używana suzuki dr-z 110

Chleb Martyny

110 g - mąka żytnia razowa (typ 2000), 160 g - mąka grahama pszenna (tup 1650), 270 g - mąka pszenna (typ 650), 1 łyżka (duża miarka) - cukru, 2 łyżeczka (mała miarka) - soli, 3.5 g - drożdży Dr Oetker, 100 g żurku, 250 g ciepłej wody Przygotować wszystkie składniki. Nie powinny być one

Ciasteczka marchewkowe

1 czubata szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 110 g miękkiego masła, 1/3 szklanki brązowego cukru, 1/3 szklanki cukru, 1 duże jajko, 1 laska wanilii, 2 średnie starte marchewki, 1 szklanka orzechów pecan lub włoskich, 1/2 szklanki rodzynek

Lawendowy creme brulée

odcedź lawendę, a mleko dodaj do żółtek i wymieszaj. Masę przełóż do kokilek, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110 st. i piecz godzinę. Gdy krem ostygnie, wstaw kokilki do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem skarmelizuj wierzch deseru: posyp trzcinowym cukrem i wstaw do rozgrzanego piekarnika

Makowiec

450 g (3 szklanki) mąki pszennej, 375 ml (1 i 1/2 szklanki) mleka 3 proc., 50 g (1/4 kostki) masła, 110 g cukru, 30 g świeżych drożdży, 2 jajka (całe), szczypta soli, 1 puszka (ok. 1 kg) gotowej masy makowej, 100 g miękkich rodzynek, 100 g posiekanych orzechów włoskich, 50 g posiekanej skórki