używany ducati st 4 s

Grzanki z burakiem, botwinką i białym serem

4 duże pajdy prawdziwego wiejskiego chleba np. Agnieszki Gajdy,2 podłużne buraki,1 mały mały pęczek drobnych listków botwinki,100 g białego sera, np. od S. Ziembińskiego,1 garść orzechów laskowych,1 ząbek czosnku,olej rzepakowy tłoczony na zimno np. z Góry św. Wawrzyńca,sól,pieprz Buraki umyj

Pierniczki na choinkę

zawiązania wstążki (ja używam plastikowych rurek do picia). Gotowe pierniczki układaj na blachach wyłożonych papierem do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu odstępu, bo pierniczki rosną podczas pieczenia). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 8-10 min, aż będą złocistobrązowe. Po wyjęciu z pieca

Grzanki z serem feta i pomidorami

4 okrągłe bułki grahamki,2 duże pomidory malinowe,3-4 łyżki (45-60 ml) oliwy,300 g sera typu feta lub koziego,kilkanaście listków oregano i bazylii,sól,1-2 garście czarnych oliwek Grahamki przekrój na pół, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st

Tartaletki

1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 obrane gruszki lub 2 jabłka pokrojone w plasterki, 50 g cukru, szczypta cynamonu, 2 żółtka, 80 g marmolady z moreli, lody waniliowe - 1 kulka na osobę Rozwałkuj ciasto (jeśli używasz mrożonego, rozmroź je przed użyciem). Posmaruj żółtkiem, ułóż na nich

Ciasto bananowe

4 bardzo dojrzałelub nawet przejrzałe banany, 1 szklanka cukru, 1 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 jajko, 50 g roztopionego masła, 100 g rodzynek / orzechów / suszonej żurawiny /płatków migdałowych (opcjonalnie) Wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną. W drugiej dużej misce widelcem