używana yamaha sr 500 g

Klopsiki z solonego dorsza (Pasteis de bacalhau )

500 g środkowej części solonego dorsza (możesz go zastąpić świeżą tuszką dorsza),500 g małych ziemniaków,1 duża cebula,4 łyżki posiekanej natki pietruszki,3 jajka,oliwa lub olej do głębokiego smażenia,do podania gotowy sos piri-piri lub ostry sos chili,sól,świeżo mielony pieprz albo chili mielone

Klopsiki z solonego dorsza (Pasteis de bacalhau )

500 g środkowej części solonego dorsza (możesz go zastąpić świeżą tuszką dorsza),500 g małych ziemniaków,1 duża cebula,4 łyżki posiekanej natki pietruszki,3 jajka,oliwa lub olej do głębokiego smażenia,do podania gotowy sos piri-piri lub ostry sos chili,sól,świeżo mielony pieprz albo chili mielone

Tarta z kozim serem i tymiankiem

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 500 g rolady pleśniowej z koziego sera pokrojonej w plasterki, liście obrane z małego pęczka świeżego tymianku, 70 g czarnych oliwek bez pestek, 70 g filetów anchois z oliwy, 1 żółtko, łyżka oliwy, pieprz Ciasto rozmroź (jeśli używasz mrożonego), rozwiń i

Marchewkowe babeczki

500 g marchewki,200 g fasolki szparagowej,100g mąki,100 ml śmietany 12%,4 jajka,1 łyżeczka kminku,sól,pieprz Obrane i umyte marchewki kroimy i gotujemy do miękkości (ok. 30 minut) w małej ilości wody. Fasolkę obieramy z włókien i gotujemy 5 minut (jeśli używamy mrożonej, wystarczy ją rozmrozić

Sos żurawinowy

500 g żurawiny (świeżej lub mrożonej),1 szklanka (250 ml) soku ananasowego,3/4 szklanki (150 g) brązowego cukru,1/2 szklanki rodzynek,1/2 szklanki (125 ml) octu jabłkowego,1/2 łyżeczki płatków chilli,4 goździki,1/2 łyżeczki soli Wszystkie składniki przełóż do rondla i podgrzewaj około 12 minut