z czym robić sushi

Andrzej Gryżewski i Przemysław Pilarski

Egzamin ustny w sypialni. Rozmowa z seksuologiem o seksie oralnym

Egzamin ustny w sypialni. Rozmowa z seksuologiem o seksie oralnym

Znali go starożytni Inkowie, zajmuje cały rozdział w "Kamasutrze", spowodował, że Hugh Grant stanął przed sądem, omal nie doprowadził do impeachmentu Billa Clintona. Chyba żadna inna forma seksu nie obrosła w tyle legend i w taką symbolikę jak seks oralny. Jeśli wierzyć tym legendom, jest to najwspanialsza rzecz pod słońcem, ale...

Mateusz Gessler: Gotujmy po polsku!

Do jego restauracji waliły tłumy gości nawet w środku nocy. I to jeszcze długo przed tym, zanim rozpoczął swoją przygodę z telewizją. Mateusz Gessler zdradza nam przepis na sukces - i w kuchni, i w życiu.

Make Life Harder: test na człowieka światowego

Pierwszy semestr na LOGO24 za nami. Po pół roku wykładów na temat tego, jak się zachować na rynku, co robić z rękoma w windzie, jak wychodzić z psem i gdzie siadać na dworcu, żeby to wszystko miało ręce i nogi, słowem - po pół roku tłumaczenia jak się pozbyć tego nieprzyjemnego uczucia bycia Polakiem i zrobić krok w stronę bycia szwajcarskim Frankiem mieszkającym w Nowym Jorku - czas na kolokwium.Bo nie może być tak, że my piszemy, a wy tylko czytacie i każdemu się wydaje, że od samego czytania przestał być Jędrkiem z Kielc i nagle jest Melvinem z Piątej Alei i nie biega po skwerku Jana Pawła z chlebem za gołębiami, tylko uprawia jogging w Central Parku z Woody Allenem.

Jak zostać kucharzem Martina Scorsese? [WYWIAD]

Jak zostać kucharzem Martina Scorsese? [WYWIAD]

. Przygotowuje pan ryby na widoku klientów, jak w barze sushi? - Tak, wszyscy mogą zobaczyć cały proces. Ja z kolei zawsze mogę podejść do klienta, dowiedzieć się, czego on chce spróbować. Możemy się jakoś wzajemnie ukierunkować. Taki włoski styl? - To po prostu normalne. We własnym lokalu przygotowuję własne

Najbardziej luksusowe statki pasażerskie świata

Najbardziej luksusowe statki pasażerskie świata

Europa 2 oprócz wygodnych kajut oferuje całą masę innych atrakcji - na kinie począwszy przez restauracje i bary (także z sushi), a skończywszy na spa oraz mini polu golfowym. Banałem będzie powiedzenie, że luksus kosztuje. Ale jednak warto wspomnieć: czterodniowy rejs to wydatek minimum 2000 euro za

Dziwne muzea Europy [TOP10]

Dziwne muzea Europy [TOP10]

internetowej, poszukaj informacji na Paris.fr Poświęcone temu, na czym Niemcy (poza piwem i samochodami) znają się najlepiej - wurstom, czyli kiełbaskom. Muzeum jest położone w pobliżu Checkpoint Charlie, Muzeum Muru Berlińskiego i Bramy Brandenburskiej. Z kiełbaskami na pokładzie, po dawce zimnowojennej

Nocne życie Lwowa: sado-maso i słonina

Nocne życie Lwowa: sado-maso i słonina

miasta i czym prędzej ruszamy na spacer. - Tu macie panowie Wenus z Milo wykonaną ze słoniny. Tuż obok biust Franciszka Józefa. Z czego się pan śmieje? A, racja, po polsku nie mówi się biust, ale popiersie. Więc tu jest popiersie cesarza, a zaraz obok - fallus Dawida z rzeźby Michała Anioła. Do

10 dobrych rose do 40 zł

10 dobrych rose do 40 zł

tarasie i na subtelny podryw.   2. Domaine de la Sauveuse , Cotes-de-Provence 2007 , Francja (39 zł, Alma) Typowe prowansalskie wino, z odrobiną cukru w finale, lecz dobrze zrównoważone i ożywcze w finiszu. Aperitif, sushi.   3. Jeanjean, Les Embruns Vin Gris, Vin de Pays des Sables du Golfe

Zjedz pan pająka!

Zjedz pan pająka!

Kto nie kocha pająków, ale nie ma nic przeciwko czułkom, odnóżom i podobnym sprawom, powinien odwiedzić Japonię. Jednym z przysmaków serwowanych w tokijskich restauracjach są odori ebi - w wolnym tłumaczeniu żywe lub tańczące krewetki. To rodzaj sushi nigri, gdzie do wałeczka zakwaszonego ryżu

Marcin Gortat

Marcin Gortat

, pozycja - center, numer na koszulce - 13   Nie trafię do kosza kilka razy z rzędu. Nie znam się za bardzo na koszykówce. Ale na ludziach - tak. I według mnie Marcin Gortat, "polski młot" w NBA, to osoba, która robi naprawdę dobre wrażenie. Mimo że na jego czekach widnieją sumy z sześcioma

Zakup grupowy

Zakup grupowy

modernistyczne ulice - znaną Ramblas, rozległy Plaça de Catalunya, słynące z przepychu Passeig de Gràcia i Avinguda Diagonal. Możesz zwiedzać i robić zakupy.

Top 10: niemieckie rieslingi do 45 zł

Top 10: niemieckie rieslingi do 45 zł

, aż po schabowy. Jest idealnym partnerem do wielu potraw kuchni azjatyckiej - lżejszymi, wytrawnymi rieslingami można popijać sushi, pełniejszymi, odrobinę słodszymi indyjskie curry czy dania tajskie. Riesling pochodzi z Niemiec i tam wciąż jest najważniejszą odmianą. Przyczyna jest prosta - odmiana

Słodkie wina: eiswein, tokaj, sauternes

Słodkie wina: eiswein, tokaj, sauternes

, rosnącym powodzeniem cieszą się eisweiny. Wina słodkie robi się na kilka sposobów. Jednym z nich jest częściowe usunięcie wody z winogron, dzięki czemu słodki sok zagęszcza się. To naturalna, ale też trudna i kosztowna metoda. Oto jak powstają te drogie, wyśmienite trunki. Za smak win może

Przed sezonem: poradnik narciarza

Przed sezonem: poradnik narciarza

. Każdy znajdzie coś dla siebie. 5. Ekskluzywnie Są takie miejsca na narciarskiej mapie Europy, gdzie nie wypada pojechać ot tak, w byle czym, z odrapanymi nartami. Tu liczy się luksus, styl, dobry sprzęt i wyszukane formy aktywnego spędzania czasu! Do takich miejsc bez cienia wątpliwości

Kuchnia Australijska - Niedźwiedź  w krainie kangurów

Kuchnia Australijska - Niedźwiedź w krainie kangurów

łatwiej na południu kraju i aby ją złowić, wcale nie trzeba wypływać na otwarte morze. Australijczycy łapią je na wędki nawet z molo. A potem grillują, pieką, duszą. Najsmaczniejsze są okazy niewielkie, do 4 kg. Mięso białe, kruche, świetne z ziołami zawinięte w folię, tak jak my robimy pstrąga, ale

Korpowspinacz - efektywnie, ale z klasą

Korpowspinacz - efektywnie, ale z klasą

- zasady precedencji są absolutnie nienaruszalne. Podobnie jak wszelkie rytualne gesty mające wyrazić szacunek. - Kiedy ktoś podaje w Japonii wizytówkę, robi to dwiema rękami, tak też należy ją odbierać. Prowadziłem niedawno imprezę dla japońskiej firmy. Wymiana wizytówek z kilkoma menedżerami to była

Jego wysokość szampan

Jego wysokość szampan

, Valle de la Marne, Cote des Blancs i Aube, 34 tys. hektarów winnic i aż 260 tysięcy parceli, czasami małych jak ogródek. Uprawia się tu pinot noir, pinot meunier (winogrona ciemne z białym sokiem) i chardonnay (białe) - tylko z nich robi się szampana. Pinot noir nadaje winu pełnię, moc i owocowy smak

Szynka - Pyszne świństwo

Szynka - Pyszne świństwo

; Królową wśród wszystkich suszonych szynek jest jamón ibérico (oraz jej mało znana portugalska kuzynka - presunto), robiona z mięsa świń rasy iberyjskiej. Czyli czarnych świń, które powstały jako krzyżówka zwykłych różowych prosiaczków, przywiezionych przez Fenicjan prawie 3 tys. lat temu, oraz

Ryż do sushi

ryż do sushi , krótkoziarnisty, ocet ryżowy, sól, cukier Ryż umyć dokładnie pod bieżącą wodą, by wypłukać talk, najlepiej przez drobne sitko, robić to tak długo aż wyciekająca z pod spodu woda będzie klarowna. Ryż namoczyć w zimnej wodzie przez 20 min, po czym należy ryż odsączyć. Nastepnie, w

Sushi z paluszkami krabowymi

łososia. Dla wielbicieli kawioru możemy dodać łyżeczkę do środka ( ja dodaje). Zawijamy delikatnie listek nori, po czym delikatnie go zgniatamy żeby sie nie rozwalił przy krojeniu. Kroimy na 6 szt. na każdy kawałek nakładam łyżeczkę kawioru i cienki listek imbiru. Tak przygotowane sushi maczam w sosie

Sushi (Japonia)

glony nori, zakwaszony ryż shari Zrób sushi maki: na płatek nori wyłóż niewielką warstwę ryżu shari - od dolnego brzegu płatka nieco grubiej, u góry powinno pozostać wolne miejsce. W tym wolnym miejscu połóż odpowiedni dodatek i zdecydowanym ruchem (robi się to za pomocą specjalnej bambusowej

Maki Sushi

paseczki łososia, a nastepnie awokado. Zrolować matę bardzo ścisło, po czym rozwinąć. Uzyskany w ten sposób rulonik pokroić na 6 równych części (jeśli "rozpada" nam się podczas krojenia, można pomóc sobie przykładając szeroki nóż lub tasak do zewnętrznej krawędzi rolki i wtedy kroić). Sushi podajemy

Sushi nigri

ostrożnie odwróć, tak aby ryba była u góry. Teraz uformuj rybę i ryż w podłużny wałeczek. Robi się to bardzo delikatnie kciukiem i palcem środkowym. Jedno sushi nigri powinno ważyć około 40-44 gramów. Rodzje sushi nigri (w zależności od dodatków): SAKE z łososiem, MAGURO z tuńczykiem, IKURA z kawiorem z