znak żałoby czarna wstążka

wiech

Kapelusz nie tylko na lato

Kapelusz nie tylko na lato

Upały już pewnie niestety nam nie grożą, ale powody, by nosić kapelusz nie ograniczają się do tych praktycznych.

Czapki z głów! Wchodzą kapelusze

Kapelusze wróciły do mody. Niestety, traktujemy ten fakt tylko jako stylistyczną ciekawostkę. Podejrzewamy, że nasz obojętny stosunek do tego oryginalnego nakrycia głowy bierze się po prostu z niewiedzy: co, jak i kiedy nosić. Oto krótki przewodnik po legendarnych modelach. Może doda ci odwagi.  Wiele gwiazd sceny i ekranu już przypomniało sobie o tym dodatku.

Wstążki z pomidorami i mascarpone

ok. 500 g makaronu wstążki (tagliatelle; fettuccine lub pappardelle), 1-2 cukinie pokrojone w półplasterki, 5 ząbków czosnku, 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie, 2 łyżki oliwy, 3 duże łyżki serka mascarpone, sól, świeżo mielony czarny pieprz, posiekana bazylia Makaron ugotować, musi być al dente

Makaron z salami i oliwkami

3 gniazda makaronu wstążki,kilka plastrów salami,ok. 10 oliwek zielonych lub czarnych,1 mała cukinia,1 łyżka serka kanapkowego,1/2 cebuli,sól,pieprz,1 łyżka oleju,1 pomidor Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodać drobno pokrojone

Pappardelle z kiełbasą i szałwią

400 g makaronu w kształcie szerokich wstążek,8 ząbków czosnku,2 łyżki sklarowanego masła,3 łyżeczki posiekanych świeżych listków szałwii,300 g wędzonej kiełbasy obranej z osłonki,1/4 łyżeczki utłuczonego czerwonego pieprzu,ewentualnie trochę zmielonego czarnego pieprzu,sól,100 g startego ostrego

Makaron z kiełbasą

40 dag makaronu w kształcie szerokich wstążek, 30 dag białej lub surowej wędzonej kiełbasy obranej z osłonki, 10 dag startego ostrego żółtego sera, 8 ząbków czosnku, 2 łyżki sklarowanego masła, 3 łyżeczki posiekanych świeżych listków szałwi, 1/4 łyżeczki utłuczonego czerwonego pieprzu

Zielone pesto

250 g makaronu fettuccine,100 g rukoli,4 pełne łyżki pestek dyni,1 ząbek czosnku,1/2 szklanki oliwy z oliwek,1/2 szklanki startego parmezanu,1/2 łyżeczki soli,6 ziarenek czarnego pieprzu 1. Odrywam twarde końce łodyżek rukoli. 2. Liście wrzucam do pojemnika i rozdrabniam blenderem z pestkami dyni