wysoki kamień wakacje jak zrobić
Wyprawa na Galapagos
Siedzieliśmy w restauracji luksusowego trimaranu, podziwiając okoliczne zatoczki i zajadając się grillowanymi owocami morza. - Co tam błyszczy w oddali? - zapytała nagle nasza przewodniczka. Jak na komendę poderwaliśmy się zza stołu, a kapitan poinformował, że mamy dwie minuty, by założyć pianki, maski, rurki i płetwy.
Zaślepieni sześciotysięcznikiem, czyli o ślepocie śnieżnej
- Widzisz te klify po drugiej stronie laguny? - spytałem żonę. - Tak! A co, jesteś tak ślepy, że ich nie dostrzegasz? - ze śmiechem odpowiedziała Hania. Jak się okazało - były to prorocze słowa. Po chwili nie widziałem nie tylko klifów, ale też laguny, maski samochodu, w którym siedzieliśmy, a na koniec nie widziałem i Hani. Co gorsza, po kolejnych 15 minutach oślepła też moja żona.
Wszyscy jesteśmy snobami. O współczesnych snobizmach
Współczesny snobizm ma ten sam cel, który miał od wieków. Odróżnić nas od towarzystwa i raz na jakiś czas, pozwolić zerknąć na nie z góry. Ale tylko dobry Bóg w niebie wie, ile to roboty, odkąd snobizm wyrwał się z niewoli portfela.
Męcz mnie, dręcz mnie ręcznie
, moi znajomi żartowali, że powinnam zostać dominą. Wszystko musiało być tak, jak chciałam. Miałam 23 lata, kiedy szukając książek na wakacje, natrafiłam na "Pamiętnik Mistress Chloe". Po powrocie skontaktowałam się z autorką, a ona zaprosiła mnie do klubu, gdzie spotykały się dominatrix i
Koniec Casanovy: miłość w czasach równouprawnienia
najbardziej nieśmiałego, zakompleksionego, grubego okularnika zrobić podrywacza na miarę Casanovy. I tu zaskoczenie! Nie ma podstaw, by nie wierzyć w ich obietnice, bo - jak się okazuje - zasady podrywania są naprawdę proste. Trudniejsza jest raczej odpowiedź na pytanie: "kogo podrywać", żeby nie
Albania - w krainie bunkrów
chcących pobyć jeden dzień w "dzikiej" Albanii. Ruszam więc na wschód, w głąb lądu, jadąc przez coraz wyższe góry. Ale jak bardzo wysokie, dzikie, skaliste i niedostępne by nie były, jest coś, co nie pozwala zapomnieć, w jakim kraju się znajduję. Bunkry. Są wszędzie: jak wielkie betonowe
Mrówki na przystawkę
reszta placówek handlowych to zakurzone dziury, w których zakurzeni sprzedawcy budzą się tylko, gdy klient zainteresuje się którymś z kamieni. Wówczas zapalają światła, by opale zaczęły skrzyć się pełnią blasku. I opowiadają o każdym kamyczku godzinami. Żyją z takich ludzi jak gość, który po nas zajął
Niemcy pachnące benzyną
Frankfurcie. "My friends all drive porsches" Dla mnie równie interesująca, jak auta była architektura. Chłodne betonowe wnętrze muzeum Mercedesa kontrastuje z kolorami samochodów. Wysokie atrium wieńczy sklepienie podtrzymywane przez trzy
wysoki kamień wakacje jak zrobić
Włoska pizza pieczona na kamieniu - cienkie ciasto
. Wystarczy teraz zagnieść przygotowaną kulkę ciasta w okrągły, cienki placek (dłońmi lub przy pomocy wałka) i dalej przygotowywać pizzę wedle własnych upodobań. *Włóż kamień do swojego piekarnika na niski poziom i nagrzewaj go przez minimum 30 - 40 minut w maksymalnej temperaturze tj. około 250°C
Czosnkowe naany z białym serem w ziołowej oliwie
do odpoczęcia. Każdą z kulek oprószyłam delikatnie mąką i rozwałkowałam cieniutko. Placki najlepiej piec w piekarniku z dodatkowym kamieniem do pizzy, ale bez kamienia też damy radę, musimy tylko maksymalnie rozgrzać piec. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, rozwałkowane placki wrzucamy szybkim
Gruszki w barolo
4 dojrzałe gruszki (np. odmiany Williams), 4 goździki, 2 małe listki laurowe, po kawałku cynamonu i skórki cytrynowej, 1/2 szklanki cukru, 3 szklanki wina Barolo, listki mięty lub melisy do dekoracji Gruszki obierz, pozostaw ogonki. Wstaw do wysokiego garnuszka ogonkami do góry. Dodaj goździki
Mazurek orzechowy
żółtka, sól i zagnieć ciasto. Ulep kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto między dwoma kawałkami folii (wtedy nie przykleja się do wałka). Spód powinien być dość cienki - ok. 5 mm. Ciastem wyłóż natłuszczoną formę, uformuj brzegi wysokie na 2-3 cm. Przed
Klasyczne szparagi w sosie holenderskim
Zrób sos: jajko, sok z cytryny oraz przyprawy zmiksuj w wysokim naczyniu. Porcjami wlewaj stopione, ciepłe masło, miksując, aż sos lekko zgęstnieje. Szparagi obgotuj w posolonym i posłodzonym wrzątku (zielone 4 minuty, białe minutę dłużej). Osącz i obsmaż na rozgrzanym maśle, wyjmij, a na tym samym