błonnik choroba
Jak jeść, żeby nie przytyć i żyć zdrowo?
Od lat obserwujemy znaczny wzrost występowania nadwagi i otyłości. Problem zaczyna dotyczyć coraz częściej ludzi młodych. W konsekwencji obniża się średnia wieku zachorowalności na choroby układu krążenia i cukrzycę. Kluczem do zachowania prawidłowej masy ciała jest właściwy sposób odżywiania się, gdzie połowę talerza zajmują warzywa. Zalecenie wydaje się proste choć z obserwacji wynika, że bywa trudne do wykonania.
Pięć produktów, które powinniście włączyć do swojej diety
Nowy rok to dla wielu osób impuls do tworzenia postanowień oraz podejmowania decyzji o zmianach w życiu. Obiecujemy sobie, że będziemy się więcej ruszać regularniej oraz rozsądniej odżywiać. Dobrze skomponowane posiłki, w których skład wchodzą wartościowe produkty, pozytywnie wpływają nie tylko na ogólny stan zdrowia, ale także na nasze codzienne samopoczucie. Jak rozpocząć zmianę swojej diety na lepszą? Jakich produktów nie może zabraknąć w jadłospisie?
Jesień w pełni - tego nie może zabraknąć w naszej diecie
Jesień w tym roku przywitała nas wyjątkowo łaskawie, bo choć ranki i wieczory są już chłodne, to w ciągu dnia cieszymy się słońcem i relatywnie wysoką temperaturą. Nie dajmy się jednak zwieść, bo wystarczy chwila nieuwagi, żeby złapać infekcję, szczególnie jeśli nie pilnujemy tego, co znajduje się w naszej diecie.
Nadchodzi wiosna. Jak się do niej przygotować?
zakładanych dziennie porcji owoców i warzyw może być sokiem, ale należy pamiętać, że te owocowe, nawet niedosładzane, mają sporo kalorii i zdecydowanie lepiej zjeść pomarańczę, dostarczając przy okazji błonnik, niż ją wypić. Zadbać o regularność snu Informacje o tym, jak ważny jest regularny sen , będziemy
Sprawdź geny w sieci - ile kosztuje badanie DNA online?
choroby dziedziczne, określisz ryzyko wystąpienia raka trzustki, jelita grubego, nerki, płuc, skóry albo zawału serca. Wynik jest opisany w taki sposób, że będziesz potrafił zinterpretować go samodzielnie. A do tego raport możesz skonsultować online lub telefonicznie ze specjalistą. GENOdiagDIETA Ja
Obalamy 17 mitów o jedzeniu!
Dopóki nie masz rozwiniętej choroby autoimmunologicznej, powiedziałbym, że należy jeść zróżnicowaną paletę kolorystyczną warzyw - im więcej, tym lepiej dla nas. Te o barwie białej zawierają dużo flawonoli, fioletowe - antocyjany, czerwone - likopen, zielone - chlorofil. Gdybyśmy mieli wskazać
Masz problem z erekcją? Zmień dietę! - radzi ekspert
Na zaburzenia potencji cierpią w Polsce ponad 2 miliony mężczyzn i to w różnym wieku. U 1/3 z nich ten kłopotliwy problem wiąże się z chorobami sercowo-naczyniowymi. Wszyscy jednak jesteśmy na niego narażeni przez niezdrowy tryb życia, brak ruchu lub samą nadwagę
Dieta: jak odblokować mózg dobrym jedzeniem
? źródło: Okazje.info Wolne kojarzenie i osłabienie Węglowodany, a szczególnie zawarta w nich glukoza to paliwo dla naszego organizmu. Jeśli w twojej diecie jest sporo produktów z przetworzonych węglowodanów (praktycznie pozbawionych błonnika i składników odżywczych) albo węglowodanów jest za
Twardy orzech do zgryzienia
Co za dużo, to niezdrowo Wszystkie orzechy są bogate w kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone (czyli te zdrowe). Poza tym są źródłem białka, błonnika oraz wielu witamin (szczególnie witaminy E) i składników mineralnych. Ich jedzenie wpływa