yamaha xj 600 smarowanie

Szpinak z chilli

600 g świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chilli, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz Rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek i chilli. Smażyć ok. 30 sekund. Dodać szpinak, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Masą szpinakową smarować na przykład naleśniki. Do ciasta

Cukinia zapiekana

600 g małych cukinii,2 pomidory,ząbek czosnku,2 łyżki oliwy,łyżka mąki,400 ml mleka,3 łyżki śmietany,jajko,sól,pieprz,3 łyżki startego parmezanu Z cukinii odcinamy końce, płuczemy, a następnie kroimy na plasterki. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w plastry. Czosnek przeciskamy przez

Rogaliki - niebo w gębie

Składniki na 12-14 rogalików,Składniki powinny mieć temperaturę pokojową,600 g mąki pszennej,260 ml ciepłego mleka,60 g roztopionego masła,2 jajka,1 łyżka oleju,1.5 łyżki cukru,1/3 łyżeczki soli,20 g świeżych drożdży,40 g roztopionego masła (do posmarowania ciasta),jajko (do posmarowania rogalików

Flądra duszona z kalarepką

4 filety (razem ok. 600 g) z flądry (ew. soli albo turbota),sok i skórka otarta z cytryny,sól,pieprz,3 łyżki masła,3 łyżki posiekanej natki pietruszki,cebula,2 młode kalarepki z jędrnymi listkami,po ćwierć szklanki białego wytrawnego wina i śmietany Filety myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z

Łosoś pieczony w cieście francuskim

600 g filetu z łososia,sól,pieprz,olej do smażenia,200 g maku,50 g cebuli,25 g masła,250 g świeżego lub 150 g mrożonego szpinaku,150 g ricotty,250 g ciasta francuskiego (rozmrożonego),2 żółtka Filet z łososia rozkrawamy wzdłuż na dwa równe płaty, solimy, pieprzymy. Obsmażamy z obu stron na oleju i