starka 50 letnia

Bulion z wędzonej kaczki

1 kaczka wędzona,1 pęczek świeżego tymianku,50 g masła,1 żółtko,10 śliwek wędzonych,sól,pieprz,150 g mąki pszennej,100 ml wrzącej wody,sól,1 por,4 marchewki,1 cebula,3 pietruszki,1 seler korzeniowy,100 ml starki,1 liść laurowy,kilka ziaren ziela angielskiego,pieprz,sól,3 białka Kaczkę podziel na

Chleb Polski

0.5 opakowania mąki, 12 g drożdży, 340 ml letniej wody, łyżeczka soli, Mąkę i drożdże wsypać do miski, wlać wodę, wymieszać na jednolitą masę, dodać sól. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 min. w ciepłe miejsce. Formę umieścić w piekarniku nagrzanym do 210 st., piec przez 50 min

Chleb żytni z żurkiem

500 g mąki żytniej jasnej, 250 g mąki żytniej razowej, 50 g drożdży, pół szklanki żurku, 2 ząbki czosnku, łyżeczka cukru, sól, szklanka mleka, 2 łyżki oleju Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki, cukrem i kilkoma łyżkami letniej wody. Gdy rozczyn wyrośnie wlać letnie mleko, żurek, wsypać obie

Chleb z żurkiem

500 g mąki żytniej jasnej, 250 g mąki żytniej razowej, 50 g drożdży, pół szklanki żurku, 2 ząbki czosnku, łyżeczka cukru, sól, szklanka mleka, 2 łyżki oleju Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki, cukrem i kilkoma łyżkami letniej wody. Gdy rozczyn wyrośnie wlać letnie mleko, żurek, wsypać

Chlebek turecki z bakaliami

50 dkg mąki pszennej chlebowej, 30 dkg sezamu, 10 dkg rodzynek, 1 łyżeczka tymianku, 10 dkg migdałów w połówkach, 42 g świeżych drożdży , 2 łyżeczki soli Sezam prażymy na patelni na złoty kolor, rodzynki namoczyć. Mąkę mieszany z solą, dodajemy rodzynki, tymianek, migdały, wlewamy pół lita