wysoki kamień letni urlop gdzie

Magdalena Żołyńska

Jak zadbać o zęby latem? Jest kilka ważnych spraw, o których trzeba pamiętać. Zapytaliśmy stomatologa

Jak zadbać o zęby latem? Jest kilka ważnych spraw, o których trzeba pamiętać. Zapytaliśmy stomatologa

Łyk zimnej lemoniady czy lodowe desery, które pomagają pokonać sezonowe upały - tyle wystarczy, aby pojawił się ostry i przeszywający ból w zębach. Mowa o nadwrażliwości, która szczególnie często dokucza nam latem. Dlaczego? Jak zadbać o zęby latem? O problemach z zębami w lecie, rozmawialiśmy z lek. stom. Moniką Stachowicz z Centrum Periodent w Warszawie.

Urlop w Tatrach - najlepsze wyjście

Urlop w Tatrach bez hord turystów, furmanek, przepełnionych toalet? To nie bajka. Masz na to szansę w Tatrach Zachodnich. Tylko ty, przyroda i niczym nieskrępowane poczucie wolności.

Włoska pizza pieczona na kamieniu - cienkie ciasto

CIASTO NA PIZZĘ (porcja na 8 pizz o średnicy około 25 cm):, 1 kg mąki pszennej typ 500, 1.5 łyżki stołowej cukru, 1.5 łyżeczki soli, 50 ml oleju, 0.5 l letniej wody, 20 g drożdży Rozdrobnić drożdże z cukrem i zalać wodą. Dodać sól i dobrze wymieszać. Do rozczynu wsypać mąkę i wyrabiać ręcznie

Prosty napój ogórkowo miętowy

puściły sok. Przecieramy przez sitko. Do soku z ogórków przelanego do szklanego dzbanka dodajemy: wodę mineralną, sok z połowy limonki oraz cukier trzcinowy (stewię)- wedle upodobań,dodajemy liście świeżej mięty oraz lód. Podajemy w wysokich szklankach, udekorowanych plasterkiem limonki, oraz liśćmi

Pyszny chlebek

Mąka pszenna 1 kg, mąka żytnia 3 łyżki,otręby pszenne 4 łyżki,woda letnia 4 szklanki,sól 2 łyżeczki kopiate,miód 1 łyżka, drożdże 6 dkg, mak do posypania chlebka,margaryna do posmarowania blaszek Do wysokiej miseczki nierdzewnej wlewam wodę, dodaję sól, miód i drożdże. Wyrabiam, by wszystko się

Pierożki ze szpinakiem i serem ricotta

40 dag mąki,szczypta soli,1 jajko,letnia woda (ok. 3/4 szklanki),Na farsz:,opakowanie szpinaku (50 dag),ser ricotta (20 dag),1 cebula,1 ząbek czosnku,sól,pieprz,2 łyżki oliwy,parmezan Mąkę zagnieść z letnią wodą, szczyptą soli oraz jajkiem na ciasto makaronowe. Uformować z niego kulę, przełożyć do

Chleb domowy z żurem

Rozczyn: 1 kg mąki pszennej, 0.7 l letniej wody, 5 dag drożdży Ciasto właściwe:, 50 dag mąki żytniej razowej, 3 dag soli (2 1/2 łyżki), 10 dag drożdży, 3 dag cukru (2 1/2 łyżki), 1 szklanka żurku domowego lub z butelki, 1/3 kostki margaryny, nasiona kminku, słonecznika, soi, kolendry lub zioła, np