za ostra potrawa
Grillowane szaszłyki z krewetkami, warzywami i ananasem z dodatkiem ostrego sosu
Szaszłyki to prosty i smaczny sposób na próbowanie przeróżnych połączeń warzyw, mięs oraz warzyw. Danie to najczęściej składa się z drobiu, karkówki lub ryby nabitej na szpikulec w towarzystwie dodatków. Jeżeli jednak chcemy poczuć się jak prawdziwi mistrzowie grillowania, warto wypróbować przepis na grillowane szaszłyki z krewetkami, warzywami i ananasem z dodatkiem ostrego sosu. Jeśli lubicie orientalne smaki, to jest to coś dla Was.
Piekielne trio. Trzy bardzo ostre i pyszne sosy, które możecie polubić
Mieszkańcy Azji czy Ameryki Południowej nie wyobrażają sobie kuchni bez ostrych dodatków. Rosnąca liczba osób, które uwielbiają dania wywodzące się z tych rejonów sprawiła, że świat oszalał na punkcie pikantnych przypraw i sosów. Używamy ich dla smaku, nie tylko podczas zmagań kulinarnych, ale także przy okazji testów ostrości. Piekielne trio. Trzy bardzo ostre i pyszne sosy, które możecie polubić i chętnie wprowadzicie je do swojej kuchni.
Ananas faszerowany pikantnym ryżem z sosem Habanero
Ananas to nie tylko wspaniała baza pod wszelkiego rodzaju koktajle i smoothie. Idealnie współgra również z daniami wytrawnymi oraz z tymi na słodko, doskonale wpisując się w kuchnię orientalną, wszelkiego rodzaju sałatki i pizzę. Moim faworytem jest ananas faszerowany pikantnym ryżem, wzbogacony o ostry sos Habanero. Ostatnio testuję rozmaite rozwiązania jakie oferuje Roleski. Ten palący podniebienie dodatek nie tylko pobudzi zmysły, ale także doskonale połączy się ze słodyczą tropikalnego owocu.
Dania z piwem w oscarowej roli głównej
piwa do potraw odbywa się w oparciu o dwie podstawowe zasady: łączymy elementy na zasadzie podobieństw lub kontrastów. Daje nam to większe pole do popisu niż w przypadku wina, którego dobieranie do potraw jest jednak dużo bardziej restrykcyjne. Idąc tym tropem, warto wyodrębnić kilka idealnych
Czy dieta pudełkowa premium ma sens? Sprawdzamy!
szansy, że trafimy na coś tak nietypowego co mogłoby nas odrzucić (np: wyjątkowo ostrych potraw, albo sosów na bazie specyficznych produktów, których nie każdy lubi). Dla kogo jest taka dieta? Zdecydowanie nie tylko dla osób, które chcą schudnąć i tych, którzy chcą odżywiać się zdrowo
Jak zadbać o zęby latem? Jest kilka ważnych spraw, o których trzeba pamiętać. Zapytaliśmy stomatologa
zewnętrzne do miazgi, czyli bogato unerwionej tkanki. Reakcją na podrażnienie tych obszarów, jest właśnie nadwrażliwość, która objawia się ostrym, nagłym bólem. Choć trwa on zazwyczaj krótko, to powraca regularnie, obniżając komfort naszego życia – mówi lek. stom. Monika Stachowicz. Inne przyczyny
Sekretem dobrego sushi jest ryż zdradza Alon Than, mistrz świata w robieniu sushi
restauracji serwujących ramen, udon czy ciepłe dania kuchni japońskiej. W robieniu sushi obowiązują jakieś trendy? To zabawne, ale różne modne twisty na sushi to specjalność głównie Europejczyków i Amerykanów, którzy lubią dodać np. ostry sos sriracha. A Japończycy bazują na klasycznych przepisach. Dla nich
Chcesz być jak szef kuchni? Podstawa to znajomość noży
powyższych potrzebujemy także obieraczki. Nasze maja ząbkowane ostrza i każde z nich jest ostre jak igła iniekcyjna. Dzięki temu obierają nawet pomidora, kiwi, oczywiście oprócz tego wszystkie inne warzywa, owoce z bardzo dużą łatwością. Materiały mamy za sobą, więc możemy przyjrzeć się teraz rodzajom noży
Po dwóch stronach Dunaju. Opowieść o tym, jak zakochałem się w Budapeszcie
dość stereotypowe rzeczy – powtarzaną z chęcią nad Wisłą sentencję „Polak, Węgier, dwa bratanki...", potrawy, z którymi kojarzą się Węgry statystycznemu Polakowi i trochę wiadomości serwowanych przez nasze media, dotyczących głównie premiera Viktora Orbána... Jednak przez tych
Wiesz wszystko o piwie? Tak ci się tylko wydaje...
deserów lepiej będzie jeśli skonsumujesz ciemne piwo, a ale najlepiej czuje się w towarzystwie ostrych dań. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o łączeniu piwa z potrawami koniecznie zajrzyj TUTAJ 2. Piwo jest tylko dla mężczyzn A skąd
Co spakować na piknik? 10 rzeczy, których nie może zabraknąć
często kupuje się je nawet z całym wyposażeniem). Nie tylko mają specjalne miejsca na kieliszki, talerze, sztućce i inne, ale jeszcze za pomocą uchwytów zabezpieczają je przed uszkodzeniem i przemieszczaniem się. Jeśli więc po pierwszym wypadzie dojdziecie do wniosku, że pikniki to Wasza bajka
Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli
strefie gorącego klimatu ostre potrawy powodują bowiem większe pocenie się, co służy schładzaniu się ciała. Nim konkwistadorzy na dobre usadowili się w Ameryce, palące strączki znane były już we wschodnich Chinach i na Malajach. Za sprawą portugalskich żeglarzy chili zawędrowało do
Pasty paprykowe: nastaw ostrość w swojej kuchni
Historia pasty paprykowej jest tak długa, jak historia przetworów. Ludzie w różnych częściach świata zastanawiali się zapewne, jak przechować zbiory ostrych papryczek, tak by nie zgniły. Jeden więc je przesmażył, inny ugotował, kolejny zasypał solą. Nie ma jednej definicji pasty z chilli - co kraj
Pikantny wieczór
, zdrowych mężczyzn. W jedne wieczory karmili ich potrawami solidnie przyprawionymi tabasco i ostrą musztardą, w inne - daniami o neutralnym, łagodnym smaku. Sen, który następował po "ostrej" kolacji był zaburzony, i to zarówno w fazie płytkiej (drugiej), jak i głębokiej (trzeciej i czwartej
Chiny od kuchni
przestąpieniu progu restauracji. Chińskie potrawy potrafią prawdziwie zachwycić barwą, kompozycją i kształtem. Wygląd dania może nie mieć nic wspólnego z jego zapachem, zapach ze smakiem i vice versa. Także przyrządzanie potraw, często przy obserwującym kliencie, pozostawia niezatarte wrażenie. Za wieloma
Savoir vivre, żarty
Powinienem ostro jej zwrócić uwagę czy może rozbroić całą sytuację humorem? A może w ogóle przemilczeć gafę? Mądre przysłowie uczy, że "należy zachować umiar w żartach" (Adhibenda est in iocando moderato). Nie ma nic bardziej przyjemnego
Hiszpania od kuchni
znaku D.E., czyli Denominación Específica, by mieć pewność, że nie pijesz bimbru). Przeczytaj o potrawach i atrakcjach turystycznych w regionie: Galicja To ojczyzna niebieskiego sera pleśniowego cabrales dojrzewającego w wilgotnych
Testowane Matuszewskim: musztardy
pachnie, dominuje w smaku. Może to i niezłe do sałaty, ale na pewno nie w żadnej innej postaci. Teraz chrzanowa Pudliszek. O dziwo ostrość chrzanu i musztardy miast się wzmacniać, nieco się znosi. Musztarda wcale nie jest ostra, za to wyrazista, całkiem niezła. Tyle że za gładko
Kuchnie świata: sosy
, tylko wymaga wskrzeszenia, wtedy sięgasz po sos sriracha lub molho de piri-piri. W dużych ilościach. Znieczulenie za pomocą chilli kubków smakowych twojej wybranki to metoda ekstremalna, ale skuteczna. A co, jeśli umiesz gotować? Wtedy wiesz, że dobry sos to świetne narzędzie do osiągnięcia kulinarnego
Ułatwiacze: bo gotowanie ma być przyjemnością
Czerwonamaszyna.pl CENA: 168 zł Do krojenia potrzebujesz ostrego noża. Którym, gdy się spieszysz, łatwo się zaciąć. Twoje palce ochroni taki właśnie niewielki gadżet. Opuszki palców przydadzą ci się, gdy po doskonałej kolacji ona poprosi cię o masaż. Accessorygeeks.com Cena: 4,99 dol Czy jest ktoś, kto nie
Kuchnia Wietnamu: ale Sajgon!
Minie, dawnym Sajgonie, którego potrawy słyną z fantazyjnych połączeń warzyw, owoców i ryb, a kuchnia czerpie z tradycji francuskiej kolonii. Wschód słońca należy więc do stoisk z bagietkami, jajecznicą i twarożkiem. W mojej bagietce będzie jajecznica na cebulce i wodny szpinak, który przypomina mi
Najlepsze uliczne jedzenie w Azji
francuskich wpływów. W Hoi An trzeba przede wszystkim spróbować owoców morza (w końcu to miasto portowe), a także dwóch potraw, które uważane są za miejscowe specjalności - cao lau, czyli makaronu z mięsem wieprzowym i zieleniną oraz banh bao banh vac - specyficznych pierożków ryżowych w kształcie
Weekend w Krakowie: 6 najlepszych miejscówek
będzie tłuc się tramwajem, by zjeść porządnie!). Tradycyjne potrawy z Uzbekistanu to głównie baranina i tej w Samarkandzie nie brakuje. Niewiele jest więc dań dla wegetarian. Ale możesz wziąć pilaw w wersji bezmięsnej. JAKUB OCIEPA Ceny: 20-32 zł Ul. Dajwór 3, samarkand.pl Siedziba Cricoteki
Zdrowe stopy
, są też miejsca przeznaczone wyłącznie dla panów. 6. Pamiętajcie, że stopy mogą się pocić nie tylko ze względu na upał, kiepskie buty i skarpetki ze sztucznych włókien. Do innych przyczyn należą: jedzenie bardzo ostro przyprawionych potraw, picie zbyt dużych ilości
Podróż w luksusie: najlepsze linie lotnicze
podróżujących w klasach pierwszej i biznes. - Saloniki linii azjatyckich różnią się od europejskich, gdzie często nie ma dość miejsca dla wszystkich chętnych, na uzupełnienie brakujących potraw trzeba czekać kwadrans, a wybór alkoholi jest mizerny - mówi Lazar. - Jestem pod wrażeniem lounge'u w Bangkoku
Polak lubił pieprzyć - rozmawiamy o kuchni sarmackiej
? Prof. Jarosław Dumanowski: Była ściśle powiązana z chrześcijaństwem. Przez wiele dni w roku nie jedzono mięsa, śmietany czy jaj. Bardzo popularne były za to ryby. Żeby taka dieta się nie znudziła, trzeba było przygotowywać dania w wyrafinowany sposób - to dotyczy oczywiście kuchni dla elit. Ważny
Sztuka kochania: dylematy oralne
mniej doświadczonych kobiet. Sperma nie ma wyjątkowo dobrego smaku, jest kleista, lepka. Umówmy się - to nie jest opis smacznej potrawy. Palacze i odżywiający się głównie mięsem mają nasienie pachnące wyjątkowo ostro i kwaśno. Także alkohol i nadmiar mleka nie polepszają zapachu tej wydzieliny
Kraina tysiąca smaków
podaje się bilet z kuponem na posiłek, a w zamian otrzymuje puszkę przesłodzonego tajskiego napoju gazowanego oraz tackę z ryżem i czymś, co nie przypomina wyglądem niczego jadalnego i ma kolor dykty, za to smakuje wyśmienicie i nie jest ostre - pewnie na potrzeby turystów
Muay thai i nocne światła Bangkoku
. Wybór pada na Park Narodowy Khao Sok, gdzie wędruję wśród lasu deszczowego i po plaży Railay - jak się już zmęczę tym relaksem, mogę się też tam powspinać. W każdym z tych miejsc odkrywam co rusz zupełnie nowe smaki. Nie byłem zwolennikiem ostrych potraw, ale tutaj szybko się do nich przekonałem
Bigos mistrzów
gulasz. Co ciekawe i dzisiaj niespotykane, przygotowałem go z bażanta, ale można również z kuropatwy. Korzenny smak potrawy niech zapewni mieszanka szafranu, ziela angielskiego, jałowca, ostrej papryki i pieprzu. Tradycyjne dodatki to boczek, śliwki i grzyby suszone. Całość wolniutko duszona w niskiej
Kuchnie świata: bałkański kociołek
zbyt ostrych przypraw. Króluje sól, pieprz i mielona papryka. Pljeskavicę je się najczęściej z chlebem (warto spróbować jego kukurydzianej wersji o nazwie proja). Sljivovica Serbowie, jak to Słowianie nie wylewają za kołnierz. Wiele gospodarstw samodzielnie pędzi śliwowicę czy lozovaeę (brandy z
Smaki Arabii
. Prawie w każdej potrawie można wyczuć smak harissy - ostrej pasty z kilku odmian papryki, czosnku i kolendry. Popularną przekąską jest makdus, czyli małe bakłażanki faszerowane harissą z orzechami i marynowane w oliwie. Mieszkańcy Maroka i Algierii potrafią zaś posmarować chleb czystą harissą i
Aperitif i diżestif, czyli słownik pojęć z procentem
, wermuty lub sałery, czyli wszystko, co kwaśne. Niby aperitif nie może być za mocny, ale grube księgi o alkoholach nie skreślają w roli płynnego „startera” nawet whisky, Grecy zachwalają natomiast kieliszek ouzo przed posiłkiem. Zgodni są natomiast wszyscy, że odpadają słodkie wina i ziołówki
Jeść mało i zdrowo oraz umieć odpoczywać
sprawy z tego, jak ogromny wpływ ma dieta na ich zdrowie i pogodę ducha. Jedzą za dużo ciężkich potraw, smażone mięsa albo potrawy wyciągane wprost z lodówki. Do tego kawa i mocne alkohole. Czuliby się o wiele lepiej, gdyby jedli więcej potraw przygotowywanych na parze, warzyw, ryżu i sałatek - poucza dr
Pinot Noir
, a nawet asfaltu. Najszlachetniejsze, a co za tym idzie - najdroższe wina Pinot Noir można leżakować. Ale większość dostępnych u nas uzyskuje szczyt formy w 5-8 lat po wytłoczeniu. Wina tego szczepu pasują do potraw prostych, o intensywnym smaku. Polecam je zwłaszcza do
Gwiżdż na pryszcz: poradnik + najlepsze preparaty
potrawy z wysokim indeksem glikemicznym (np. bułki, ryż, piwo, chipsy, płatki kukurydziane). Wysoki poziom insuliny pobudza produkcję androgenów, które z kolei zwiększają ilość wydzielanego sebum. 7. W aktywnej fazie trądziku unikaj peelingów z ostrymi drobinkami, które uszkadzają naskórek i mogą
Gambia - ojczyzna mistrzów small talku
Narodzenia, spotkacie kelnera przebranego za Świętego Mikołaja (choć 95 proc. Gambijczyków to muzułmanie). Przez cały rok znajdziecie zaś szereg saloników Western Union, zachęcające, by zostawić w nich przywiezione dolary. Otrzymane w zamian dalasi wydacie w jednej z wielu
Typujemy najlepszą oliwę na rynku [TOP 10]
zwykle jest to około 15%. Oliwa z wytłoków - oliwa najniższej jakości, otrzymywana chemicznie za pomocą specjalnego rozpuszczalnika z tak zwanych wytłoczyn oliwnych, czyli masy pozostałej z tłoczenia dobrej oliwy. Czy smażyć na oliwie? Wbrew obiegowym opiniom oliwa to doskonały tłuszcz roślinny
Jedzenie na ulicy
potrawami curry, szaszłykami satay z kurczaka podawanymi ze słodko-kwaśnym sosem na bazie orzeszków ziemnych. Albo z sałatką z zielonej papai (popularną w Bangkoku) czy chilli crab - krabem podanym w ostrym curry z bułeczkami, którymi można zebrać pyszny sos do ostatniej kropelki. Najbardziej jednak lubię
Mateusz Gessler: Gotujmy po polsku!
zawalać, dlatego z gośćmi w restauracjach mam relacje partnerskie. To znaczy? - Restauratorzy są serwisem. To my jesteśmy dla ludzi, a nie odwrotnie. Ja mam swoje smaki, uwielbiam potrawy ostre i aromatyczne. Ale mieszkam w Polsce, gotuję po
Białe wina
. Świetne do ryb, do ostrych serów, do kuchni tajskiej, do słodko-kwaśnych potraw, do foie gras oraz innych wątróbkowych pasztetów i do picia w cztery oczy, bez niczego (cokolwiek byście przez to rozumieli). 6. Cono Sur, Tocornal
Kuchnia Bratanków
? Na własny użytek przeprowadziłam minisondę. Polacy - ci, którzy na Węgrzech nie byli - z reguły odpowiadali, że bardzo ostra i tłusta. Oczywiście słyszeli o gulaszu, ale na tym często kończy się ich wiedza o madziarskim jedzeniu. Szczęśliwcy, którym udało się jakiś czas na Węgrzech spędzić, z
Gotowanie polsko-szkockie
Piotr Zabłocki : - Jaki był pomysł na dzisiejszy projekt? Rob Allanson, Globalny ambasador marki Grant's : - Chcieliśmy wnieść trochę Szkocji do polskiej kuchni i stworzyć nowe połączenie. Za pomocą whisky oczywiście. Aleks wybrał gęś, która nie jest
Regionalne specjały
jak najprzedniejszy koniak, a przy smakowaniu trzeba uważać, bo zdradliwa, beskurcyja, okropnie. Łagodnie przechodzi przez gardło, mocy się jej absolutnie nie czuje, zostawia w ustach cudowny smak i zapach, a jeśli się o jeden kusztyczek za dużo wychyli, zwala z nóg
Testowane Matuszewskim: przysmaki pod lupą
raz, a jedno, czego mi brakuje, to możliwość otwierania folii bez ostrego narzędzia. Jeśli paczka minikiełbasek może wyglądać fajnie, to te właśnie tak wyglądają. I jest ich dość duży wybór, bo i są białe, i podwawelskie, i śląskie. I tylko jeden mam problem ze smakiem d Degustino: mają za mało
Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat
niewolnikami, żyli dostatnio, żenili się z miejscowymi kobietami, uczyli je gotować i nadawali potrawom nazwy w języku suahili. Ale nie wtrącali się za bardzo, bo powstała kuchnia raczej afrykańska, niż indyjska. Do tutejszych curry dodaje się sok z hibiskusa, maniok, okrę. I nie zawsze podaje się je z
Cabernet Sauvignon
(kurczakiem, kaczką) i małą ilością octu, kanapek (z rostbefem lub serem), zimnych mięs, wędlin, makaronów i klusek, warzyw strączkowych, dań z ryżem (niezbyt ostrych), cielęciny i wieprzowiny. Także do potraw azjatyckich, hiszpańskich, tex-mex, kreolskich, karaibskich, hinduskich - pod warunkiem że nie są
Sémillon
kwaśnych (np. smażonego kurczaka skropionego cytryną) i ostrych (z chili) oraz do potraw w gęstych sosach śmietanowych. Świetnie podkreśli smak polędwicy wołowej, a także ryb o jędrnym mięsie. Sémillon jest podstawą (80 proc.) legendarnych win Château d'Yquem
Afrodyzjaki: rozkosz wszystkich zmysłów
alkoholem. I z pewnością tańsze niż rekomendowana przez arabskie ars amandi ambra, czyli wydzielina z przewodu pokarmowego kaszalota. Nie wiemy dobrze, czy to raczej wynik niestrawności (wymioty) czy zaparcia, wiemy za to, że kosztuje od 25 do 50 dol. za gram. Uwaga miłośnicy podróży: jeśli znajdziecie na
Dania z surową rybą to nie tylko sushi. Pięć pomysłów na potrawy z rybami
odwiń z folii, zdejmij koperek, a mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Używając ostrego noża, pokrój w cienkie plastry, zaczynając od węższej strony filetu i oddzielając ostrożnie mięso od skóry. Gravlax smakuje sam, na tostach i krakersach. Dobrym dodatkiem jest sok z cytryny lub sos musztardowy
Przygotowania do maratonu: instrukcja krok po kroku
rozluźnienia i osłabienia. Podobnie organizm zareaguje na saunę. - Nie eksperymentuj z jedzeniem ani strojem. Działaj tak, jak w trakcie przygotowań do maratonu. Żadnych nowości, bo nie wiesz, jak zareaguje na nie twój organizm. - Nie jedz tłustych, ostrych, ciężkostrawnych potraw. A także nie przejadaj się
Wakacje pod "troskliwą opieką". Jak wyglądają wycieczki do Korei Północnej?
makaron na zimno. Jest koloru czarnego, bo zrobiono go z gryki. Całość podawana jest w bulionie z wołowiny i wieprzowiny z ogórkiem, kapustą kimchi i gruszką koreańską. Świetne danie na upalne, letnie dni. Za to trochę dziwnie je się tę potrawę w
Testowane Matuszewskim: zimowa pogoda ducha
Zima, mróz, długie wieczory... czas koniaku. Koniak to zaś miękki fotel oraz towarzystwo bliskich i przyjaciół. Niedawna degustacja koniaku wybitnego zachęca do dzielenia się z Tobą, drogi czytelniku, niezwykłymi wrażeniami. Dzielenie się to za mało: moim zadaniem jest namówienie Cię, byś do grona
Jedzenie na ulicy
, mogę od razu powiedzieć, jak pachną ulice i jakie są charakterystyczne dla nich smaki. W takim Nowym Jorku, na przykład, zjemy hot dogi na każdym rogu. Niby nic specjalnego, ale samo doświadczenie miejsca sprawia, że smakują wybornie. Azja z kolei kojarzy mi się z aromatycznymi kolorowymi potrawami
Kuchnia włoska: risotto na pięć sposobów
Bogaci Włosi z Lombardii i Piemontu nie wyjeżdżali za chlebem za ocean - bo i po co? Siedzieli sobie na północy włoskiego buta i nie lubili porównań z ciemnymi chłopami z południa. Wysocy, jasnowłosi, byli potomkami Longobardów, którzy podbili ich ziemie w VI wieku. Do dziś uważają
Góralskie smaki
nie ma wspólnego). Kapusta kiszona, tłuste mięso - najlepsze żeberka, na przykład wędzone, mogą być ziemniaki; zupa potężnie ostra, kwaśna, nic w niej pańskiego; znać, że to potrawa biednej ziemi. A przy okazji doskonała na kaca. A skoro już o daniach regionalnej kuchni (pizze i pasty pomijamy
Top 10: niemieckie rieslingi do 45 zł
O rieslingu często i bez specjalnej przesady mówi się po prostu: król. Ta znana w Europie od wieków odmiana, jeśli uprawiana we właściwym miejscu i klimacie (o czym za chwilę), potrafi dać wina niezwykłe i różnorodne: przeznaczone do picia za młodu i starzejące się jak rzadko które inne w tym
Potrawy z dyni od pięciu mistrzów
Dynia to takie dziwne, amerykańskie warzywo, w którym można wyciąć oczy raz w roku na Halloween, albo też od święta zrobić z niej prostą zupę? Bzdura. Potrawy z dyni to prawdziwy kulinarny mikrokosmos, którego nie da się zamknąć tylko w jednym dniu w roku. Stworzone na jej bazie, sycące
Kuchnia rosyjska
nie zna w ogóle włoszczyzny, bo i skąd by miała znać? Wprawdzie stojące do dziś mury Kremla zaprojektowali włoscy architekci, ale królowej Bony nie mieli. "Konkurencją" dla pochliopki jest solianka. To słono-ostro-kwaśne połączenie szczi
Mój pierwszy raz: zjazd na nartach z 6 tys. metrów
wiekowymi furgonami marki mercedes. Za oknami na tle górskich krajobrazów migają egzotycznie odziani jeźdźcy, białe jurty i stadka wielbłądów. Czas stanął tu w miejscu kilkaset lat temu. Kilka razy braknie nam benzyny, raz potężne osunięcie się zbocza odcina nam drogę, innym razem nasz negocjator Bartek
Tak się robi luksus w samochodach
zasługa luksusu. Bo luksus ma coś z magii. Jest jak aromatyczna przyprawa. Potrafi zaostrzyć apetyt, odmienić smak i uwolnić tęsknoty. Przyprawy zmieniają potrawy, luksus - przedmioty i czynności. Zwykłe auto jest jak danie z fast foodu - zapomnimy o nim, gdy tylko wstaniemy od stołu. Auto luksusowe to
Słodkie wina: eiswein, tokaj, sauternes
, rosnącym powodzeniem cieszą się eisweiny. Wina słodkie robi się na kilka sposobów. Jednym z nich jest częściowe usunięcie wody z winogron, dzięki czemu słodki sok zagęszcza się. To naturalna, ale też trudna i kosztowna metoda. Oto jak powstają te drogie, wyśmienite trunki. Za smak win może
Mój pierwszy raz: być jak Marc Girardelli
własnego, lokalnego charakteru. Stąd jest najsłynniejszy himalaista, pierwszy zdobywca 14 ośmiotysięczników Reinhold Messner. Pytany kiedyś, czy czuje się Austriakiem czy Włochem, uznał kwestię za absurdalną. On przecież pochodzi z Południowego Tyrolu! Val Gardena to miejscowa mekka narciarstwa
Wojciech Modest Amaro: "Nie jestem cholerykiem"
; lepiej działają ostre techniki głosowe. (śmiech) Czasami po prostu ręce opadają i człowiek wybucha. Jeżeli ktoś jest blogerem kulinarnym, a nie umie zrobić jajecznicy... Może porwał się z motyką na słońce? Niektórym trzeba uświadomić, że przed nimi wiele nauki
Podróże: wino z prezydentem Gruzji
dziennikarzy z Polski zagryza słodycze i pali kupione przed chwilą fajki. Cena paczki to mniej więcej 1,5 lari, czyli 3 złote. Nie mogłem sobie darować, że dzień wcześniej nabyłem w eleganckiej restauracji papierosy za 12 lari - przebitka ośmiokrotna, większa niż w Polsce czasów przedakcyzowych. Ale koniec
Świąteczne procenty
ograniczeń, co nam tu będzie ktoś czegoś zakazywał. Nawet w święta. Ale wydaje mi się, że ostatnio zwyczaj wigilijnej abstynencji (prawdziwej czy udawanej) odchodzi do lamusa. I do tradycyjnych dwunastu potraw coraz częściej podajemy wino. Lekkie, białe, wytrawne lub półwytrawne. Jest w czym
Jeden kraj, dwa systemy, trzy megamiasta
;zupami - ostrymi i łagodnymi, na mięsie i wege, w których gotujesz, co pałkami nabierzesz: plaster świnki, owoc morza, rybkę, tofu, grzybka. Do tego paleta przypraw i dipów, z olejem sezamowym i soją na czele. Na obiad najczęściej wybór potraw ze stołu nie tylko okrągłego, ale i 
Czas Mekongu
. finansową dla plemienia nie pozwalają kobietom opuszczać wiosek. Za wstęp do wioski pobierana jest bowiem opłata. Gdyby natomiast Żyrafy pojawiły się na okolicznych targach, to spragnieni Podczas rejsu zawijamy do wiosek tkaczy, do producentów lao-whisky, czyli 50-procentowego
Wacław Radziwinowicz: opowieść o rosyjskiej kuchni
i uczą się nowych smaków, nowych potraw, w stolicy nie zliczysz. Naprzeciw Jaru, po drugiej stronie Prospektu Leningradzkiego, przedsiębiorcy, którym to, co radzieckie, kojarzy się kiepsko, urządzili Szaszłykarnię Antysowiecką. Skończyło się to dzikim skandalem i władze pod naciskiem starych
10 potraw regionalnych, które musisz wypróbować! Mamy dla was przepisy!
i dokładnie ze sobą wymieszaj za pomocą miksera. Laskę wanilii przekrój na pół, wyjmij nożem ziarenka i dorzuć do mleka wraz z pozostałą częścią. Dodaj połowę cukru i podgrzewaj mleko na wolnym ogniu. Mieszaj je cały czas rózgą do momentu, aż zupa zgęstnieje. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek z
Życie pustyni: podróż do Jordanii
nie woła o lepszą zieleninę jak wielbłąd, a benzyna w Arabii kosztuje 1 dinara za 10 litrów (to ciut więcej niż 1 euro). Ahmed zasuwa na przełaj przez wydmy, kręcąc koła między krzewami i biorąc ostre zakręty między skałami. Za każdym kolejnym otwiera się nowy widok na czerwone i pomarańczowe ostańce
Najlepsze burgerownie w Polsce. 9 miejsc, w których zjesz coś specjalnego
maślaną. Oprócz jej słodkawego smaku znajdziesz tam też ostrą nutę (ser bursztyn), a także m.in. boczek i pikle (160 g mięsa). Co jeszcze? Lemoniady robione na miejscu (350 ml za 8 zł). Adres: Pobite Gary, ul. Bitwy Oliwskiej 34 Zakres cen: 19-25 zł fot. Rafał Malko Ten burger jest tak piękny, że
Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana
granatowej dziecięcej rękawiczki leżącej na ścieżce. Rumaki uznały ją za śmiertelne niebezpieczeństwo i zarządziły odwrót. Bez konsultacji z nami. A kirgiskie konie idą spokojnie, choć wali grad, a droga prowadzi ostro w górę, czasem po gołoborzu (skalnym rumowisku). Pytamy: - Tałaj, czy te konie mogą się
Uzbekistan z workami pieniędzy
powstania, jest jednym z najstarszych istniejących miast na świecie. Niegdyś podbita przez Aleksandra Wielkiego, niemal dokładnie 1000 lat później stała się stolicą państwa innego genialnego dowódcy - Timura, zwanego też Tamerlanem, uważanego do dziś za praojca Uzbeków. W 1369 r
Jawa: w królestwie bakso, żółwi i wulkanów
królowie plaż, ale w pobliskich lasach rządzą inne gady. Poznajemy je bliżej po śniadaniu. Za jednym z budynków bazy pracowników parku jest małe wysypisko śmieci. Lądują tam m.in. skorupki po tysiącach jaj z wylęgarni. Prawdziwa uczta dla miejscowych makaków. Małpy skaczą niedościgle, robią małpie figle i
Viva Espana, Olé!
. Przez Półwysep Iberyjski przewinęło się wiele narodów i każdy coś swojego dodawał. Byli Fenicjanie, Grecy i Kartagińczycy. Potem Rzymianie, którzy uznali półwysep za spichlerz imperium. Oraz Arabowie i Żydzi. Ale dzisiejszej la cocina espanola nie byłoby w ogóle, gdyby nie odkrycie Nowego
Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana
- wiedzie nasza trasa. Jedziemy do Paryża. Tak w każdym razie mówi Tałaj, ale chyba żartuje. Kirgizi, Polacy, Tatarzy i Żydzi Nie przepadamy za miejskimi rozrywkami. Do muzeów zaglądamy tylko pod karą chłosty. Wielkie aglomeracje nas męczą. Agroturystyka
Jak wygląda trening żołnierza GROM-u? Przekonałem się na własnej skórze
Orderu Krzyża Wojskowego przyznawany za wybitne zasługi w działaniach przeciw terroryzmowi lub podczas operacji pokojowych. Obecnie, choć przebywa na emeryturze, wciąż jest bardzo aktywny, m.in. organizuje wyprawy wysokogórskie, prowadzi szkolenia i pisze książki. Właśnie wydał swoją piątą: &bdquo
Kaczka po pekińsku
. Kaczka klasyczna Aby takiej spróbować, musisz pojechać do Pekinu. Tutejsze białe kaczki są karmione ziarnem pszenicy, soi i fasoli. Całe swoje trzymiesięczne życie spędzają na siedząco, tyjąc na potęgę. Potem trafiają do kuchni, gdzie zabierają się za nie wyspecjalizowani
Kuchnie świata: bliskowschodnia wojna o Hummus
hummusem wyrabianym na skalę przemysłową, czyli erzacem hummusu prawdziwego. Zaraz za Bramą Damasceńską należy wejść w ciasny zaułek, iść w górę, aż drogę zamknie nam niewielka tłocznia. W niej stare prasy jeszcze z otomańskich czasów gniotą ziarna sezamu, a na kuchni stoją gary z gotującą się ciecierzycą
za ostra potrawa
Cukina na ostro
dużo papryki ostrej, na koniec dodając opcjonalnie dodatki: kukurydzę, ugotowaną fasolkę szparagową, czerwoną lub Jaś. Wszystko razem łączymy mieszając. Cukinia nie może się rozpaść, całość musi być w formie gęstego gulaszu (nigdy sosu, gdy potrawa jest za rzadka dodajemy pokrojonego w kostkę
Zupa owocowa na ostro
, awokado, cukinię, kiwi, truskawki, maliny lub jeżyny, ananas, granat, paprykę i pół łyżeczki papryczki. Odstawiamy. Miksujemy razem sok pomarańczowy, sok cytrynowy, syrop klonowy, truskawki i pół łyżeczki papryczki (jeśli lubimy potrawy na ostro) i oliwę, aż sos osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Do
Ryba na ostro
2 filety rybne, 1 puszka kukurydzy, 3 kostki miniprzyprawy - Ostre Papryczki, ciasto francuskie Rybę rozmrażamy, najlepiej mocząc w mleku, co nadaje jej miękkość. Następnie odcedzamy kukurydzę i dodajemy do niej kostki ostrej papryczki, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Następnie wyciągamy ciasto
Niemiecki makaron na ostro
cayenne, tym potrawa bardziej ostra.
Wszystko wykładamy na talerz, posypując startym serem, który się rozpuści na gorącym makaronie. Smacznego!!! makaron;przecier pomidorowy;parówki;cebula;ser żółty;czosnek;
WARZYWA:1 cebula, 1 papryka, 2 ząbki czosnku, 1-2 papryczki chili,Kurczak: 1 pierś z kurczakaSOS: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka mąki, 3/4 szkl. bulionu, 1 mała śmietana 18%, 3/4 szkl. mleka, 1 szkl. startego zółtego sera,PRZYPRAWY: sól, pieprz, papryka ostra, słodka.Makaron spagetti Ugotować makaron. w
Pasta z kurczakiem na ostro