stek wołowy przepisy

Igor Nazaruk

Stek z Biedronki czy od rzeźnika. Zrobiliśmy dla was mięsny test

Stek z Biedronki czy od rzeźnika. Zrobiliśmy dla was mięsny test

Czasy, kiedy wołowina kojarzyła się z twardą, łykowatą podeszwą żołnierskiego kamasza, minęły. Dziś prawdziwymi stekami kusi nawet Biedronka. Rzucamy je na ruszt i porównujemy ze stekami od warszawskiego rzeźnika

Samo mięcho

Aby zrobić dobry stek, należy - kupić dobry stek. To wszystko. Jeśli wołowina jest świeża i dobrej jakości, żadne przyprawy poza pieprzem i solą w ogóle nie będą potrzebne.

Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska

Powszechna w Polsce opinia o amerykańskiej kuchni głosi, że w USA jada się głównie hamburgery z frytkami i niesmaczne pieczywo z wędlinami, które nie umywają się do naszych. Tymczasem Ameryka to raj dla smakoszy.

Kuchnia: sześć sposobów na wołowinę

Kuchnia: sześć sposobów na wołowinę

oczywiście dusić, piec, marynować i co tam jeszcze komu do głowy przyjdzie. Ale można też po prostu wziąć ładny kawałek antrykotu, gruby na trzy centymetry, i usmażyć. Tak żeby mięso w środku było jeszcze ciut (lub bardziej niż ciut) surowe. Dla większego efektu podając stek do stołu, mówimy, że to ribeye

Steki wołowe

posiekany szczypior oraz pokrojony w słupki lub na małe cząstki pomidor i wymieszać te składniki z sosem winegret. Jeśli trzeba, doprawić jeszcze surówkę do smaku solą i pieprzem, odstawić na bok. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, smażyć steki po 2- 3 minuty z każdej strony, po czym przełożyć na talerze i

Stek

800 g polędwicy wołowej,100 ml oleju,4 ząbki czosnku,1 kg świeżego szpinaku,1/4 kostki masła,150 ml białego wytrawnego wina,2 łyżki soli morskiej,świeżo mielony pieprz,1 gałązka rozmarynu do dekoracji Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i czyścimy z błon. Następnie formujemy, tak by dało

Przepis blogera - Marynowane steki wołowe z sosem BBQ, puree z ziemniaków, zielonym groszkiem i pomidorami:

Składniki na steki:,4 steki wołowe po ok. 150-200,po 2 długie plastry wędzonego boczku na 1 stek (8 sztuk),2 łyżki oleju z czosnkiem oraz pomidorami i bazylią,2 łyżki ostrej musztardy,1 łyżka miodu,sól gruboziarnista,mieszanka pieprzów,Składniki na puree ziemniaczane:,8 ziemniaków,2 łyżki masła,1

Steki wołowe w sosie winnym

4 steki wołowe (po 200 g), 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki zimnego masła, 1 łyżka oliwy, 1/2 łyżeczki sosu worcester, 4 gałązki tymianku, listek laurowy, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz Umyte i osuszone steki natrzyj pieprzem i usmaż z obu stron na oliwie

Rosół wołowy

, podawaj gorący z kawałkami marchewki z rosołu, posiekaną natką pietruszki i makaronem - np. domowym, patrz przepis obok. wołowina;włoszczyzna;marchew;pietruszka;seler;por;cebula;ziele angielskie;pieprz;pietruszka;