używana hyosung rx 125

Krem z bryndzy z orzeszkami piniowymi

1 opakowanie bryndzy 125 g, 2 łyżki podpieczonych orzeszków piniowych, 2 łyżki posiekanych liści bazylii, 2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów, 1 łyżka posiekanego kopru, 1 utarty ząbek czosnku, pieprz, jogurt naturalny Wymieszać bryndzę z 2-3 łyżkami jogurtu i z resztą składników

Sos żurawinowy

500 g żurawiny (świeżej lub mrożonej),1 szklanka (250 ml) soku ananasowego,3/4 szklanki (150 g) brązowego cukru,1/2 szklanki rodzynek,1/2 szklanki (125 ml) octu jabłkowego,1/2 łyżeczki płatków chilli,4 goździki,1/2 łyżeczki soli Wszystkie składniki przełóż do rondla i podgrzewaj około 12 minut

Zupa cebulowa z Francji

800 g białej cebuli,2 i 1/2 łyżki (ok. 40 g) masła,1 kieliszek (125 ml) białego wytrawnego wina (opcjonalnie),2 l bulionu wołowego (najlepiej domowego),1 bagietka,150 g tartego sera żółtego typu gruyere lub ulubionego do grzanek Cebulę obierz i pokrój w plasterki. W głębokim rondlu rozgrzej 2/3

Naleśniki z serkiem, owocami i miodem

2 szklanki (300 g) mąki pszennej,1 i 1/2 łyżki cukru,4 jajka,1 szklanka (250 ml) mleka,3/4 szklanki (185 ml) śmietanki 30 proc. lub maślanki,szczypta soli,woda gazowana,cukier do posypania,farsz:,2 opakowania (ok. 300 g) serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego,125 g ulubionej mieszanki

Cataplana z owocami morza i wieprzowiną (Cataplana de mariscos)

1 i 1/2 kg świeżych owoców morza: różnych małży, krewetek, kalmarów, ośmiornic etc.,1 duża cebula,3 łyżki oliwy z oliwek,2-3 ziemniaki,100 g wieprzowiny (polędwiczka) lub chourico (portugalska surowa kiełbasa),sól,1/2 szklanki (125 ml) białego wina,1/2 pęczka kolendry Na małym gazie na brzegu