z czym pić metaxa

ZLLL

Flaszkokieliszek

Flaszkokieliszek

Często słyszane zdanie: "Jeszcze tylko ostatni kieliszeczek", nabiera nowego sensu. My popijamy, a butla sama dba, by kieliszek był ciągle napełniony.

Alkohole: o krewniaku koniaku

Wszyscy znają koniak i armaniak, a inne winiaki gronowe uchodzą za ich młodszych braci. Ale nim rozpoczęły żywot słynne destylaty, winiaki - pod różnymi nazwami - istniały już od kilkuset lat w obrębie kultury hiszpańskojęzycznej, na południu Francji i w wielu innych miejscach. Ich matką były winne grona, a ojcem miedziany alembik, znany już od czasów arabskiej Hiszpanii.

O krewniaku koniaku

Wszyscy znają koniak i armaniak, a inne winiaki gronowe uchodzą za ich młodszych braci. Ale nim rozpoczęły żywot słynne destylaty, winiaki - pod różnymi nazwami - istniały już od kilkuset lat w obrębie kultury hiszpańskojęzycznej, na południu Francji i w wielu innych miejscach. Ich matką były winne grona, a ojcem miedziany alembik, znany już od czasów arabskiej Hiszpanii.

Gęsty mus owocowy do picia

2 banany,1 mandarynka,sok z cytryny,2 łyżki śmietany Zetrzeć na tarce 2 banany, obrać i wycisnąć jedną mandarynkę, dodać 2 łyżki śmietany i rozmieszać, po czym całość pokropić sokiem. Można schłodzić. Wszystko przelać do szklanek. Gotowe. Smacznego!!!... banany;mandarynki;śmietana;

Domowa mrożona czekolada

wsypaną czekoladą do picia, po czym intensywnie wszystko mieszamy łyżeczką. Następnie do przygotowanego napoju wsypujemy łyżeczkę cukru (można więcej, bądź mniej), wszystko mieszamy i odstawiamy do ochłodzenia (ok. godzina czasu w chłodnym pomieszczeniu, następnie na godzinę czasu kubek wstawiamy do

Nalewka z jeżyn

i odstawiamy na kolejne 10 dni. W tym czasie kilka razy dokładnie potrząsamy słojem. Zlewamy zaprawę do drugiego słoja, a jeżyny rozgniatamy i zalewamy wódką. Po tygodniu zlewamy wódkę do pierwszej zaprawy, mieszamy, po czym przefiltrowujemy i rozlewamy nalewkę do butelek. Dokładnie je zakorkowujemy

Tricolore Veg Risotto z grilowanym biustem kurczaka

rozbijamy na desce do krojenia. Tak przygotowane mięso dokładnie nacieramy majerankiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po czym odstawiamy na kilkanaśćie minut. Na patelni (najlepiej z wysokimi bokami) rozpuszczamy masełko. Gdy juz się sklaruje wrzucamy weń marchewkę oraz pieczarki i dusimy na średnim