czarna góra ferie letnie przeczytaj

Chleb z czarną soczewicą i szałwią

kilkanaście liści szałwii, 150 g czarnej soczewicy, 50 ml octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki cukru, 200 ml wody, 200 g marynowanej papryki (użyłam smażonej), 15 g drożdży, 350 ml wody, 50 ml zakwasu, 350 g mąki pszennej (typ 550 lub chlebowej), 150 g mąki żytniej razowej (użyłam typu 200), 10 g soli

Owocowy raj nie dla dzieci

góry drugą formą tak, by jej dno dotykało folii. Odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia usuń formę i folię. Wolno podgrzewaj pozostałą zaprawę winną, gdy będzie letnia, polej nią galaretkę. Ponownie przykryj ją folią i schładzaj do zastygnięcia. Tuż przed podaniem wyłóż galaretkę, bardzo krótko

Deser z chałki i owoców

0.5 kg truskawek, 0.5 kg czarnych porzeczek (lub 1 kg dowolnych miękkich letnich owoców), 250 g miałkiego cukru, sok z limonki lub cytryny, 1-2 lekko czerstwe chałki Owoce umyć, odszypułkować, duże pokroić na kawałki. Wymieszać z cukrem, dodać sok z limonki. Zagotować i gotować ok. 10 min, aż

Ziołowa sałatka w cieście sajgonkowym

z 2 limonek, 15 g różowego pieprzu, 1 szczypta czarnego pieprzu, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka miodu, 5 g suszonej bazylii Sparzone limonki kroimy razem ze skórką. Ogórki obieramy i kroimy. Miksujemy w blenderze limonki i ogórki, wraz z winem, glukozą, cukrem, solą i pieprzem. Przekładamy masę do