śląskie kamienie ferie w górach

Makówki śląskie

mieszać i na małym ogniu; "pyrkać" około 30-40 min - uważać żeby nie przypalić!! Słodzić tyle, ile lubimy!! Chałkę pokroić w cienkie plastry. Gdy masa makowa będzie miała konsystencję bardzo gęstej śmietany - wyłączyć. Nakładać do ceramicznych misek warstwy: mak - chałka, na górze mak. Posypać kokosem

Śląskie makówki

mak dekorując np szprycą małe różyczki albo po prostu wyłożyć na górę jako ostatnią warstwę i posypać rodzynkami albo startą czekoladą. Do woli. Najlepiej zrobić sobie dzień wczesnej na wieczór i zostawić w lodówce. Smacznego. Niestety zdjęcie jest już zrobione po napoczęciu wiec dekoracja została

Góra Iwona

Restauracje śląskie Jastrzębie-Zdrój Leśna 4 44-330

Słodkie śląskie pierniczki

pieczenia. Formujemy nieduże, dość grube (ok. 0.5 cm) placuszki, dajemy na blachę po 9, góra 12 sztuk. Pieczemy 15-20 minut do suchego patyczka. Natychmiast zdejmujemy z blach, studzimy pojedynczymi warstwami na papierze do pieczenia, bo kleją się potwornie do wszystkiego :) Na ostudzonych pierniczkach

Tradycyjny żurek śląski

1 litr zakwasu "Żur Śląski", 5 jaj, 500g boczku, 500g kiełbasy np. (śląskiej lub wiejskiej), 3 średnie cebule, 6 dużych obranych ziemniaków, 1 mała śmietana 20 lub 30 %, mały słoiczek chrzanu, sól, pieprz, czosnek, majeranek, wywar (może być z kostek rosołowych) Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i