używana kawasaki en 500
używana kawasaki en 500
Klopsiki z solonego dorsza (Pasteis de bacalhau )
500 g środkowej części solonego dorsza (możesz go zastąpić świeżą tuszką dorsza),500 g małych ziemniaków,1 duża cebula,4 łyżki posiekanej natki pietruszki,3 jajka,oliwa lub olej do głębokiego smażenia,do podania gotowy sos piri-piri lub ostry sos chili,sól,świeżo mielony pieprz albo chili mielone
Klopsiki z solonego dorsza (Pasteis de bacalhau )
500 g środkowej części solonego dorsza (możesz go zastąpić świeżą tuszką dorsza),500 g małych ziemniaków,1 duża cebula,4 łyżki posiekanej natki pietruszki,3 jajka,oliwa lub olej do głębokiego smażenia,do podania gotowy sos piri-piri lub ostry sos chili,sól,świeżo mielony pieprz albo chili mielone
Deser bezowy z owocami (Eton Mess)
4 duże bezy (lub 8 mniejszych), 500 ml śmietanki 30 proc., 50 dag mieszanych owoców leśnych (poza sezonem używam mrożonej mieszanki kompotowej), cukier Zimną śmietankę ubij, samą lub z dodatkiem cukru, jeśli wolisz, bezy pokrusz. Owoce przełóż do miseczki i delikatnie rozgnieć widelcem. Jeśli są
Deser bezowy z owocami (Eton Mess)
4 duże bezy (lub 8 mniejszych),500 ml śmietanki 30 proc.,50 dag mieszanych owoców leśnych (poza sezonem używam mrożonej mieszanki kompotowej) cukier Zimną śmietankę ubij, samą lub z dodatkiem cukru, jeśli wolisz, bezy pokrusz. Owoce przełóż do miseczki i delikatnie rozgnieć widelcem. Jeśli są
Tarta z kozim serem i tymiankiem
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 500 g rolady pleśniowej z koziego sera pokrojonej w plasterki, liście obrane z małego pęczka świeżego tymianku, 70 g czarnych oliwek bez pestek, 70 g filetów anchois z oliwy, 1 żółtko, łyżka oliwy, pieprz Ciasto rozmroź (jeśli używasz mrożonego), rozwiń i