kieliszek białego wytrawnego wina, 1 łyżka mąki, sól, pieprz W średniowieczu muszle PRZEGRZEBKÓW

Stek w sosie St Laurent

30 dag polędwicy, 25 ml wina ze szczepu St Laurent (Austria), 3 łyżki śmietany (30,proc.), oliwa z oliwek extra vergine, po 2 łyżki tłuczonego pieprzu czarnego i zielonego, sól, ziarna pieprzu do dekoracji Stek posyp czarnym pieprzem, usmaż na oliwie (na krwisto), zdejmij z patelni i trzymaj w

Tartaletki

1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 obrane gruszki lub 2 jabłka pokrojone w plasterki, 50 g cukru, szczypta cynamonu, 2 żółtka, 80 g marmolady z moreli, lody waniliowe - 1 kulka na osobę Rozwałkuj ciasto (jeśli używasz mrożonego, rozmroź je przed użyciem). Posmaruj żółtkiem, ułóż na nich

Grzanki z serem feta i pomidorami

4 okrągłe bułki grahamki,2 duże pomidory malinowe,3-4 łyżki (45-60 ml) oliwy,300 g sera typu feta lub koziego,kilkanaście listków oregano i bazylii,sól,1-2 garście czarnych oliwek Grahamki przekrój na pół, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st

Tort Pavlova

1/2 szklanki białek,1 szklanka cukru,świeże lub mrożone miękkie owoce (maliny, jeżyny, jagody, truskawki, porzeczki - ja użyłam owoców granatu) 500 ml śmietanki 30 proc. Masę białkową przygotuj tak samo jak w przepisie na bezy. Na blaszce wyłożonej papierem rozłóż masę białkową w formie dużego