absynt rodzaje

Absynt rodzaje

Absynt rodzaje

Absynt rodzaje - jak rozpoznać ten alkohol? Absynt to rodzaj nalewki o bardzo charakterystycznym smaku. Jest pełen olejków eterycznych. Wynika to z prostego faktu - jego skład jest oparty głównie na ziołach. Moc tego trunku robi wrażenie, dlatego wynaleziono sporo sposobów na spożywanie tego trunku. To nie jest zwykły alkohol, jest bardzo mocny i w smaku można wyczuć bardzo wyraźną nutkę goryczy.

Absynt rodzaje i jego najbardziej popularna odmiana. Nie słyszałeś o Zielonej Wróżce? To znaczy, że jeszcze nie znasz świata absyntu. Zielona wróżka to najpopularniejsza odmiana tego alkoholu. W jej skład wchodzi anyż, piołun i inne zioła. Co daje temu alkoholowi smak i aromat nie do podrobienia. Warto również zauważyć, że niezależnie od gatunku absynt zawsze cechuje bardzo wysoka zawartość alkoholu.

Absynt rodzaje - mniej popularne, ale równie dobre. Różne gatunki absyntu zależą od mieszanki ziół, które wchodzą w jego skład oraz od koloru. W skład mieszanki zawsze wchodzi anyż, piołun i koper włoski. Inne zioła to kolendra, przetacznik, muszkatołowiec i wiele innych. Dzięki różnym mieszankom, możemy zdobyć różnego rodzaju odmiany absyntu. Najbardziej popularnym kolorem jest zielony, jednak absynt może być też bezbarwny czy oliwkowy.

Whisky słodowa czyli rządy beczki

Świat whisky słodowej, czyli maltów, oszalał na punkcie beczki. Jeszcze niedawno to, co robią wszystkie gorzelnie w Szkocji, mieściło się w kieszonkowym przewodniku, dziś nie starcza tomu wielkości książki telefonicznej, by?opisać wszystkie warianty.

Gorzko, gorzko o digestifach

Nie sposób się nimi upić, bo tylko desperat wypiłby całą flaszkę gorzkich kropel. Ale mały kieliszek dobrego digestifu po sutym jedzeniu to znakomity pomysł.

O krewniaku koniaku

O krewniaku koniaku

dostaje różnego rodzaju szlif. Dodatkami bywają nalewy na bakalie (suszone śliwki, rodzynki, morele, itp.) oraz niewielkie ilości starych, słodkich win typu sherry (oloroso) czy madera.Właściwie obowiązkowy jest dodatek karmelu w celu uzyskania pożądanej barwy. Winiaki rocznikowe to wielka rzadkość

Apéritif

Apéritif

é!     TRUNKI   Pastis Choć różne anyżówki pija się od tysięcy lat, pastis powstał dopiero na początku XX stulecia. A swoją karierę zawdzięcza stróżom moralności, którzy w różnych krajach zakazali produkcji halucynogennego absyntu. Kiedy w 1915 r. takie prawo uchwalono też we

Test w kratkę

Test w kratkę

aromatyczno-smakowe. Drugi składnik, czyli whisky zbożowa (grain whisky), to jedynie wypełniacz, rodzaj wódki robionej ze spirytusu destylowanego do mocy 94,8%, tyle że dojrzewającej co najmniej trzy lata w beczkach. Jej wpływ na ostateczny produkt można porównać do użycia rozpuszczalnika w farbie.