wysoki kamień urlop czy warto
Jak zadbać o zęby latem? Jest kilka ważnych spraw, o których trzeba pamiętać. Zapytaliśmy stomatologa
Łyk zimnej lemoniady czy lodowe desery, które pomagają pokonać sezonowe upały - tyle wystarczy, aby pojawił się ostry i przeszywający ból w zębach. Mowa o nadwrażliwości, która szczególnie często dokucza nam latem. Dlaczego? Jak zadbać o zęby latem? O problemach z zębami w lecie, rozmawialiśmy z lek. stom. Moniką Stachowicz z Centrum Periodent w Warszawie.
7 ciepłych miejsc, do których dolecisz tanimi liniami
Zgrzytasz zębami na myśl o półroczu fatalnej jesienno-zimowo-przedwiosennej pogody w Polsce? Myślisz sobie, że za odrobinę słońca zapłaciłbyś każdą cenę? Wcale nie musisz przepłacać, ponieważ do tych 7 miejsc dolecisz z naszego kraju tanimi liniami lotniczymi.
Urlop w Tatrach - najlepsze wyjście
Urlop w Tatrach bez hord turystów, furmanek, przepełnionych toalet? To nie bajka. Masz na to szansę w Tatrach Zachodnich. Tylko ty, przyroda i niczym nieskrępowane poczucie wolności.
wysoki kamień urlop czy warto
Mazagran - koktajl kawowy
kruszone arachidy,kawa,cukier,rum lub koniak,lód Mazagran podaje się w bardzo wysokich szklankach. Na tę specjalną okazję brzeg szkła warto obtoczyć cukrem, kruszonymi arachidami lub czymś innym smacznym i drobnym. Koktajl przyrządza się ze szklanki mocno zaparzonej, osłodzonej dwoma łyżeczkami
Smoothie truskawkowe z sorbetem z mango
wysokiej szklanki. Na wierzchu układamy kulkę sorbetu z mango. Smoothie możemy udekorować listkiem mięty. Lód przed wrzuceniem do blendera warto rozdrobnić. Kostki lodu wkładamy do torebki foliowej, owijamy ją lnianą ściereczką, i kruszymy na mniejsze bryłki, uderzając tłuczkiem. truskawki;lód;lód;woda
Pianka śmietankowo-parmezanowa
. Gorącą mieszanką zalewamy tartym parmezanem albo serem. Mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut, następnie przecedzamy przez sitko do naczynia o wysokich ściankach - podczas ubijania będzie pryskać! Parmezanową śmietankę ubijamy spieniaczem, poruszając nim w górę i w dół, oraz po powierzchni płynu
Bardzo towarzyskie tiramisu
pokrojonych w plasterki (lub innych sezonowych owoców), 40 g gorzkiej czekolady startej we wiórki Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy robić tiramisu. Doświadczenie podpowiada, iż najlepiej w tej materii sprawdza się wysoka, szklana misa. W płaskiej miseczce mieszamy sok pomarańczowy z alkoholem
Cynamonowe drożdżówki
masło... zagniatam aż będzie jędrne, sprężyste i łatwo będzie się odklejało od ręki... jeśli będzie brudzić palce trzeba dosypywać mąkę... aż do skutku... Kulkę z ciasta zostawiam na całą godzinę na blacie kuchennym żeby sobie wyrosła... nie musi być tam obłędnie ciepło ale warto pozamykać okna żeby