wysoka kopa narty jak zrobić

Jarosław Gutek, Maciej Krupa, Robert Róg, Paweł Wójcik

17 najlepszych polskich tras na biegówki

17 najlepszych polskich tras na biegówki

Skitouring czy rakiety śnieżne - bez względu na to, jaki sposób uprawiania turystyki wolisz - na pewno zapewni ci doskonałą zabawę. Warunek: zadbaj o swoje bezpieczeństwo.

Mój pierwszy raz: noc w śniegowej norze

Wieczorem temperatura spadła poniżej -10 stopni. I przez całą noc spadała, spadała, aż nad ranem słupek rtęci pokazał -26 stopni. A ja całą tę noc spędziłem na Śnieżniku, w śniegowej norze, na igliwiu, pod cienkim brezentowym daszkiem.

Małysz: Na skoczni miałem kilka sekund adrenaliny, na rajdach trzyma cały czas

- Na skoczni miałem osiem sekund adrenaliny i pozamiatane - mówi Adam Małysz i wciska gaz potężnej toyoty. Kop w plecy i Hilux rwie jak opętany. Furda kamienie, rowy i kałuże. - A teraz widzisz, adrenaliny mam pełne wiaderko, i to przez cały dzień - dodaje. Tegoroczny Dakar Małysz ukończył na 13. miejscu, tym samym skacząc o dwa "oczka" w górę w stosunku do wyniku sprzed roku. I dopiero się rozkręca!

Gruszki w barolo

4 dojrzałe gruszki (np. odmiany Williams), 4 goździki, 2 małe listki laurowe, po kawałku cynamonu i skórki cytrynowej, 1/2 szklanki cukru, 3 szklanki wina Barolo, listki mięty lub melisy do dekoracji Gruszki obierz, pozostaw ogonki. Wstaw do wysokiego garnuszka ogonkami do góry. Dodaj goździki

Mazurek orzechowy

żółtka, sól i zagnieć ciasto. Ulep kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto między dwoma kawałkami folii (wtedy nie przykleja się do wałka). Spód powinien być dość cienki - ok. 5 mm. Ciastem wyłóż natłuszczoną formę, uformuj brzegi wysokie na 2-3 cm. Przed

Klasyczne szparagi w sosie holenderskim

Zrób sos: jajko, sok z cytryny oraz przyprawy zmiksuj w wysokim naczyniu. Porcjami wlewaj stopione, ciepłe masło, miksując, aż sos lekko zgęstnieje. Szparagi obgotuj w posolonym i posłodzonym wrzątku (zielone 4 minuty, białe minutę dłużej). Osącz i obsmaż na rozgrzanym maśle, wyjmij, a na tym samym

Biała kiełbasa w sosie piwnym

1 kg białej kiełbasy, 1/2 l jasnego piwa, 1/2 l wody, 2 cebule, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 łyżka octu, 1 łyżka karmelu, sól, cukier do smaku Kiełbasę włóż do wysokiego rondla i zalej gorącym piwem wymieszanym z wodą. Obraną i umytą cebulę pokrój w plastry i także włóż do rondla. Kiełbasę z

Tarta bananowa z sosem czekoladowym

. Rozgrzej patelnię teflonową i wrzuć na nią cukier i masło i zrób karmel. Dodaj banany, śmietanę, obtocz banany w karmelu i nałóż na spód tarty. Rozetrzyj mąkę, cukier i cynamon i posyp tartę z wierzchu. Piecz w wysokiej temperaturze przez 10 minut. Rozgrzej w garnku śmietanę, zdejmij z ognia i rozpuść w