wysoka kopa szlaki czy warto

Rafał Król

Urlop w Tatrach - najlepsze wyjście

Urlop w Tatrach - najlepsze wyjście

Urlop w Tatrach bez hord turystów, furmanek, przepełnionych toalet? To nie bajka. Masz na to szansę w Tatrach Zachodnich. Tylko ty, przyroda i niczym nieskrępowane poczucie wolności.

17 najlepszych polskich tras na biegówki

Skitouring czy rakiety śnieżne - bez względu na to, jaki sposób uprawiania turystyki wolisz - na pewno zapewni ci doskonałą zabawę. Warunek: zadbaj o swoje bezpieczeństwo.

Mój pierwszy raz: noc w śniegowej norze

Wieczorem temperatura spadła poniżej -10 stopni. I przez całą noc spadała, spadała, aż nad ranem słupek rtęci pokazał -26 stopni. A ja całą tę noc spędziłem na Śnieżniku, w śniegowej norze, na igliwiu, pod cienkim brezentowym daszkiem.

Nad Potokiem, Janów

Restauracja Nad Potokiem to lokal, który warto odwiedzić będąc na szlaku Jury Krakowsko - Częstochowskiej. śląskie Janów Plac Grunwaldzki 16 42-253

Mazagran - koktajl kawowy

kruszone arachidy,kawa,cukier,rum lub koniak,lód Mazagran podaje się w bardzo wysokich szklankach. Na tę specjalną okazję brzeg szkła warto obtoczyć cukrem, kruszonymi arachidami lub czymś innym smacznym i drobnym. Koktajl przyrządza się ze szklanki mocno zaparzonej, osłodzonej dwoma łyżeczkami

Smoothie truskawkowe z sorbetem z mango

wysokiej szklanki. Na wierzchu układamy kulkę sorbetu z mango. Smoothie możemy udekorować listkiem mięty. Lód przed wrzuceniem do blendera warto rozdrobnić. Kostki lodu wkładamy do torebki foliowej, owijamy ją lnianą ściereczką, i kruszymy na mniejsze bryłki, uderzając tłuczkiem. truskawki;lód;lód;woda

Pianka śmietankowo-parmezanowa

. Gorącą mieszanką zalewamy tartym parmezanem albo serem. Mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut, następnie przecedzamy przez sitko do naczynia o wysokich ściankach - podczas ubijania będzie pryskać! Parmezanową śmietankę ubijamy spieniaczem, poruszając nim w górę i w dół, oraz po powierzchni płynu

Bardzo towarzyskie tiramisu

pokrojonych w plasterki (lub innych sezonowych owoców), 40 g gorzkiej czekolady startej we wiórki Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy robić tiramisu. Doświadczenie podpowiada, iż najlepiej w tej materii sprawdza się wysoka, szklana misa. W płaskiej miseczce mieszamy sok pomarańczowy z alkoholem