steki wołowe

Daniel Górecki

Carnivore Bar - baton przetrwania, który... przetrwa całe lata

Carnivore Bar - baton przetrwania, który... przetrwa całe lata

Lubicie być przygotowani na każdą okoliczność i zawsze macie spakowany plecak na wypadek, gdyby trzeba było szybko reagować? W takim razie nowa kampania w serwisie Kickstarter jest właśnie dla Was.

Stek z Biedronki czy od rzeźnika. Zrobiliśmy dla was mięsny test

Czasy, kiedy wołowina kojarzyła się z twardą, łykowatą podeszwą żołnierskiego kamasza, minęły. Dziś prawdziwymi stekami kusi nawet Biedronka. Rzucamy je na ruszt i porównujemy ze stekami od warszawskiego rzeźnika

Kuchnia: sześć sposobów na wołowinę

Prawdziwy mięsożerca zje pierś z indyka przygotowaną przez żonę i kotlet schabowy podany przez teściową. Zje, bo jest kulturalny. Ale marzy o solidnym kawałku porządnego mięsa, w sam raz wypieczonym, w który mógłby wbić kły. Marzy o solidnym kawałku wołowiny. (Uspokajamy, mamy też przepisy dla tych, co za stekami nie przepadają)

Grill w domu albo na balkonie? To możliwe!

Grill w domu albo na balkonie? To możliwe!

, przy czym może być ona naprawdę wysoka, tj. wyższa nawet niż w grillach węglowych i w pełni ją kontrolujemy, odkręcając bądź przykręcając gaz. Ma to szczególne znaczenie, jeśli przygotowujemy potrawy typu steki wołowe, które lubią bardzo wysokie temperatury przez krótki czas, bo inaczej gotują się

Samo mięcho

Samo mięcho

od biedy wykroić i z polskiej krowy, ale raczej z udźca albo np. z ligawy. Niestety, nie ma zębów, które dałyby radę takiemu stekowi. Podsumowując: w Polsce można zrobić stek wyłącznie z polędwicy wołowej, którą akurat mamy bardzo smaczną - chwalą ją nawet Amerykanie

Hot dog: amerykański król ulicy

Hot dog: amerykański król ulicy

kontynent amerykański po prosu tak samo jak bułki, steki, pudding i ciasto drożdżowe - przed przybyciem kolonizatorów ich tu bowiem nie było. Nie zmienia to faktu, że historia hot dogów ginie w mrokach XIX w. Legendy są dwie. 1. Pierwsza wiąże się z niemieckim imigrantem Charlesem Feltmanem

3 powody, żeby odwiedzić Argentynę

3 powody, żeby odwiedzić Argentynę

stekiem. Dostałem pieczoną cielęcinę z sosem chimichurri. Czyli też krowę, ale jednak nie stek wołowy. To był ostatni raz. Później już przy każdym obiedzie i kolacji hasło było takie samo: "medium rare, se?or". Steki o każdej porze, w każdej postaci, w każdym możliwym

Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska

Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska

Ten region nazywa się często spiżarnią Ameryki. W USA nie ma prostszej i bardziej sycącej kuchni. Pochodzące z tych stron zboże, mięso, warzywa oraz nabiał zapewniają bogactwo produktów. Surowy klimat i rolnicze tradycje wpływają na receptury i skład potraw. Kocha się tu wołowe i wieprzowe steki oraz

Podróż w luksusie: najlepsze linie lotnicze

Podróż w luksusie: najlepsze linie lotnicze

rodzaju mięsa oraz owoce morza. Każdy może znaleźć coś dla siebie: wielbiciele wołowego steku i wielbiciele wielkich grillowanych krewetek. Stewardessa wyciąga duży, wygodny stół do posiłku, układa piękne obrusy, naczynia, eleganckie sztućce. Otrzymujemy świetne wina. Przekąski są dostępne na

Route 66 - Droga, której nie ma

Route 66 - Droga, której nie ma

. No dobrze, ale warto się przemęczyć dla najlepszej wołowiny świata. Big Texan oferuje darmowy 72-uncjowy stek (ok. 2 kg). To po prostu wielka polędwica wołowa zgrillowana w całości. Jeśli zjemy ją w godzinę (razem z ziemniaczkami i surówką), jest za darmo

Steki wołowe

posiekany szczypior oraz pokrojony w słupki lub na małe cząstki pomidor i wymieszać te składniki z sosem winegret. Jeśli trzeba, doprawić jeszcze surówkę do smaku solą i pieprzem, odstawić na bok. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, smażyć steki po 2- 3 minuty z każdej strony, po czym przełożyć na talerze i

Stek

800 g polędwicy wołowej,100 ml oleju,4 ząbki czosnku,1 kg świeżego szpinaku,1/4 kostki masła,150 ml białego wytrawnego wina,2 łyżki soli morskiej,świeżo mielony pieprz,1 gałązka rozmarynu do dekoracji Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i czyścimy z błon. Następnie formujemy, tak by dało

Steki wołowe w sosie winnym

4 steki wołowe (po 200 g), 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki zimnego masła, 1 łyżka oliwy, 1/2 łyżeczki sosu worcester, 4 gałązki tymianku, listek laurowy, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz Umyte i osuszone steki natrzyj pieprzem i usmaż z obu stron na oliwie

Stek w sosie pomarańczowym

2 duże pomarańcze, 25 g masła, 4 steki z polędwicy wołowej po 175 g, pieprz, 6 łyżek bulionu wołowego, 1 łyżka octu balsamicznego, listki natki pietruszki do przybrania, sól Z jednej pomarańczy cienko obieramy skórkę, z drugiej odkrawamy 4 plastry do przybrania. Z obu owoców wyciskamy sok. Na

Stek w sosie pomarańczowym

2 duże pomarańcze,25 g masła,4 steki (po 175 g) z polędwicy wołowej,pieprz,6 łyżek bulionu wołowego,1 łyżka octu balsamicznego,liście szałwii do przybrania,sól Z jednej pomarańczy cienko obieramy skórkę, z drugiej odkrawamy 4 plastry do przybrania. Z obu wyciskamy sok. Na patelni o grubym dnie