śnieżka w górach gdzie znaleźć

Krzysztof Żołyński, Magdalena Żołyńska

Podróże: Czesi to tacy bardziej wyluzowani Polacy

Podróże: Czesi to tacy bardziej wyluzowani Polacy

Stary czeski kawał mówi, że Czesi w nowym mieście zawsze w pierwszej kolejności stawiają browar, bo w przeciwnym razie nie byłoby czego bronić. Wydaje mi się, że gdzieś pomiędzy wersami tego dowcipu można wyczytać wiele prawdy o naszych południowych sąsiadach. Ludziach na pierwszy rzut oka bardzo do nas podobnych, a w gruncie rzeczy bardzo innych.

17 najlepszych polskich tras na biegówki

Skitouring czy rakiety śnieżne - bez względu na to, jaki sposób uprawiania turystyki wolisz - na pewno zapewni ci doskonałą zabawę. Warunek: zadbaj o swoje bezpieczeństwo.

3-bit najsłodsze ciasto

10 paczek herbatników, puszka mleka skondensowanego słodkiego, 2 budynie śmietankowe (jeden z cukrem drugi bez), 0.5 l mleka, 2 śnieżki, 2 śmietan fix, 2/3 kostki masła, 200 ml śmietany 30%, czekolada biała lub mleczna Cały spód blachy obłożyć herbatnikami, następnie posmarować karmelem (mleko

Szarlotka z bułki i jabłek

cynamonu (lub cukru waniliowego albo skórki z cytryny), starannie wymieszaj. Mleko roztrzep z żółtkami. Zanurzaj w nim pokrajane na kromki bułki. Kromki ułóż w jednej warstwie w wysmarowanej masłem blaszce. Bułki pokryj warstwą startych jabłek, potem znowu ułóż bułki i jabłka. Na górze powinny się znaleźć

Świeżość kiwi z bitą śmietaną

parzy od spodu w rękę, odstaw ją na chwilę znad wrzątku, żeby się schłodziła.) 4. Ubij na sztywno śmietankę z cukrem. 5. Przełóż serek maskarpone do miseczki i wymieszaj go z 2 łyżkami ubitej śmietanki. 6. Większy kieliszek wypełnij warstwą serka maskarpone. Na to przełóż kiwi z bazylią. Na samej górze

Lasagne ze szpinakiem

kolejno: płaty lazanii, szpinakiem, beszamelem i podsypać tartym serem, i tak do wyczerpania składników. Na samej górze powinny się znaleźć płaty lazanii posmarowane sosem i posypane serem. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok.25-30 min. w temp.200 stopni( do zrumienienia górnej

Królewskie Kotlety Mielone

pozostałymi składnikami jak wyżej, formujemy duże kotlety. Kula farszu musi być wielkości złożonych dwóch dłoni (mała śnieżka). Obtaczamy grubo w bułce tartej, kładziemy na blat i płaskim nożem rozklepujemy na 2, 5 cm kotlety. Robimy kratkę nożem po obydwu stronach. Kładziemy na patelnię z olejem Kujawskim