steki wołowe z grilla

Daniel Górecki

Grill w domu albo na balkonie? To możliwe!

Grill w domu albo na balkonie? To możliwe!

Macie ochotę na grilla, ale co jeśli nie da się ruszyć z domu? Można zrobić ucztę na balkonie albo w środku? Oczywiście! Podpowiadamy jak!

Samo mięcho

Aby zrobić dobry stek, należy - kupić dobry stek. To wszystko. Jeśli wołowina jest świeża i dobrej jakości, żadne przyprawy poza pieprzem i solą w ogóle nie będą potrzebne.

Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska

Powszechna w Polsce opinia o amerykańskiej kuchni głosi, że w USA jada się głównie hamburgery z frytkami i niesmaczne pieczywo z wędlinami, które nie umywają się do naszych. Tymczasem Ameryka to raj dla smakoszy.

Steki wołowe

posiekany szczypior oraz pokrojony w słupki lub na małe cząstki pomidor i wymieszać te składniki z sosem winegret. Jeśli trzeba, doprawić jeszcze surówkę do smaku solą i pieprzem, odstawić na bok. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, smażyć steki po 2- 3 minuty z każdej strony, po czym przełożyć na talerze i

Stek

800 g polędwicy wołowej,100 ml oleju,4 ząbki czosnku,1 kg świeżego szpinaku,1/4 kostki masła,150 ml białego wytrawnego wina,2 łyżki soli morskiej,świeżo mielony pieprz,1 gałązka rozmarynu do dekoracji Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i czyścimy z błon. Następnie formujemy, tak by dało

Steki wołowe w sosie winnym

4 steki wołowe (po 200 g), 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki zimnego masła, 1 łyżka oliwy, 1/2 łyżeczki sosu worcester, 4 gałązki tymianku, listek laurowy, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz Umyte i osuszone steki natrzyj pieprzem i usmaż z obu stron na oliwie

Marynata na grilla do steków

2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu, pieprz Wymieszaj składniki, włóż steki na co najmniej 3 godziny. sos sojowy;oliwa z oliwek;miód;pieprz;

Kanapki z grilla ze stekiem

: połączyć w misce wino, oliwę, czosnek i imbir. Włożyć rumsztyki do płytkiego ceramicznego lub szklanego naczynia. Zalać je marynatą, przykryć i marynować w temperaturze pokojowej przez 2-3 godziny lub przez noc w lodówce. Piec cebulę na delikatnie naoliwionym talerzu do grilla lub lekko natłuszczonej