studenci robią sobie jaja

Magda Kłodecka

Każdy Europejczyk marnuje rocznie 173 kg żywności

Każdy Europejczyk marnuje rocznie 173 kg żywności

Ponad połowa jedzenia, które ląduje na wysypisku, trafia tam z naszych domów. Są to przede wszystkim wędliny, pieczywo, warzywa i owoce

Zrób to sam 2.0, czyli jak to się robi w FabLabie

Wstają rano, myją zęby i pędzą do pracowni wymyślać wynalazki, o których ludzkość nawet nie śniła. Potrafią zrobić coś z niczego przy użyciu plotera laserowego czy drukarki 3D. Gdyby dziś wynaleziono koło, oni od wczoraj jeździliby samochodem.

Kanapka z jajem

-2 minuty. Dodajemy ocet balsamiczny oraz miód i smażymy tak długo, aż całość się skarmelizuje, a boczek będzie chrupki. Plastry boczku i jajko kładziemy na podpieczonej bułce. Na wierzchu robimy kleks z musztardy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. jajko;boczek;ocet balsamiczny;miód;musztarda

Grzanki ze szparagami, jajem w koszulce, oliwą bazyliową i białym serem

łyżka masła,10 szt. szparagów zielonych,2 jajka,biały ser,oliwa smakowa lub zwykła,świeże zioła,2 kromki dobrej jakości pieczywa,1 łyżeczka octu W wysokim garnku gotujemy wodę z octem, we wrzącej wodzie widelcem robimy wir. Jajka wbijamy do miseczek i wlewamy w gotujący się wir. Gotujemy ok. 2

Pączki serowe Anielki

1 kg sera białego,4 szkl mąki,1 szkl cukru,4 jaja,pól margaryny(rozpuścić),2 łyżeczki sody,1 cukier waniliowy,1 kieliszek spirytusu, Ser przekręcić przez maszynkę, dać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Mokrą ręką brać porcje i robić kulki, spłaszczyć, zrobić palcem dziurkę na wylot

Kluski kładzione z jajka i mąki

2 jaja, 3/4 szkl. mąki, sól Mąkę wymieszać z jajkami, solą tak, aby powstała gęsta masa. u Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, można dosypać mąki. Do gotującej osolonej wody wkładamy kluski mniejsze niż łyżka. Najlepiej robić to dwiema łyżkami, zsuwając masę z jednej łyżki drugą. Gotować do

Kaczka faszerowana wątróbką

1 kaczka, 2 jaja, 4 łyżki masła, pietruszka zielona, 20 dag wątróbki drobiowej, sól, pieprz Przyrządzamy nadzienie: mielemy wątróbkę, łączymy masę z ubitym na sztywno białkiem z 2 jaj, utartym na puch masłem, siekaną zieloną pietruszką, żółtkami. Doprawiamy solą i pieprzem, dobrze robi dodatek