szeroki wierch ferie w górach

Pierogarnia Po Byku

Pierogarnia Po Byku oferuje szeroki wybór pierogów oraz innych tradycyjnych dań, czym zachęca do odwiedzin wielu gości. lubuskie Zielona Góra Aleja Wojska Polskiego 2 65-077

Cukinie w syropie

3 kg młodych cukinii, 1 i 1/2 l wody, 4 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 i 1/2 kg cukru, 3 małe laski cynamonu, 3 łyżeczki goździków. Cukinie myjemy i obcinamy ich twarde końcówki, przekrawamy je na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy cukinie w szerokie paski, wrzucamy do wielkiego garnka i

Halibut gotowany na parze z imbirem

słonecznikowego Ustawiamy garnek do gotowania na parze na ogniu z odrobiną wody i zagotowujemy. Połowę imbiru miażdżymy szerokim nożem i układamy na talerzyku, który ustawiamy w garnku (na części z dziurkami). Dodajemy czosnek i dymkę. Nacinamy na krzyż skórę halibuta, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy filety

Dżem wiśniowy

, osączyć. Następnie wydrylować i lekko rozgnieść rękami. Przełożyć do dużego, szerokiego rondla wraz z całym sokiem, który wypłynął podczas drylowania. Wsypać cukier, wlać wodę, postawić rondel na palniku i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Dodać sok z cytryn, skórkę i przyprawy

Dżem morelowy

2.2 kg moreli, 70 dkg cukru, 100 ml wody, sok z dwóch cytryn Morele powinny być dojrzałe, ale dość jędrne. Trzeba je dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Owoce przekrawamy na pół, usuwamy pestki i każdą połówkę przekrawamy jeszcze na pół. Przesypujemy je do dużego, szerokiego rondla