zapach bimbru
Ruda za cztery dychy: test whisky z dyskontów
Niedowiarkom od razu zdradzimy: warto było. Wśród dziesięciu dyskontowych whisky znaleźliśmy jedną, którą bez wstydu można postawić obok blendów znanych producentów, a do tego jeszcze odkryliśmy cztery zacne trunki. Żeby było śmiesznie, zwycięska whisky została wyprodukowana... w Holandii.
Czysta rozkosz - test czystych wódek
Polska, ojczyzna wódki. Kraj, w którym nie można wyobrazić sobie wesela bez tego trunku, a Polacy - wstyd! - wódkę mrożą, zabijają jej smak, piją szybko, na raz. Tymczasem wódka to trunek wykwintny, aromaty w nim bogate, jakich niejedna brandy czy whisky mogą tylko pozazdrościć. Razem z ekspertami z Warszawskiego Domu Wódki przetestowałem 10 wódek. Ciężka to była praca, ale jakże przyjemna! Oto efekt!
Alkohol: pyszna włoska grappa
Miasteczko w Piemoncie. Jest wcześnie, trattoria powoli się zapełnia. Mężczyźni zamawiają grappę i espresso, to pomaga sensownie zacząć dzień. Tylko facetom, grappa nie jest dla kobiet.
Piwo po amerykańsku - test maszyny do warzenia piwa
Piwo też jest trochę "Born in the USA" - bo lekkie i z małą ilością goryczki. I mimo że konkursów by to piwo nie wygrało, to można po amerykańsku powiedzieć, że jest "fine". Jak we właściwych proporcjach zrobić w domu bimber, to
Jałowcowy pewniak
Jego zapach jest powszechnie rozpoznawalny. Można pomylić koniak z whisky, ale jałowcówki nie rozpoznać się nie da. I to wcale nie dlatego, że gin znają wszyscy, bo robi się go wszędzie, od Indii (choć to zły przykład) po Kanadę (też nie najlepiej). Po prostu zapach jałowca
PRL przedmiot pożądania
było prasować. Niestety, dość szybko zaczynały przesiąkać zapachem właściciela. Komunizm zajmował się budowaniem świetlanej przyszłości, a nie czystej teraźniejszości. Odpowiednikiem koszuli non-iron dla pań były obrzydliwe w dotyku sukienki z bistoru. Obcowanie z kobietą ubraną w taką sukienkę
Hiszpania do kuchni
de Galicia - wódkę z winogron (szukaj znaku D.E., czyli Denominación Especfica, by mieć pewność, że nie pijesz bimbru). 2 Asturia To ojczyzna niebieskiego sera pleśniowego cabrales dojrzewającego w wilgotnych piwnicach (oznaczenie
Hiszpania od kuchni
znaku D.E., czyli Denominación Específica, by mieć pewność, że nie pijesz bimbru). Przeczytaj o potrawach i atrakcjach turystycznych w regionie: Galicja To ojczyzna niebieskiego sera pleśniowego cabrales dojrzewającego w wilgotnych
Najlepsze nalewki - wypij zdrowo na zdrowie
destylacji wina udało im się uzyskać mocny alkohol. Tak otrzymany bimber przyprawiano ziołami, słodzono miodem i stosowano jako lecznicze eliksiry. Tajemnica produkcji alkoholu ukrywana była przez kilkaset lat. Dopiero w XIII w. profesor uniwersytetu w Montpellier Arnau de Vilanova w swoim traktacie o winie
Mój pierwszy raz: jak zostać znawcą win
przez wiele godzin. Wydawało nam się, że sommelier to znawca win, osoba, która zawodowo lub hobbystycznie degustuje wina, ocenia ich kolor, zapach, smak. Tymczasem jest inaczej. Sommelier to wykwalifikowany kelner specjalizujący się w winach, innych alkoholach i cygarach. Sommelierzy pracują w dobrych
Alkohole: historia dżinu
i jeszcze paru pomniejszych producentów. Hiszpanie robią dżin w stylu London Dry. Nigdy nie piją go samego, najpopularniejszym drinkiem jest mieszanka z colą. Holenderski Genever jest słodkawy, intensywny w smaku i zapachu. Tradycyjnie sprzedawany w kamiennych butelkach, powstaje po
Historia dżinu
. Dżin zagraniczny Hiszpanie robią dżin w stylu London Dry. Nigdy nie piją go samego, najpopularniejszym drinkiem jest mieszanka z colą. Holenderski Genever jest słodkawy, intensywny w smaku i zapachu. Tradycyjnie sprzedawany w kamiennych butelkach