zielony kopiec urlop jak zrobić

Indyk z zielonym sosem

indyka lekko rozbić. Posolić. Usmażyć z obu stron na złoto. Pod koniec smażenia posypać świeżo mielonym białym pieprzem. W rondelku podgrzać zielony sos (nie zagotować, bo zmieni kolor!). Na białym talerzu ułożyć sznycel, zrobić plamę z sosu. Podawać z sałatą i lekko sparzonymi brokułami. koperek;pieprz

Pierożki z zielonym nadzieniem

kładziemy porcję nadzienia i zwijamy trójkątne pierożki. Układamy pierożki na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem, smarujemy wierzch masłem. Pieczemy w 180°C 25 minut. Ciasto filo to specjał kuchni greckiej. Można je zrobić własnoręcznie lub kupić gotowe, najczęściej mrożone. Przyrządza się z niego

Zielony groszek z imbirem

650 g młodego zielonego groszku, ogórek z cienką skórką, 100-120 g marynowanego imbiru w zalewie octowej, 1 pęczek posiekanego koperku, świeżo zmielony pieprz,sól Groszek płuczemy, na 2 minuty wrzucamy do wrzącej posolonej wody, osączamy na sitku. Ogórka myjemy, osuszamy (nie obieramy), kroimy

Ravioli w zielonym cieście

bazylii, 1 i 1/2 łyżki sklarowanego masła, pieprz i sól Przygotować zielone ciasto na ravioli: jajko i żółtko wbić do miski, dokładnie zmiksować z odrobiną soli, listkami pietruszki i bazylii. Następnie, mieszając, porcjami wsypywać przesianą mąką i dolewać ciepły sok ze szpinaku. Zagnieść sprężyste

Zielone pomidory w piwnym cieście

4-5 sztuk zielonych pomidorów,1 szklanka piwa (jasnego),2 jajka,2 szklanki mąki,sól i pieprz,olej do smażenia Pomidory umyć i pokroić na plastry grubości około 1 cm. Piwo, jajka i mąkę wraz z odrobiną soli i pieprzu wymieszać (można to zrobić za pomocą miksera) na gładkie, dosyć gęste ciasto. Na