szaszłyki wołowe

Daniel Górecki

Grill w domu albo na balkonie? To możliwe!

Grill w domu albo na balkonie? To możliwe!

Macie ochotę na grilla, ale co jeśli nie da się ruszyć z domu? Można zrobić ucztę na balkonie albo w środku? Oczywiście! Podpowiadamy jak!

Sataye

W wielkich miastach Indonezji, Malezji i Singapuru można spotkać ulicznych sprzedawców - "hawkers" - przyrządzających na przenośnych grillach malutkie szaszłyki. Te szaszłyki to właśnie sataye.

Kuchnia niemiecka - Kiełbasiany raj

Niemcy słyną z zamiłowania do ciężkich, tłustych i kalorycznych posiłków. Jednak ich kuchnia często zaskakuje niecodziennymi połączeniami potraw i podniesieniem do rangi przysmaków prostych dań, takich jak boczek, kapusta czy ziemniaki.

Co jeść na pikniku - masa łatwych przepisów na pyszne dania

Co jeść na pikniku - masa łatwych przepisów na pyszne dania

wśród kilkudziesięciu przepisów znalazłem ragout z konserwy wołowej, mielonkę wieprzową panierowaną, naleśniki z pasztetem z puszki, risotto błyskawiczne z kiełbasą zwyczajną.. Zapytałem rodziców, jak wspominają swoje pikniki z młodości. Otóż wspaniale, bo najważniejsze jest

Kulinarny przewodnik po Polsce

Kulinarny przewodnik po Polsce

tatarska i trybuszok, czyli kiszka ziemniaczana. Potrawą jadaną przez Tatarów na co dzień są cybulniki - pieczone pierożki z gęsiną i drobno posiekaną cebulką albo mięsem wołowym lub baranim. A do świątecznych specjałów należy tatarski pieróg - pierekaczewnik (na zdjęciu

Rachunek wędrownego pijaka

Rachunek wędrownego pijaka

ze sobą zgadzacie, macie wspólne cele, interesy. Ormiański piknik nad Indygirką. Szesnastka to piknik we wspaniałej scenerii: noc, mróz, brzeg potężnej, a rwącej jak górski potok Indygirki. My palimy ognisko, pieczemy baranie szaszłyki, wołowe płuca, wieprzowe serdelki i

Rachunek wędrownego pijaka

Rachunek wędrownego pijaka

cele, interesy. Ormiański piknik nad Indygirką. Szesnastka to piknik we wspaniałej scenerii: noc, mróz, brzeg potężnej, a rwącej jak górski potok Indygirki. My palimy ognisko, pieczemy baranie szaszłyki, wołowe płuca, wieprzowe serdelki i pijemy ormiański koniak. Bo mój

Szaszłyki wołowe - Anticuchos (Peru)

150 g mięsa wołowego,1 żółta papryka,4 łyżki pomidorowego sosu z chili TaoTao,2 łyżki czerwonego octu winnego,2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,1/2 łyżeczki kurkumy,1/2 łyżeczki mielonego kuminu,1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki,sól i pieprz do smaku Mięso i paprykę kroimy w 1 i 1/2 cm kostkę

Szaszłyk wołowy z krewetkami

nadziewamy na przemian z krewetkami na drewniane patyczki. Grillujemy, aż mięso będzie miękkie, a krewetki złociste. Pomidorki dusimy z przyprawami, aby zmiękły, ale się nie rozpadły. Układamy je na talerzach z pozostałą cukinią, na wierzchu kładziemy szaszłyki. Doprawiamy pieprzem. polędwica wołowa;cukinia

Szaszłyki wieprzowo-wołowe

na mniejsze kawałki, połącz z talarkami czerwonej cebuli i pokrojonymi pomidorami. Następnie dopraw oliwą, solą i pieprzem. Przygotuj emulsję do grillowania: składniki emulsji zagotuj i zdejmij z ognia, gdy woda odparuje, a sos zgęstnieje. Przygotuj mięso: mięso wieprzowe i wołowe połącz ze sobą

Szaszłyk ze śliwkami

po 6 dag polędwicy wołowej i jagnięciny nowozelandzkiej, po 3 dag rostbefu i boczku wędzonego, 1 ząbek czosnku, 4 łyżeczki musztardy sarepskiej, 2 łyżeczki majeranku, 8 śliwek suszonych bez pestek, 2 grzyby portobello lub 2 pieczarki (7 dag), 1 papryka, 1 czerwona cebula Mięso pokrój w kostkę i

Smakowite szable z różnych mięs

50 dag polędwicy wołowej, 50 dag rumsztyku bez kości, 50 dag kiełbasy cielęcej, 50 dag kiełbasy wieprzowej (np. zwyczajnej), 50 dag podsuszonej i wędzonej kiełbasy wieprzowej (np. myśliwskiej), 50 dag wędzonego boczku, 30 dag świeżej czerwonej papryki, 50 dag cebuli, 35 dag pieczarek, 1 łyżeczka