szesciopak w 6 tygodni

Zielone pesto

pokrój. Zioła, czosnek i pestki pinii zmiksuj. Do pasty stopniowo dodawaj starty ser i wyrabiaj jednolitą masę. Pod koniec powoli dodaj oliwę, dopraw solą, wymieszaj i przełóż do słoiczków. Na wierzch nalej łyżkę oliwy. Pesto można przechowywać w lodówce do 6 tygodni. bazylia;czosnek;ser;parmezan;

Pigwówka

. Odstawić na 1-2 dni w ciepłe miejsce. Następnie zalać owoce alkoholem, dodać przyprawy, skrojoną cienko skórkę cytryny i pomarańczy, sok z cytryny i pomarańczy oraz porto. Odstawić w ciemne miejsce na 4-6 tygodni. Odcedzić, przefiltrować, można odłożyć do dalszego leżakowania. Smacznego! owoce;cukier

Nalewka truskawkowa

-6 tygodni, a potem zlej alkohol do butelki. Limetkę umyj i sparz, cieniutko umyj z połowy owocu. Z całej limetki wyciśnij sok, przecedź go i połącz z nalewką. Dodaj także skórkę z limetki, wymieszaj i odstaw do sklarowania na 2 tygodnie. Ponownie zlej i przefiltruj. Odstaw na 3 miesiące, aby nalewka

Chleb pełnoziarnisty

1kg mąki pszennej pełnoziarnistej, 2.5 szkl. wody przegotowanej ostudzonej, 3. Po 1 szkl. (lub trochę mniej):, siemienia lnianego, otrąb pszennych, płatków owsianych, ulubionych ziaren; np.słonecznika; dyni; sezamu....., 4. Kopiasta łyżka soli, 5. Zakwas, 6. Oliwa Mąkę, wodę, sól, ziarna i zakwas

Śledzie marynowane

5 śledzi z beczki (ze skórą), 1/2 szkl. octu 6-proc., 4 ziarnka czarnego pieprzu, 2 ziarnka ziela angielskiego, 1 listek bobkowy, 1 łyżeczka cukru, 1 cebula Do tego celu najlepsze są duże śledzie, tzw. pełne (najlepiej mleczaki). Śledzie z beczki moczymy 12 - 15 godzin, zmieniając co pewien czas