x factor ukraina 3

Chleb 3 ziarna na żytnim zakwasie - przepis blogera

4-5 łyżek zakwasu żytniego,250 ml wody letniej przegotowanej,250 g mąki żytniej razowej typ 2000,ciasto chlebowe:,150 ml wody letniej przegotowanej,250 g mąki pszennej,150 g mąki pszennej razowej,3 płaskie łyżeczki soli,1 łyżeczka cukru,1 łyżka masła,3 łyżki ziaren słonecznika,3 łyżki ziaren dyni,3

Tani tort

Biszkopt (kupny z cukierni, 2 x śmietana 30% tortowa, puszka brzoskwiń, 3 X pianki jojo razy, 2 x cukier puder, Śmietanę ubić z cukrem na bitą śmietanę, wkroić brzoskwinie, biszkopt przeciąć, między warstwy śmietana, i ozdabiać masą z pianek. Lepszy na imieniny niż kwiaty! biszkopty

Kiszone pomidory

2 kg małych twardych pomidorów (najlepiej odmiany o podłużnym kształcie bo mają twardą skórkę i mało pestek), 10 ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu ok. 3-5 cm, koper - baldachy; łodyżki; listki, zalewa: 2 płaskie łyżki soli niejodowanej na 1 l wody (potrzebujemy ok. 1-1.5l

Chleb kukurydziany

2.25 szklanki mąki pszennej, 1.75 szklanki mąki kukurydzianej, 1 szklanka cukru, 1/3 szklanki uprażonych orzeszków piniowych, po 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, sody i soli, 1.25 szklanki mleka, 3/4 szklanki oleju, 3 jajka, 1/2 szklanki maślanki, 1.5 szklanki mrożonej kukurydzy Rozmroź i osącz

Polenta

min. Blachę (28 x 18 x 5 cm) wysmarować 2 łyżeczkami oleju. Przełożyć kaszę i rozsmarować ją równą warstwą na dnie blachy. Pozostawić bez przykrycia na 8 godz. w temperaturze pokojowej, by polenta stwardniała. Następnie przełożyć ją na stolnicę, pokroić wzdłuż krótszego boku na paski szerokości 3 cm