z czym pić koniak

Piotr Zabłocki

Świat świetnego piwa

Świat świetnego piwa

Choć na sklepowych półkach znajdziesz coraz więcej ciekawych butelek, umówmy się: prawdziwy raj czeka na ciebie na festiwalu piwa. Zaczyna się za kilka dni w Warszawie, więc ruszaj, chłopie, do nieba.

Alkohole: o krewniaku koniaku

Wszyscy znają koniak i armaniak, a inne winiaki gronowe uchodzą za ich młodszych braci. Ale nim rozpoczęły żywot słynne destylaty, winiaki - pod różnymi nazwami - istniały już od kilkuset lat w obrębie kultury hiszpańskojęzycznej, na południu Francji i w wielu innych miejscach. Ich matką były winne grona, a ojcem miedziany alembik, znany już od czasów arabskiej Hiszpanii.

"Homar i cygaro dla każdego!" - rozmawiamy z Hubertem Urbańskim

- Warto pojechać do Ameryki Południowej. Tam się nikt nie puszy, jaki to on wykwintny, bo pali cygaro. A to o przyjemność chodzi, nie o rytuał - mówi Hubert Urbański w rozmowie z "Logo".

Wielki test whisky mieszanych

Wielki test whisky mieszanych

fuzel (odpady z fermentacji alkoholowej - patrz słowniczek), potem nuty skrobi i kartonu pakowego, a na końcu elementy cytrusowe i kandyzowanych owoców z kakao w tle. W ustach drażni alkoholem, czym skupia niemal całą uwagę. PORADA: Raczej do drinków i ciast. Jeśli pijemy z wodą, odczekać chwilę

Auguste Escoffier: człowiek, który był cesarzem kucharzy świata

Auguste Escoffier: człowiek, który był cesarzem kucharzy świata

eksperymentować. Do znanego i popularnego od pokoleń beszamelu dodał odrobinę soku z cytryny. Serwując deser, polał lody alkoholem, podpalił i tak narodziło się niezwykłe bombe Néro. Lampka koniaku czy kieliszek wina nadawały niezwykłości pieczonym mięsom. Pytany później o sekrety swojej kuchni

Test w kratkę

Test w kratkę

pakowego, a na końcu elementy cytrusowe i kandyzowanych owoców z kakao w tle. W ustach drażni alkoholem, czym skupia niemal całą uwagę. PORADA: Raczej do drinków i ciast. Jeśli pijemy z wodą, odczekać chwilę. Nie zajmowaliśmy się oceną barwy degustowanych wódek - do whisky mieszanych można

Savoir vivre: w czym pić mocne alkohole

Savoir vivre: w czym pić mocne alkohole

martini. 1. sherry Wys. ok. 20 cm, poj.: 190 ml. Wąską, lekko zwężającą się czarkę napełniamy do 1/3 wysokości. Wzór pochodzi z regionu Jerez de la Frontera. W identycznych kieliszkach można pić tequilę. 2. wermut Wys. ok. 19 cm, poj.: 170 ml. Czarka wąska, prosta, napełniamy ją do 1/4

Bourbon: amerykański król

Bourbon: amerykański król

Georgetown w Bourbon County. Co ciekawe, Collins nic nie pisał o Craigu, a po za tym jego destylarnia na pewno nie leżała tam, gdzie mieściło się Bourbon County. Sama nazwa bourbon pochodzi oczywiście z francuskiego. Pod koniec XVIII w. Amerykanie - po pokonaniu Anglików w wojnie o niepodległość, w czym

Kurczak pieczony z koniakiem, cytryną i jabłkami

kurczaka i wsypujemy szczyptę soli. Pierś, skrzydła i udka posypujemy od zewnątrz odrobina soli, polewamy cognac-kiem i sokiem z cytryny, posypujemy rozgnieciona kostka rosolowa, tymiankiem i rozmarynem. Nie dodajemy oliwy! Pieczemy 30 minut w naczyniu żaroodpornym, po czym wyjmujemy naczynie i odwracamy

Gęsty mus owocowy do picia

2 banany,1 mandarynka,sok z cytryny,2 łyżki śmietany Zetrzeć na tarce 2 banany, obrać i wycisnąć jedną mandarynkę, dodać 2 łyżki śmietany i rozmieszać, po czym całość pokropić sokiem. Można schłodzić. Wszystko przelać do szklanek. Gotowe. Smacznego!!!... banany;mandarynki;śmietana;

Lody z polewą kawową

0.5 l lodów śmietankowych,waniliowych,czekoladowych lub kawowych,6 łyżek zmielonej dobrej kawy,17 dag czekolady w proszku,50 g koniaku Kawę zalać 100 ml wrzątku, przykryć. Po 15 minutach przecedzić, starannie utrzeć z czekoladą, po czym mocno schłodzić w lodówce. Następnie dodać koniak, wymieszać

Lody z polewą kawową

0.5 l lodów śmietankowych,waniliowych,czekoladowych lub kawowych,6 łyżek zmielonej dobrej kawy,17 dag czekolady w proszku,50 g koniaku Kawę zalać 100 ml wrzątku, przykryć. Po 15 minutach przecedzić, starannie utrzeć z czekoladą, po czym mocno schłodzić w lodówce. Następnie dodać koniak, wymieszać

Pasztet drobiowy wielkanocny

muszkatołowa, sos sojowy, 15 ml koniaku, masło do foremek Mięsa, marchew, pietruszkę i namoczone wcześniej grzyby oczyść, umyj i razem z liściem laurowym, zielem angielskim, szczyptą soli i pieprzu ugotuj na wolnym ogniu w małej ilości wody, tak aby podczas gotowania prawie cała woda wyparowała. Gdy mięso