szeroki wierch w górach

Rafał Król

Urlop w Tatrach - najlepsze wyjście

Urlop w Tatrach - najlepsze wyjście

Urlop w Tatrach bez hord turystów, furmanek, przepełnionych toalet? To nie bajka. Masz na to szansę w Tatrach Zachodnich. Tylko ty, przyroda i niczym nieskrępowane poczucie wolności.

17 najlepszych polskich tras na biegówki

Skitouring czy rakiety śnieżne - bez względu na to, jaki sposób uprawiania turystyki wolisz - na pewno zapewni ci doskonałą zabawę. Warunek: zadbaj o swoje bezpieczeństwo.

Mój pierwszy raz: bieganie w angielskich górach

Przebiegłem dookoła cały masyw Mont Blanc w słynnym UTMB. Ukończyłem polski Bieg Rzeźnika. Ale angielskie pagórki w Lake District okazały się za trudne. Przegrałem z angielskim ogrodnikiem w piżamie...

Top 10 atrakcji: Zakopane

Top 10 atrakcji: Zakopane

Zakopane to przede wszystkim góry. Potem długo długo nic i dopiero knajpy, hotele i cała ta ludyczno-turystyczna papka, którą lubimy sobie pokrytykować. Jednak jest w tym mieście kilka takich miejsc, które trzymają poziom, dostarczają pozytywnych wrażeń i trudno się ich czepiać. Mała Szwajcaria

7 ekstremalnych: zimowo-letni test kamer POV

7 ekstremalnych: zimowo-letni test kamer POV

Hero3 Black Edition, Contoura+ 2, Sony Action Cam, Driftu HD Ghost, JVC Adixxion, Liquid Image Ego oraz Bulleta HD przeprowadzili Andrzej i?Jacek - w lutym na nartach w okolicach Kasprowego Wierchu. Odsłona letnia nastąpiła przy okazji majowych zawodów Ford Kite Cup w Chałupach. Rafik pływał z

Pierogarnia Po Byku

Pierogarnia Po Byku oferuje szeroki wybór pierogów oraz innych tradycyjnych dań, czym zachęca do odwiedzin wielu gości. lubuskie Zielona Góra Aleja Wojska Polskiego 2 65-077

Cukinie w syropie

3 kg młodych cukinii, 1 i 1/2 l wody, 4 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 i 1/2 kg cukru, 3 małe laski cynamonu, 3 łyżeczki goździków. Cukinie myjemy i obcinamy ich twarde końcówki, przekrawamy je na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy cukinie w szerokie paski, wrzucamy do wielkiego garnka i

Halibut gotowany na parze z imbirem

słonecznikowego Ustawiamy garnek do gotowania na parze na ogniu z odrobiną wody i zagotowujemy. Połowę imbiru miażdżymy szerokim nożem i układamy na talerzyku, który ustawiamy w garnku (na części z dziurkami). Dodajemy czosnek i dymkę. Nacinamy na krzyż skórę halibuta, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy filety

Dżem wiśniowy

, osączyć. Następnie wydrylować i lekko rozgnieść rękami. Przełożyć do dużego, szerokiego rondla wraz z całym sokiem, który wypłynął podczas drylowania. Wsypać cukier, wlać wodę, postawić rondel na palniku i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Dodać sok z cytryn, skórkę i przyprawy

Dżem morelowy

2.2 kg moreli, 70 dkg cukru, 100 ml wody, sok z dwóch cytryn Morele powinny być dojrzałe, ale dość jędrne. Trzeba je dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Owoce przekrawamy na pół, usuwamy pestki i każdą połówkę przekrawamy jeszcze na pół. Przesypujemy je do dużego, szerokiego rondla