zaparzanie kawy w kawiarce
zaparzanie kawy w kawiarce
Tosty na słodko z kremem czekoladowym
g kakao. Siekamy drobno umyte i obrane kiwi, 50 g ziarenek kawy mielimy w młynku, a następnie zaparzamy w niewielkiej ilości wody. Wyciśnięty sok z pomarańczy, kawę, posiekane kiwi, odważone kakao, śmietanę, kawę miksujemy przy pomocy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tosty przygotowujemy
Makówki a'la tiramisu
,daktyle,figi i orzechy - wedle uznania i smaku Mleko zagotowujemy z masłem i miodem, dodajemy cynamon. Do gorącego płynu dodajemy mak, a po chwili pokrojone bakalie. Całość zaparzamy. Dolewamy amaretto i odparowujemy aż do uzyskania gęstej masy. Na dnie naczynia układamy pokrojoną i namoczoną w kawie
Tiramisu
biszkopty "Lady fingers" - ok. 2 opakowania (czyli te podłużne obsypane z wierzchu cukrem), 500 g serka mascarpone, 3 jaja, cukier puder, zaparzona i wcześniej ostudzona mocna kawa (najlepiej z kawiarki), najlepiej whisky ale może też być i popularne w tym deserze amaretto, kakao w proszku jak
Tiramisu
biszkopty, kakao Zaparzamy kawę, odcedzamy, wlewamy do głębokiego talerza, aby przestygła. W między czasie ucieramy żółtka z 1/2 cukru. Do dobrze utartych stopniowo dodajemy ser i dalej ucieramy. Dobrze, jeśli możemy równolegle ubijać białka z drugą połową cukru. A jeśli nie, to bierzemy się za ubijanie