igrzyska ognia i stali
Mój pierwszy raz: biatlon
O biatlonie wiedziałem tyle, co z telewizji. Czyli niewiele, bo od lat nie mam telewizora. No, ale podstawa była jasna: bieganie na nartach i strzelanie. Odepchnąć się "łyżwą" umiem na zjazdówkach, a w zeszłym roku byłem pierwszy raz na strzelnicy. Czyli w zasadzie umiem wszystko co trzeba.
Kiedy najlepiej zakończyć związek? Rozmowa z seksuologiem
Zwykle nie lubimy zmian, jednak czasami trzeba spojrzeć prawdzie w oczy, powiedzieć "dość" i zakończyć związek.... Kiedy to zrobić? Czym różni się toksyczna relacja od wypalonej i która jest gorsza? Przemysław Pilarski pyta seksuologa Andrzeja Gryżewskiego.
Najlepsze polskie towary eksportowe
Patriotyzm, patriotycznie, patriota - modne słowa odmieniane przez wszystkie przypadki. Słowa, słowa, słowa. Ale czy największej dumy nie odczuwamy przypadkiem wtedy, gdy o Polakach, polskich firmach i produktach staje się głośno na całym świecie? Oczywiście, że tak! Narodowe ego rośnie wtedy do rozmiarów XXL i zgodnie chwalimy się, że coś jest "made in Poland".
Mój pierwszy raz: zostałem rycerzem
, robię kilka wymian i wchodzę z mistrzem w klincz. On chce mnie podciąć, ale udaje mi się uciec. Jestem tak wykończony, że wypuszczam z ręki pałkę. To byłoby tyle. Którędy na Grunwald? Najbliższe imprezy rycerskie w Polsce i Europie 22-23 czerwca Igrzyska Ognia i Stali, Warszawa
Ale cyrk - Cirque du Soleil
ognia. Rozmawiał z nimi, uczył się prostych sztuczek i pierwszych akrobatycznych numerów. Od nich usłyszał, że w Europie przez kilka letnich miesięcy można zarobić nawet 10 tys. dolarów. Późną wiosną 1978 r. z kilkoma setkami dolarów w kieszeni oraz akordeonem i harmonijką w plecaku wylądował na
igrzyska ognia i stali
SOOJI HALVA (DESER Z KASZY MANNEJ)
1 szklanka kaszy manny10 kardamom1 szklanka cukru2 szklanki wody150 g masla roslinnegoszczypta solido dekoracji:rodzynki, nerkowce, migdaly, * Roztopic maslo w patelni. * Dodac kasze manna i gotowac na malym ogniu stale mieszajac dopoki kasza nie stanie sie jasno brazowa i zacznie wydobywac sie
Deser z pigwy
2 owoce pigwy (po 1 połówce na osobę), 2 szklanki cukru, sok z 4 cytryn, goździki Obierz pigwy, przekrój je na połówki i usuń gniazda nasienne. Połówki owoców przełóż do płaskiego rondla ze stali szlachetnej. Każdą połówkę posyp 1/2 szklanki cukru i polej sokiem z 1 cytryny. Na wierzchu połóż 3-4
Makagigi
szklanka miodu, szklanka maku, 12 dag cukru Na małym ogniu gotować, stale mieszając, miód z cukrem, aż do lekkiego zrumienienia. Dodać sparzony wrzątkiem, a następnie osączony mak, smażyć wszystko razem, nie przerywając mieszania, około 10 min. Wyłożyć masę na wilgotną stolnicę, rozwałkować
Owsianka z borówkami
szklanka mleka,szklanka płatków owsianych,2 garście borówek amerykańskich (mogą też być jagody),miód do smaku Do niewielkiego garnka lub rondelka wlać mleko. Dodać płatki i doprowadzić do wrzenia (stale mieszając). Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 5 minut. Garść borówek
Mamałyga - kasza kukurydziana z tartym serem
250 g kaszki kukurydzianej, 1 l mleka, 100 g twardego sera, 150 g masła, sól Zagotuj mleko dodając 50 g masła, na gotujące mleko wsyp kaszkę, stale mieszając, posól. Gotuj na bardzo słabym ogniu dopóki kasza nie będzie odchodzić od ścianek naczynia. Wymieszaj z utartym serem i polej zrumienionym