z cebuli
Ubierz się na cebulę: eleganckie cienkie swetry
Oto przepis na cebulkę w wersji eleganckiej. Między koszulę a marynarkę włóż warstwę wełny - czyli cienki, prosty sweter. Doskonale się tam wpasuje i uatrakcyjni zimowy zestaw.
Nie czas na łzy
Są rzeczy, które doprowadzą do łez nawet największego twardziela - krojenie cebuli, forma polskiej reprezentacji piłkarskiej czy film "Król lew". Z tego wszystkiego najgorsze jest jednak chyba krojenie cebuli. Łzy może powstrzymać Onion Bully, który umieszczony w ustach wysyła do mózgu sygnały blokujące kanaliki łzowe.
Pendrive cudotwórca
Zgodnie z informacjami producenta po podłączeniu do portu USB sticka o nazwie T-Power, oczy będą się nam mniej męczyły, poprawi się krążenie krwi, a jeśli postawimy obok cebulę, ta pięknie rozkwitnie.
Karol Okrasa: Dobra kuchnia? Kindziuk, nie ostrygi!
Piotr Hykawy-Zabłocki: Przedstawia się Pan jako "pasjonat i znawca kuchni polskiej". Polskiej, czyli właściwie jakiej? Karol Okrasa: - Porównuję ją do bogatej panny na wydaniu, pięknej i pachnącej, która z całym swoim posagiem może być dla
Make Life Harder: bolesny powrót do Polski
Oczywiście przyjemnie byłoby po powrocie dalej się chillować na laczach ze szklaneczką śliwowicy w jednej stopie, fajeczką w drugiej i wielkim Czarnogórcem na kolanach. Ale chillując się w Polsce, igrasz z ogniem, bo tylko kwestią czasu jest aż ktoś na ulicy wyczuje twój luz
Prawdziwy amerykański hot dog według przepisu Filipa Głodka z Brooklyn House
przygotowania: 15 minut Hot dog z burakami - składnik bułka (120 g) parówka Wołowa (100 g) 40 g karmelizowanej cebuli ( czerwona cebula/ cukier/ wino czerwone) 40 g kiszonych buraków ( Burak / Cytryna/ sól / pieprz 10 g ziaren granatu kolendra, ketchup ananasowy Hot dog z burakami -przygotowanie Przygotowanie
Jak przyrządzić wołowinę? 3 pomysły na pyszne dania mięsne
posiekaną dymkę i zdejmij patelnię z ognia. Serwuj wołowinę z ryżem, posypaną sezamem, i z limonką. Policzki wołowe w ciemnym piwie Składniki: • 2 policzki wołowe • butelka ciemnego belgijskiego piwa • cebula • 2 ząbki czosnku • 500 ml bulionu • 3 gałązki rozmarynu • 3
Jak przyrządzić śledzie? 3 pomysły na smaczne potrawy z tej ryby
Śledzie korzenne w oleju Składniki: • 400 g filetów śledziowych z solanki • mleko • 8 ziaren jałowca • 2 goździki • 12 ziaren czarnego pieprzu • 2 szyszki kardamonu • 4 ziarna ziela angielskiego • 2 szczypty gałki muszkatołowej • średnia cebula • 150 ml
Szarpane mięso: 3 pomysły
śmietaną. Szarpana wołowina w tortilli Składniki: • 1 kg łopatki wołowej bez kości • mała cebula • ostra papryczka siekana • 3 ząbki czosnku siekanego • puszka (ok. 400 g) pulpy pomidorowej • ¼ szklanki soku z cytryny • łyżeczka chili w proszku • łyżeczka
Węgry to nie tylko leczo. Można tam zjeść pyszną zupę rybną
Jedną z potraw narodowych jest zupa rybna – Halászlé. Pierwsze wzmianki o tej potrawie pochodzą z wydanej w 1876 roku książki kucharskiej. Podstawą tej potrawy powinna być dobra gatunkowo ryba, której mięso nie rozpada się podczas gotowania, duża ilość cebuli oraz, jakżeby
Kartacze - przysmak z północnego wschodu
czosnkiem, pieprzem czarnym i cebulą. Znacznie rzadziej spotyka się farsz z grzybów, kapusty kiszonej lub twarogu. Gotowe kartacze podaje się na gorąco, okraszone skwarkami z boczku lub drobno posiekaną i przesmażoną cebulką. Na Litwie potrawę tą serwuje się często z różnymi sosami, np. na bazie grzybów
3 pomysły na dobry omlet
omlet będzie w połowie ścięty, posyp go serem i ziołami. Zwiń w rulonik, podważając łopatką. Zwinięty, potrzymaj 15-20 s na ogniu i przełóż na talerz, odwracając patelnię. Podaj ze skromną sałatką z ziół. Omlet hiszpański Składniki (6 porcji): • 5-6 średnich ziemniaków • średnia cebula &bull
Burger dla drwala i inne cuda, czyli... facet przy grillu
faszerowaną. Jej przygotowanie zajmuje wprawdzie nieco więcej czasu, bo wymaga podsmażenia składników na patelni, ale smak - podbijany przez aromatyczny oscypek - rekompensuje wysiłek. Kiełbaski z farszem i oscypkiem - składniki (4 porcje): 4 kiełbaski z dobrej jakości mięsa cebula papryka kilka pieczarek
Sarmale, czyli gołąbki po bałkańsku
Będąc w tym kraju, koniecznie trzeba spróbować tego specjału, bo jest on absolutnie przepyszny. W największym skrócie są to gołąbki zawijane w kiszone liście winogron. Z racji wykorzystywanego „materiału" są też znacznie od polskich gołąbków mniejsze. Farsz składa się z mielonego mięsa
Kuchnia: jagnięcina i ciecierzyca - sycąca, azerska zupa piti
danie. Podaje się ją wraz z sumakiem (rodzaj cierpko-cytrusowej przyprawy), cebulą i marynatami. Proces jedzenia zupy jest równie oryginalny, co proces jej przyrządzania. 3 pomysły na dobry omlet Najpierw do talerza dodaje się sumak, następnie drobno pokrojony chleb. Rzadka część zupy jest
3 pomysły na bulion. Co można z niego zrobić?
Rosół z ziołowym omletem Składniki (10 porcji): • 200 g szpondra wołowego • 700 g korpusu kurczaka wiejskiego • szyja indyka • 3 marchewki • korzeń pietruszki • 50 g korzenia selera • kawałek kapusty włoskiej • por (mały) • 10 łodyg natki pietruszki
Jak przygotować kolację w czeskim stylu? Mamy przepisy na dwa dania, a do tego proponujemy piwo
uratować 20 000 kaset z filmami przeznaczonych na śmietnisko Przygotowanie: 1. Zmiel ugotowane mięso wołowe. 2. Zmiel także cebulę, papryczkę i 100g ogórka. 3. Połącz wszystkie składniki a następnie dodaj majonez, koncentrat pomidorowy i przyprawy. 4. Tak przygotowaną pastę odstaw do lodówki na cztery
Prażonki - kulinarny most między Śląskiem a Małopolską
Wszak leży on w miejscu, w którym stykają się ze sobą kulinarne smaki Małopolski i Śląska. Podróżując pomiędzy kolejnymi zamkami, warto poszukać lokalu, w którym serwuje się prażonki (nazywane też pieczonkami). Jest to co prawda potrawa pochodząca z okolic Zawiercia i Myszkowa, ale można się na nią
Grillowane szaszłyki z krewetkami, warzywami i ananasem z dodatkiem ostrego sosu
szarpanej wołowiny lub burgera. Spróbujcie, a pokochacie! Grillowane szaszłyki z krewetkami, warzywami i ananasem Składniki (10 szaszłyków) : - 20 krewetek surowych, oczyszczonych i obranych - 1/2 ananasa - 1 cebula czerwona - 2 szalotki - 1 papryka czerwona - 1 papryka zielona - 1 papryka żółta - kilka
10 potraw regionalnych, które musisz wypróbować! Mamy dla was przepisy!
wymieszaj i polej sosem przygotowanym z majonezu, octu balsamicznego, soli oraz pieprzu. Posyp orzechami i pociętą natką pietruszki. KIEŁBASA W PIWIE (Warmia i Mazury): SKŁADNIKI: - 4 surowe białe kiełbasy - 2 puszki piwa mocnego 8% - 2 cebule - 2 łyżki masła - 3 goździki - 3 liście laurowe Lewiatan - 6
Jak dobrze przyrządzić kurki? 3 pomysły
kurki i cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj do tego posiekany jałowiec oraz liść laurowy i duś powoli przez około 20 min. Ostudź do temperatury pokojowej. Osusz śledzie z solanki (nie namaczaj, bo sól przejdzie do kurek) i posyp pieprzem, pokruszonym zielem angielskim i gałką muszkatołową. Rozłóż warstwę
Jak przyrządzić wołowinę? 3 pomysły
posiekaną dymkę i zdejmij patelnię z ognia. Serwuj wołowinę z ryżem, posypaną sezamem, i z limonką. Pomysł 2: policzki wołowe w ciemnym piwie Składniki: • 2 policzki wołowe • butelka ciemnego belgijskiego piwa • cebula • 2 ząbki czosnku • 500 ml bulionu • 3 gałązki rozmarynu
7 prostych przepisów na dania na dużą imprezę
; Stopień trudności: 1 Składniki 2 duże dojrzałe awokado sok z limonki duży pomidor cebula pęczek kolendry kilka kropli tabasco sól i pieprz chipsy kukurydziane Czytaj także: Przygotowanie Awokado obierz, przełóż do płaskiej miski, skrop sokiem z limonki i widelcem
Co na obiad? Jedz jak w samolocie Emirates
Jesteśmy uziemieni. Ale można odlecieć... w kuchni, tym bardziej, że kucharze linii lotniczej Emirates postanowili zdradzić kilka przepisów ze swego samolotowego menu. My podajemy tu przepis na pyszną i prostą tradycyjną arabską zupę z soczewicy, bo... jest prosta i pyszna. Robiona według receptury
Jak zrobić klopsiki z Ikei w domu? Firma zdradza przepis
skręcenie regału Billy lub stolika Lack (na pewno każdy z was miał w życiu do czynienia z przynajmniej jednym z nich). Przepis na klopsiki z IKEI: Składniki: Klopsiki: 500 g mielonej wołowiny, 250 g mielonej wieprzowiny, 1 drobno posiekana cebula, 1 rozdrobniony ząbek czosnku, 100 g bułki tartej, 1 jajko, 5
Jak zrobić dobry omlet? 3 pomysły
cebula • 6 dużych jaj • oliwa z oliwek • sól Przygotowanie: Obierz ziemniaki i pokrój w dwumilimetrowe plastry. Pokrój też cebulę – w kostkę. Warzywa wymieszaj i przypraw. Dodaj sporo oliwy z oliwek, ponownie wymieszaj. Duś ziemniaki z cebulą na małym ogniu na dużej (żeliwnej lub
Zupa cebulowa
Składniki (dla 4-6 osób): 1 kg złotej cebuli, 1 kg czerwonej cebuli, ok. 1,5 litra wywaru ugotowanego na korpusach kurczaka i włoszczyźnie, 2 główki
Historia pewnej krzywej marchewki, czyli przeciwdziałanie marnowaniu żywności w Lidl Polska
znajduje się między innymi krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami – doskonały wybór na zimowe dni – lub wegański tort marchewkowy według Kingi Paruzel. Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami według Lidla Składniki: - 1 kg marchwi - 100 g masła - 2 duże cebule - 1 pomarańcza
Ostra zabawa - przepis z piekła rodem
sosie pomidorowym. Połóż ją na talerzu, możesz jeszcze polać tortę sosem. NADZIENIE Czas: 45 minut Składniki: - 1 cebula - 2-3 ostre papryczki - 2 ząbki czosnku - Oliwa/olej do smażenia - 1/2kg mięsa z szynki lub łopatki - 2 liście laurowe - sól i pieprz do smaku Przygotowanie nadzienia: Posiekaj
7 grzechów współczesnego faceta: łakomstwo
co z tego, że jest jeden (grubszy) kotlet? Bułka: dobra, duża bułka z sezamem, nie lepi się do niczego. Sos: mistrzom z BK udało się wyprodukować majonez bez smaku; to najgorszy błąd, jaki można popełnić. Dodatki: dużo: i cebula i pomidory i pikle. Z tymi dodatkami powinno być pysznie. Ale mięso
Apteczka twojej babci: sposób na walkę z przeziębieniem!
odżywcze w jednym - wchodzimy w to! 2. Syrop z cebuli Pamiętamy, że smak był okropny. Że wzdrygaliśmy się na samą myśl o jego wypiciu. Że nawet tran witaliśmy z większym entuzjazmem niż syrop z cebuli. Ale pamiętamy jednocześnie, że stan naszego zdrowia
Kucharz roku poleca: 4 zupy w kwadrans
zupę wraz z mięsem do miseczki z pozostałymi składnikami. Natychmiast podawaj. Składniki: 4 cebule, 2 ząbki czosnku, 20 g masła, 1 kostka rosołowa, 2 gałązki świeżego tymianku, szczypta suszonego estragonu, 120 gr parmezanu. Przygotowanie : Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj i podsmaż wszystko
Leczo KROK PO KROKU
boczek i smaż, aż powstaną rumiane skwarki. Co jakiś czas mieszaj. Cebule obierz, pokrój najpierw na połówki, a następnie w półplasterki. Włóż do rondla ze smalcem i skwarkami. Przyrumień cebulę na małym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką. Zdejmij z ognia. Oprósz słodką papryką, jeszcze raz
Co jeść na pikniku - masa łatwych przepisów na pyszne dania
), plastry cebuli i wszystko obsyp majerankiem i pieprzem. Sakiewkę zamknij z góry i zostaw na rozgrzanym grillu na ok. 30-40 min. Po tym czasie otwórz sakiewki, podlej zawartość piwem i zostaw otwarte na grillu jeszcze przez kwadrans. W takich sakiewkach możesz też grillować warzywa. Bakłażany i cukinie
Przepisy na pyszne frytki
: 1. Usuwamy głąb i tniemy w paski kapustę 2. Umieszczamy kapustę w dużej misce i wyciskamy z niej wodę, np. przez gazę 3. Marchewki przecieramy przez tarkę o grubych oczkach 4. Kroimy cebulę w kostkę lub paseczki
Pogromcy Meatów przedstawiają: kanapki na ciepło
Składniki: - 2 udka z kurczaka - 100 g masła orzechowego - 250 ml cydru - seler naciowy - papryczka chilli - roszponka - kiełki pora - 50 ml sosu sojowego - 15 ml oleju - pieprz Sposób przygotowania: Kurczaka luzujesz z kości, zdejmujesz skórę i kroisz w paski. Na patelni rozgrzewasz olej i
Jambalaya: amerykański przysmak, o którym mogłeś nie słyszeć
szybciej. Nie jest to zgodne z kulinarnymi tradycjami Luizjany, ale ma swoją nazwę - biała jambalaya. fot. Arkadiusz Ścichocki Składniki: 1 łyżka oliwy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża zielona papryka 2 łodygi selera naciowego 200 g wędzonej szynki 400 g piersi kurczaka 1 liść
Zwariowany zegarek
Zwariowany design Click Wall Switcha jest inspirowany znanymi ze ścian każdego domu włącznikami światła. Z tej cebuli korzysta się także podobnie jak z pstryczka - dopiero po naciśnięciu "tarczy" o pokaźnych rozmiarach (45×47 mm) odpalą się diody LED, układające
Prosto, prościej, makaron! Przepisy trzech redaktorów
kochająca matka. Ten przepis dostałem od niej. Stosuję zarówno jako bombę żywieniową przed długą trasą motocyklową, jak i gastryczne "fatality", kiedy to po intensywnym dniu mam ochotę na sklejenie się z kanapą. Składniki: + 1 spora kiełbasa + 1 cebula + makaron w twoim ulubionym kształcie
Co jeść żeby nie siwieć? Pytamy trychologa
ciecierzycy, białej fasoli i avokadao oraz siarka znajdująca się w cebuli, czosnku, rzodkwi, rzepie czy rzeżusze. Czytaj także: Karp z pszeniczniakiem. Jak dobrać odpowiedni styl piwny do świątecznego dania? O foodpairingu rozmawiamy ze specjalistami Mieszek włosowy jest wyposażony w dwa rezerwuary
Kuchnie świata: bliskowschodnie przekąski
cynamonu szczypta mielonego kardamonu sok z 2-3 cytryn woda i olej Przygotowanie: Namocz przez 20 minut liście winogron. Odsącz. Obierz marchewki, pokrój je w paski i wyłóż nimi dno dużego garnka. Namocz w gorącej wodzie ryż - przez ok. 10 minut. Drobno posiekaj cebule i czosnek. Wymieszaj
Sposób na kaszę - przepisy Karola Okrasy
buraka (w 160 st. C przez ok. 1,5 godziny). Posiekaj drobno cebulę. Rozgnieć ząbek czosnku. Przesmaż na odrobinie oleju rzepakowego. Pyszna i zdrowa potrawka z kaszą jaglaną [Jakub Kuroń gotuje] Dodaj opłukaną kaszę gryczaną. Praż na wolnym ogniu przez około 2 minuty. Wlej wodę 1,5 cm nad poziom
W światowy dzień makaronu rozmawiamy z Linh Ziółkowską, managerką restauracji Wi-Taj
m.in. kucharze w warszawskiej restauracji Wi-Taj. Zamawiając Pho Xào, otrzymamy duży talerz smażonego makaronu ryżowego z grzybami shitake, cebulą, marchewką, pomidorem i sosem sojowym oraz z wybranym dodatkiem spośród: krewetek, wołowiny, kurczaka czy tofu. Istnieje również możliwość zamówienia
Hot dog: amerykański król ulicy
coleslaw Amsterdamski - pokryty sosem od pizzy i mozzarelą, a potem zapieczony Francuski - w bagietce, posypany gruyere'em i zapieczony Duński - z sosem remoulada, keczupem, musztardą, świeżą cebulą, piklami i smażoną cebulką Składniki: - 1 bułka pszenna, powinna być z ziarnami maku na skórce
Poduszka do wypłakiwania
Nieważne, jakie są powody - ciężkie rozstanie, krojenie cebuli, końcówka "Terminatora" - czasem po prostu człowiek musi rzewnie zaryczeć. I wtedy przydatna może okazać się ThenCry, która nie tylko utuli, ale podstawi pod nos i oczy chusteczki higieniczne z wszytego
3 razy TAK dla śledzia
, zmiksuj z sokiem cytrynowym. Dodaj podsmażoną cebulę, żółtko i śmietanę, przypraw do smaku solą, cukrem, cynamonem i zmielonym zielem angielskim, a na koniec wymieszaj z calvadosem. Śledzie osusz, pokrój na kawałki i podawaj z sosem calvadosowym. Śledzie marynowane w sherry  
Śledząc Śledzia
Zrób zalewę: ocet i cukier wymieszaj z 300 ml wody, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Koperek umyj i posiekaj. Filety śledziowe zalej wodą i odstaw na 2-3 godziny. Co 20 minut wylewaj starą wodę i zalewaj śledzie świeżą. Wymoczone śledzie
Męskie przepisy: Kurki Donżuana
. Gdy po chwili zaczną się gotować, przełóż je do miski z wodą z lodem. Blanszowanie (bo tak to się nazywa) powoduje, że kurki tracą gorycz, a zachowują sprężystość i smak. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Podsmaż. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojony drobno czosnek, kurki, świeżo zmielony pieprz i
Rumunia - bliska i smaczna!
wszystkich przewodnikach, to ciorba de burta, zabielana śmietaną z dodatkiem flaków i dużą ilością pietruchy oraz kopru pływających po wierzchu. Jednak ja najprzyjemniej wspominam zupę gulaszową, gotowaną w kociołku nad ogniem, pełną solidnych kawałków warzyw - papryki, pomidorów, ziemniaków i cebuli
Wzorowe żeberka - przepis Aleksandra Barona
łyżki miodu (najlepiej ze spadzi drzew iglastych albo gryczany) I do dzieła... . . . Zobacz także: Żeberka jagnięce w ziołach. Przepis Kurta Schellera Zawiń żeberka w liście kapusty włoskiej. . . . Zobacz także: Łatwy przepis na żeberka z piekarnika z cebulą i pieczarkami Włóż
W tej restauracji otyli jedzą za darmo. "Tu walczymy z anoreksją"
podwójny bypass burger. Burgery to zresztą specjalność zakładu – największy z nich to wariant podstawowy razy osiem, czyli tak zwany „octuple bypass burger”. Składa się on z ośmiu kotletów i tylu samo warstw sera, chilli, cebuli i pomidora, a całość można za stosowną dopłatą uzupełnić o
Tylko dla facetów: golonka w karmelu i piwie
Składniki: - 2 tylne golonki - marynata (o niej niżej) - sól do smaku - 2 łyżki cukru - piwo (jasny lager) Składniki marynaty: - 1 marchew - 1/4 selera - 1 pietruszka - 1 cebula - 5 ząbków czosnku - kilka ziaren ziela angielskiego - 4 liście laurowe - szczypta kruszonego pieprzu - 1 łyżka
Hortex gęsty, Hortex zdrowy
Ten ostatni, o fantastycznym składzie, był dotąd dostępny wyłącznie w kompozycji Fortuny, przyznam szczerze, dla mnie odrobinę zbyt intensywnej. Tymbark także spróbował coś z tym zrobić (seria Vega), ale przesadził - i z różnorodnością (trzy smaki do wyboru), i z przyprawami. Z
Jak poprawić odporność? Jedz warzywa i owoce
kiszonki, takie jak kapusta i ogórki, jako produkty, które budują odporność organizmu. Polacy uważają, że warto spożywać też naturalne antybiotyki, np. czosnek czy cebulę (46%. Czytaj także: Peafu: zrównoważona alternatywa dla tofu wykonana z grochu 19% respondentów uważa, że suplementy diety kupowane w
Dania z surową rybą to nie tylko sushi. Pięć pomysłów na potrawy z rybami
Gravlax - Szwecja 50 dag filetów z surowego łososia bez ości, ze skórą (jeśli używasz mrożonego, musisz go wcześniej rozmrozić) - 2 łyżki grubej soli - 2 łyżki drobnego cukru - 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu - garść koperku Ułóż łososia na folii kuchennej (3-4 razy dłuższej niż
Kuchnia: sześć sposobów na wołowinę
suszonymi ziołami). Zdejmujemy z patelni... Idealny stek gotowy. Wołowinę, wbrew obiegowej opinii, można solić przed smażeniem. Ale musi być to dobrej jakości wołowina. Wtedy na pewno nie stwardnieje. Bife a lo pobre (stek po biednemu) - 240 g rostbefu - 1 cebula - 2 jajka - 1
Chicken Tikka - krok po kroku
4 łyżki soku z cytryny Sos: 2 łyżki oleju łyżeczka startego imbiru ząbek czosnku (rozgnieciony) 1 cebula (posiekana
Risotto con mozzarella e pomodori semiscchi
BĘDĄ CI POTRZEBNE: 1,5 litra bulionu drobiowego pół kostki (125 g) masła posiekana cebula 40 dag ryżu arborio lub carnaroli
Black Friday - jak nie dać się oszukać podczas promocji?
polskie. Niską cenę można jeszcze obniżyć za pomocą jednego z niezliczonej liczby kuponów i kodów zniżkowych – znajdziecie je między innymi na grupach facebookowych poświęconych zakupom w Chinach, takich jak chociażby Chińska cebula. Warto też rzucić okiem na Aliexpress – także dzięki temu, że
Jak smakuje wegański burger? Zjedliśmy "mięso" bez mięsa firmy Linda McCartney
Szanuję ludzi, którzy nie jedzą mięsa. Tych, którym szkoda zwierząt, tych, którzy nie jedzą z powodów ekologicznych i tych, którzy uważają, że bez mięsa jest zdrowiej. Sam jednak mięso jem. Zawsze i w każdej postaci. Do tego stopnie jestem mięsolubny, że gdy na stołówce są kotlety mielone, to biorę
Kuchnia: sposób na risotto
lepszych sklepach. Włosi używają też maratelli, baldo, padano, roma czy vialone nano, ale raczej nie kupisz ich w Polsce. Każda z odmian różni się odrobinę czasem wchłaniania i twardością, ale dla nie-Włocha arborio i carnaroli będą ok.?W ostateczności wrzuć zwykły ryż, byle nie basmati czy dziki
Sheppards Pie
. Na patelnię z cebulą i marchewkami włóż mielone mięso i smaż, mieszając, aż przestanie być surowe i ładnie się przyrumieni. Do mięsa i warzyw wlej rosół. Gotuj bez pokrywki na małym ogniu przez 10 min., aż cały rosół wyparuje, a mięso będzie miękkie
Kuchnia włoska: risotto na pięć sposobów
przypuszczalnie z Florencji. Nie jest owiane jakąś szczególną legendą, ale wygląda wyjątkowo efektownie, zabarwione na głęboką czerń atramentem z kałamarnic. Do cebuli i czosnku podsmażonego na oliwie - nie na maśle! - dodajemy malutkie oczyszczone kałamarnice, wlewamy wino oraz trochę bulionu rybnego i gotujemy
Jednogarnkowe danie - poradnik dla leniwych
Mateusz i Piotr za gotowanie eintopfów zabrali się półtora roku temu. Wcześ- niej kupili starą półciężarówkę i sami, przy pomocy znajomego stolarza, zbudowali na pace kuchnię. Potem eksperymentowali, zachęcali i ledwo wiązali koniec z końcem. Dopiero na wiosnę docenili ich wrocławianie, a potem
Omlet krok po kroku
oliwie, na początku delikatnie mieszając widelcem, dzięki czemu omlet będzie puszysty. Kolejną sprawą są dodatki, najbardziej tradycyjny ogranicza się do soli i pieprzu, ale doskonale smakuje też z szynką i groszkiem, pomidorami i fetą, prosciutto i rukolą, żółtym serem i pieczarkami, oliwkami i cebulą
Jedzenie na ulicy
hot dogi, 2 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, 1 cebula, 2 cielęce kiełbaski, sól, pieprz, 2 ogórki konserwowe Sos: 1 łyżka keczupu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny Bułki podgrzewamy na parze lub w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy
Czysta rozkosz - test czystych wódek
. Ogórki, grzyby i cebulę posiekaj w drobną kostkę. Mięso dopraw maggi, solą i pieprzem. Uważaj, żeby nie przesolić, pamiętaj, że maggi też jest słona! Wymieszaj je z musztardą i olejem. Podaj tatara na talerzu z żółtkiem na środku, obok połóż cebulę, ogórka, grzyby i ryby w
Jedzenie na ulicy
ząbek czosnku, 1 cebula, 2 cielęce kiełbaski, sól, pieprz, 2 ogórki konserwoweSos: 1 łyżka keczupu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny Bułki podgrzewamy na parze lub w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek oraz cebulę
Classic, Bacon, Chilli - hot dog na trzy sposoby
LISTA ZAKUPÓW Classic: - parówki wołowe - amerykańskie bułki do hot dogów - cebula - pikle - musztarda - keczup Bacon BBQ: - parówki wołowe - amerykańskie bułki do hot dogów - długie paski bekonu - sos BBQ - cebulka prażona
Tortilla krok po kroku
BĘDĄ CI POTRZEBNE: szklanka oliwy 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone na plasterki o grubości 2 mm duża cebula pokrojona w cienkie piórka
Czy dieta pudełkowa premium ma sens? Sprawdzamy!
ekipy Create with love były zaskakujące jak np. pasztet z pieczarek i jajek (który skradł moje serce i żołądek) czy indyk w cieście kokosowym z chutney’em z ananasa i czerwonej cebuli. Dieta jest bardzo różnorodna i ciężko się nią znudzić. Niesamowitą przyjemność sprawiało mi zaglądanie do
Pasty paprykowe: nastaw ostrość w swojej kuchni
Toma Aikensa. fot. Michał Mutor + papryka czerwona, zielona i żółta + pasta paprykowa łagodna ok. 30 g + cebula biała + czosnek (1 ząbek) + papryczka chilli (ok. 3 cm) + imbir (4-5 cm) + pomidorki koktajlowe (min. 10 sztuk) + pierś z kurczaka + ryż biały + bulion warzywny + przyprawy: kurkuma
Golonka po bawarsku
stopni. Podczas pieczenia odwracaj golonki i polewaj je sosem z dna naczynia (co 15 min). Jeśli sosu jest zbyt mało, możesz dolać trochę wody. Po godzinie pieczenia dodaj kminek i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Po 2 godz. zwiększ temperaturę piekarnika do 250
Wybierz stylizację, którą odtworzymy w lutowym "Logo"
- czyli tak jak lubicie. Ubieranie na cebulę to stary myk, co jednak powiecie na to, by zabawić się objętością zestawu? Robi wrażenie obszerna kurtka wypełniona grubym szalikiem, swetrem, dwoma bluzami, czymkolwiek chcecie. Przy każdej prezentacji butów z długa cholewką namawiamy was na zaciąganie grubych
Burrito
Składniki (dla 4-6 osób): 0,5 kg mielonej wołowiny 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki mielonej papryki chili 1 łyżeczka
Kuchnia: przepisy na wigilijnego śledzia
Składniki na 4 porcje: 600 g marynowanych filetów śledziowych, 200 g korniszonów, 200 g marynowanych grzybów, 2 cebule, pęczek koperku, 120 ml oleju lnianego, 140 ml oleju z pestek winogron, cytryna, świeżo zmielony pieprz czarny Sposób wykonania: Ręcznikiem papierowym osusz śledzie i pokrój
Paella mixta
rozgrzej niewielką ilość dobrej oliwy i obsmaż udka kurczaka. Złociste udka zdejmij z patelni. Nie wylewaj oliwy! W tym czasie namocz również szafran w łyżce wody. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Na oliwę, która została po smażeniu kurczaka, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż, aż
Sataye
szklanka (2/3 słoika) masła z orzeszków ziemnych szklanka mleka kokosowego 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych cebula 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 3 rozgniecione ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego szczypta chili sok z 1/2 limonki 3 łyżki sosu rybnego Podsmaż posiekaną cebulę na
Jak przyrządzić grzyby? Oto trzy super pomysły
Mutor / AG Przygotowanie: Dokładnie umyj kurki. Obierz ziemniaki i pokrój w duże kostki. Tak samo zrób z cebulą, porem i selerem naciowym. Warzywa podsmaż na niewielkim ogniu, aby się delikatnie zeszkliły. Gdy nabiorą złotobrązowego koloru, zalej całość bulionem i gotuj do
Testowane Matuszewskim: Pizza Hut pod lupą
Kiedy ostatni raz zdarzyło wam się czekać na miejsce w pizzerii? Ja myślałem, że to już zamierzchła przeszłość. A tymczasem tak właśnie jest w weekendy w Pizza Hut na warszawskim Ursynowie. Taka rodzinna knajpka na obiad. Z dziećmi oczywiście. Czy takie tłumy pojawiły się tutaj
Co zobaczyć w Sarajewie? 9 mniej oczywistych atrakcji
, czyli gorącym chlebku, z tłustym serem i cebulą. Do popicia kefir, zapomnij o piwie. Popularnym miejscem jest Željo – dużo, tanio, pysznie. BAZAR MARAKALE Klimat starego Sarajewa – baby w chustach sprzedają warzywa i owoce, palący papierosy dżentelmeni dyskutują o polityce. Można kupić owoce
Pieczony kurczak z warzywami
2 nieduże (najlepiej młode) kurczaki, 4 czerwone cebule, 4 pomidory, 2 cukinie, 2 marchewki, 8 średniej wielkości ziemniaków, przyprawy (sól, pieprz, rozmaryn, miód, musztarda), 1/2 kostki masła Kurczaka natrzyj solą, pieprzem, posiekanym (może być suszony) rozmarynem, miodem i musztardą. Polej
Zadziwiające historie twoich ulubionych potraw
arystokrata był ambasadorem Francji w Anglii. Pokrojona w długie, wąskie paski polędwicy wołowej z pieczarkami, cebulą i przecierem pomidorowym to chyba najbardziej rozpowszechnione i egalitarne ze wszystkich historycznych dań. Boeuf Stroganow rozpanoszył się po całej Europie, trafił nawet pod
Pasta i basta
naciowy, sporo cebuli. Wszystkie warzywa duszą się razem bardzo długo na maluteńkim ogniu, a potem są przecierane. Pommarola świetnie pasuje do małych, grubych makaronów, np. świderków, motylków i rurek. Farfalle primavera z kolorowymi warzywami
Inwazja z Hamburga
boczku w plastrach, 4 łyżeczki cukru, 2 duże czerwone cebule, 2 łyżki octu balsamicznego, 4 bułki z ziarenkami (lub inne okrągłe), masło do posmarowania bułek (ok. 80 g), 4 burgery ( według przepisu podstawowego ), 120 g sera cheddar (albo mimolette) Plastry boczku pieczemy w piekarniku
Nie tylko makaron, czyli dieta maratończyka
cebuli w kostkę, posiekaj 2-3ząbki czosnku, rozdrobnij wędzonego łososia. Umyj szpinak. Podsmaż cebulę np. na oliwie z wytłoczyn oliwek, z solą, gdy się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Makaron odcedź, polej oliwą i pozostaw w garnku. Dodaj cebulę, szpinak i łososia oraz migdały i
Azja. Made in Poland
Te w szczególności powinny być dobrze pokrojone, dobrze to znaczy w cienkie paseczki (grzyby, kapusta), piórka (cebula) lub chude słupki (np. marchewka). Roboty jest przy tym dość dużo, niestety, a gdy jeszcze kto niewprawny w krojeniu - zajmie mu to
Kuchnie świata: bałkański kociołek
dnia. Okrągły, pieczony placek zrobiony z cienkiego ciasta filo, przypominającego ciasto francuskie. Do Serbii trafił z Turcji już w XV w. Bardzo często nadziewa się go białym serem, rzadziej mięsem i cebulą czy szpinakiem. Z Serbii rozprzestrzenił się na tereny dzisiejszej Chorwacji i Czarnogóry. W
Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat
cytrynowej, listków curry. Do tego podaje się ryż gotowany w mleku kokosowym z cebulą, orzechami, rodzynkami i przyprawami. Wietnamczycy nazywają go ryżem indyjskim. W Wietnamie zamawiamy wieprzowinę z trawą cytrynową - pokrojoną w plasterki polędwiczkę zamarynowaną w mieszaninie sosu sojowego i
Top 10 atrakcji: Zakopane
Że fondue i raclette w naszych, polskich Tatrach? A właściwie czemu nie? Argumentacja: cząstki jabłka nasączone calvadosem zapieczone z kruchym boczkiem i ostrym serem, berneńskie roesti czyli ulubione danie pasterzy – placek ziemniaczany z boczkiem, cebulą i jajkami sadzonymi. Znajdzie się też
Świat pierogów
pani Magda Wenzel zaproponowała pierogi z kaszanką, wątróbką, cebulą i jabłkami. Wyobraźnia nie ma granic. Empanady argentyńskie najczęściej są z wołowiną, często tą, która została z grillowej uczty. Albo z cebulą i kukurydzą. Albo kurczakiem, czosnkiem, oliwkami, rodzynkami
Kulinarne El Clasico - z tego słynie hiszpańska kuchnia
przygotowywane ręcznie - surową rybę najpierw oddziela się od ości, następnie soli, a później wysusza. Do sałatki dodawane są również oliwki, pomidory, cebula, papryka i ocet winny. Fanom zup z pewnością zasmakuje caldo gallego , czyli tradycyjny galicyjski bulion. Składa się on przede
Ułatwiacze: bo gotowanie ma być przyjemnością
cebulę, grzyby, papryczki, seler naciowy, jabłka czy banany. Ale największy plus to ten czosnek - koniec z czosnkowymi palcami! BeneU Grlic Cube Amazon.com CENA: 9,99 dol. Nie każdy jest Karolem Okrasą, nie każdy potrafi drobno posiekać pęczek ziół w kilka sekund. Można to ćwiczyć, ale
Najlepsze burgerownie w Polsce. 9 miejsc, w których zjesz coś specjalnego
kromki wiejskiego chleba. Dalej jest już tradycyjnie: gouda, ogórek kiszony, pomidor, czerwona cebula, sałata, ketchup i majonez (180 g mięsa). Co jeszcze? Na deser Bitter Sweet Symphony (burger z grillowanym ananasem i serem pleśniowym - 14 zł). Adres: Rock Burger, róg ulic Szewskiej i Kotlarskiej
Danie na karnawał? Zrób własnego burgera!
Do hamburgera potrzebujesz tylko i wyłącznie wołowiny. Inaczej będzie klops, a nie burger. Ja daję 70-80 proc. mięsa z łopatki, reszta to antrykot, który nadaje całości smak i barwę. Do daję też trochę wołowej słoniny lub po prostu bardzo tłustego mięsa. Z kilograma mięsa zrobisz cztery kotlety, bo
LASAGNE
: 30 g masła 2 posiekane cebule 2 starte na grubej tarce marchewki 1 łodyga drobno posiekanego selera naciowego 2 rozgniecione ząbki czosnku 200 g włoskiej pancetty albo boczku w plasterkach
Testowane Matuszewskim: McDonald's pod lupą
ogórki, cebula, ser, keczup, musztarda. Klasyka więc. Może na gorąco byłoby lepiej, ale po przywiezieniu do domu do degustacji się nie nadaje. Kanapka szefa kuchni to burger z pieczarkami. Takich szefów kuchni, którzy ratowali mięso (lub jego brak) pieczarkami
Mróz, krew i tłuszcz
kwaszonymi ogórkami. czyli zupa z północy Esencjonalna, rozgrzewająca zupa rosyjska. Do jej zrobienia potrzebujemy kilku rodzajów ryb, choć oczywiście jeśli połowy na Jeniseju akurat nam się nie udały, to możemy zrobić zupę z jednego gatunku. Najpierw z części ryb gotujemy bulion. Dodajemy cebulę, sól
Lublin na weekend: nie przegap tych miejscówek
wywodzące się z kuchni żydowskiej cebularze - bułki z cebulą i makiem, gryczaki - pierogi z kaszą gryczaną i serem, oraz pierogi. Ale stolica regionu ma do zaoferowania więcej. Na prawdziwą ucztę najlepiej wybrać się do Mandragory. Wystrój tradycyjny i wysmakowany, zróżnicowany. Są freski, zdjęcia z
z cebuli
Cebula Bahji
2 duże cebule, 1 jajko, 1 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub mąki uniwersalnej, 1/2 łyżeczki kuminu, szczypta pieprzu cayenne, 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry, olej do smażenia, woda Cebule przekrój na pół i pokrój w wiórka o grubości ok. pół centymetra. Mąkę wymieszaj z jajkiem, dodaj
Czerwona Cebula
Lokal oferujacy dania kuchni polskiej i włoskiej. Restauracje charakteryzuje miła atmosfera, dobre jedzenie i pomocna obsługa. dolnośląskie Wrocław Aleja Kromera 2 51-163
Tortilla z cebulą
6-8 łyżek oliwy z oliwek, 5 czerwonych cebul, obranych i cienko pokrojonych, sól, świeżo zmielony pieprz, 8 świeżych jaj Rozgrzać 5 łyżek oliwy z oliwek na dużej patelni. Dodać cebulę, posolić, popieprzyć i smażyć na malutkim ogniu ok. 30 minut, aż cebula będzie miękka, ale nie brązowa i większość
Cebula z kaszanką
40 dag kaszanki, 6 czerwonych cebul, 1/2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki posiekanego koperku, 2 ogórki konserwowe, 2 łyżki oleju, sól, pieprz Cebule obierz, zetnij wierzchy i wydrąż, pozostawiając tylko 2 zewnętrzne warstwy. Wyjęte środki posiekaj. Kaszankę obierz z osłonki i pokrój w plastry
Cebula na złoto
8 cebul,2 łyżki sklarowanego masła,3 łyżki miodu,ćwierć szklanki soku pomidorowego,pół łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki,sól,pieprz Cebule obieramy, kroimy na ćwiartki i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. W garnuszku mieszamy miód, roztopione masło, sok pomidorowy, paprykę i