szpik w kości wołowej

Flaki wołowe

1 kg flaków wołowych lub cielęcych, 20 dag kości wołowych, 20 dag kapusty włoskiej, 1 cebula, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 2 łyżki masła, 1/2 łyżki oleju, 1/2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka mąki, 1 łyżka parmezanu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu, 1

Rosół wołowy

1 kg wołowiny z kością (szponder, łopatka lub mostek), włoszczyzna: marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera, por, 1 średnia cebula, 2 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 3-4 ziarenka pieprzu, natka pietruszki, sól, pieprz Dokładnie umyj mięso pod bieżącą wodą, większe kawałki

Sztufada wołowa

1 i 1/2 kg wołowiny bez kości - najlepiej pierwszej krzyżowej lub łopatki,100 g słoniny,po szklance bulionu i czerwonego wytrawnego wina,2 łyżki przecieru pomidorowego,1/4 łyżeczki cukru,sok z cytryny,ew. 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,pieprz,sól,olej do obsmażenia mięsa,Zaprawa:,marchewka

Rolada wołowa

Rolada wołowa 2 kg mięsa wołowego bez kości (z krzyżowej), po 3/4 szklanki rosołu z kostki i czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki oleju, sól, pieprz Nadzienie 35 dag boczniaków, 2 parówki (15 dag), 15 dag chudego boczku wędzonego, 1 cebula (8 dag), 1 czerwona papryka (12 dag), 1 ząbek czosnku, 2

Tatar z polędwicy wołowej

1/2 kg polędwicy wołowej lub innego mięsa bez kości,3 ogórki kiszone najlepsze są domowej roboty,2 cebulki,kilka kaparów,pieprz czarny,sól morska,przyprawa maggi,5 małych jajek,oliwa z oliwek Polędwice myjemy i mielimy w maszynce można też posiekać ja polecam mielenie. Ogórki kiszone i cebulkę