zielony kopiec zimowy urlop

Zimowa sałatka mix

1/kg pieczarek,1/2kg pomidorów zielonych,1/2kg papryki czerwonej,/sparzyć 1 minutę/,1/2kg ogórków zielonych/obrać ze skórki/,1/2kg kalafiora,80dag kapusty,1/2kg cebuli,1 szklanka oleju,11/2 łyżki soli,2 goździki,2 ziarenka ziela angielskiego,1 liść laurowy Wszystkie warzywa oczyścić, pokroić

Nalewka zimowa na cytrusach i bakaliach

Litr spirytusu,10 dag rodzynek,po 4-5 daktyli i suszonych moreli,10 dag suszonych śliwek,4 mandarynki,po 3 cytryny i pomarańcze,szczypta suchej zielonej herbaty,5-6 łyżek naturalnego miodu Cytrusy wyszorować. Spirytus wlać do gąsiorka. Dodać rodzynki i pozostałe suszone owoce. Dołożyć obrane i

LETNIE LECZO ze słoiczka NA ZIMOWE WIECZORY

- 1 kg papryki czerwonej, - 0.5 kg papryki zielonej, - 0.5 kg papryki żółtej, - 0.5 cebuli, - 1 kg pomidorów gałązkowych, - bazylia suszona, - przyprawa do leczo knorr, - sól, - pieprz Papryki umyć i wydrążyć nasiona, następnie pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w

Zimowa patelnia, czyli zapiekane ziemniaki z nutą orientalnych przypraw

zielona fasolka szparagowa - mrożona,ziemniaki ok 1/2 kg,2 ząbki czosnku,2 łyżeczki curry bądź przyprawy orientalnej,Klopsy:,40 dag mięsa mielonego wieprzowego,jedno jajko,czerstwa bułka grahamka bądź pszenna,2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%,1 łyżeczka musztardy rosyjskiej,sól,pieprz do smaku,mąka

Sałatka ogórkowa ze złocistym curry i refleksami dojrzałej marchewki

2 kg świeżych zielonych ogórków, 30 dkg dojrzałej marchwi, 2 szklanki octu, 20 łyżek cukru, 2 łyżeczki curry, 1.5 szklanki oleju , sól do smaku Ogórki i marchew należy umyć, pokroić w grube plastry i posolić. Ocet zagotować z cukrem i dodać curry oraz olej. Wszystko razem podgrzać. Do słoików